Fogyaszási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Aki érzékeny (allergia) a szezámmagra, az olyan olajos magot (napraforgómag, mandula, tökmag) használjon, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

Kásához hozzávalók

  • 20 dkg barnarizs
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

Blansírozott kelkáposztához hozzávalók

  • 2 db kelkáposztalevél
  • 4 dl víz

Pirított szezámmaghoz hozzávalók

  • 20 dkg szezámmag

Elkészítés

Barnarizs-kása

A kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barnarizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: tegyünk rá a vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta fél liter főzővizet és a csipet sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 35 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor gőzcsövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig majd ezután fakanállal keverjük össze a főtt barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Barnarizskása kuktában főzve

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott barna rizshez egy csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángra veszem és hő elosztót teszek a kukta alá és így még 30 percig főzöm.

Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától  kinyitható legyen.  A főtt barna rizst egyenletesen összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Blansírozott kelkáposzta készítése

1. 3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszem a megmosott kelkáposztaleveleket.  

2. Majd kiveszem és ezután keverőtálba rakom majd hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.

Pirított szezámmag készítés

20 dkg szezámmagot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítom 10 percig. Amikor eléggé megpirultak, pattogni kezdenek a szemek. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek.

A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. HIDEGEN ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva, és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. 

Várható elkészítési idő

 45 perc

Amíg megfő a barnarizs-kása, addig blansírozzuk a kelkáposztaleveleket és pirítsuk meg a szezámmagot.

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán reggel vagy akár délelőtt.

Tálalás

A kására tegyük a blansírozott elkáposztaleveleket, szórjuk meg egy kanál pirított tökmaggal. 

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem, elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

Blansírozott zöldségeket annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.

A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Így két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk. 

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni: pl. hajdinát barna rizzsel, vagy barna rizst kölessel együtt blansírozott zöld leveles zöldséggel és megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag, napraforgómag – amire nem vagyunk érzékenyek).

Hasznos tanácsok

Még aznap fogyasszuk el a blansírozott zöldségünket ha kimarad, amit lehet ebédnél a leves tetejére, vagy a főfogás tetejére tenni tálaláskor.

A lágy kását, ha marad, lehet még délelőtt elfogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.