Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 24 db fasírthoz 

Csicseriborsó fasírt hozzávalói 

  • 20 dkg főtt csicseri borsó (lehet kapni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószer nélküli)
  • 15 dkg hajdina liszt 
  • 10 dkg reszelt sárgarépa
  • 10 dkg apró kockára vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény 

Paradicsomos köles hozzávalói / 2 főre

  • 20 dkg köles
  • 3 dl tiszta víz
  • 2 dl házi paradicsomlé
  • 1 db kisméretű sárgarépa finomra reszelve
  • mokkáskanál só

Sárgarépa, karalábé saját gőzében puhulva hozzávalói / 2 főre

  • 2 db kisméretű sárgarépa karikákra szeletelve
  • 1 db kisméretű karalábé kockákra vágva
  • 2 dl víz
  • csipet só

Pirosretek-jégcsapretek saláta hozzávalói / 2 főre

  • 2 db pirosretek finomra reszelve
  • 5 cm-s darab jégcsapretek finomra reszelve
  • csipet só

Elkészítés

Csicseriborsó fasírt készítése

1.   A főtt csicseriborsót mixerrel törjük darabosra. 

2.   Adjuk hozzá a hajdinalisztet, reszelt sárgarépát, kiskockára vágott vöröshagymát, sót és a mokkáskanál őrölt köményt. Egyenletesen keverjük össze.

3.   Formázzunk 5 cm átmérőjű 1,5 cm vastagságú kör alakú fasírtokat és tegyük bevizezett tálcára (nem fog ráragadni).

4.   A megformázott fasírtokat alulról vegyük fel villával és tegyük bele  az 5 cm mély forró olajba, ügyelve arra, hogy ne legyen hideg az olaj, mert akkor széteshet a fasírt és megszívja magát olajjal. A túl forró olajban a széle túlsül és belül nyers lesz. Az optimális olaj hőmérsékletet úgy tudjuk ellenőrizni, hogy függőlegesen fapálcikát teszünk az olajba, és amikor alulról gyöngyözni kezd az olaj, akkor már elég forró a hőmérséklete a sütéshez. Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a fasírtokat, lábos méretétől függően 5-6 db-ot egy időpontban így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg, hogy a másik fele is megsüljön. Arany barna színű lesz mind a két fele. 

5.   Amikor kisült tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

A csicseriborsó fasírtot, amikor megformáztuk lehet tepsiben sütőpapírra téve kisütni úgy, hogy a tetejét beolajozott ecsettel megkenjük.Így ez még inkább kímélőbb fogás lesz. Azok számára, akik hiányolják az olajban sült finomságokat, süssék ki olajban a fasírtot. Nagyon fontos hogy reteksalátával fogyasszák, hogy az olaj amit beviszünk a fasírt fogyasztásakor, ne is tudjon lerakódni. A jégcsapretek és a retekfélék az olaj lerakódásokat is kiviszik a szervezetből.

A fasírtok 3 napig is elállnak hűtőszekrényben, így a következő napokban szendvicsekhez és más ételekhez is el lehet fogyasztani.

Paradicsomos köles készítése

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a kölest. Öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsük rá a vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet, a házi paradicsomlevet és a sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a kölest.

3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 20 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőzcsövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig és fakanállal keverjük össze a főtt kölest. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Paradicsomos köles kuktában főzve

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott köleshez hozzáadom a házi paradicsomlevet, a sót és rázárom a kukta fedelét majd felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Kicsi lángra veszem, majd hő elosztót teszek a kukta alá és így még 15 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedőt ki lehessen nyitni. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

Sárgarépa-karalábé saját gőzében puhulva 

1. A sárgarépát megmosom és karikákra szeletelem.

2. A karalábét meghámozom és 1 cm-s kockákra vágom.

3. Vastagtalpú edénybe teszem a sárgarépát és a karalábét, majd hozzáadom a csipet sót és a 2 dl vizet.

4. Fedő alatt felforralom majd kicsire veszem a lángot. A vízből gőz lesz és ebben puhulnak meg a zöldségek.

5. Kb. 10 percig főzöm, amíg a víz elpárolog.

Pirosretek-jégcsapretek saláta hozzávalói / 2 főre

1. Megmosom a piros retket és finomra reszelem.

2. A megmosott jégcsapretket finomra reszelem.

3. Összekeverem a két reszelt retket és a sót.

Várható főzési idő

Összesen 55 perc

  • A fasírt massza elkészítési ideje 15 perc.
  • A 24 db fasírt kisütése 28-30 perc, ha 6 db-ot teszünk egyszerre a forró olajba.  Így 4 alkalommal tesszük bele megsülni a fasírtokat, amiknek kb. 7 perc alatt sül meg mind a két fele. Lehet tepsiben is sütőpapírra téve megsütni úgy, hogy olajos ecsettel megkenem a fasírtokat. 180 fokos sütőben 15 percig sütöm.
  • Paradicsomos köles készítése 35 perc
  • Sárgarépa-karalábé saját gőzében megpuhítva 15 perc
  • Pirosretek-jégcsapretek saláta 8 perc

Amíg fő a paradicsomos köles addig kilehet sütni a fasírtokat, majd a reteksalátát elkészíteni.

Mikor fogyasszuk

Ebédre 

Tálalás

A paradicsomos köleshez hozzáteszünk néhány fasírtot igény szerint és 2 evőkanál reteksalátát.

Tárolás

A kisütött fasírtokat hűtőszekrényben 3 napig lehet tárolni. A nyers fasírt masszát is 3 napig lehet tárolni jól lehűtve, de nem fagyasztva.

A paradicsomos kölest és a saját gőzében puhult zöldségeket 2 napig javasolt tárolni hűtőszekrényben.

Recept változatok

Ha a főtt csicseri borsó helyett főtt lencsét vagy főtt babot használunk, ennek megfelelően lencse vagy bab fasírtunk lesz.

Ugyan így készíthetjük el a lencse fasírtot (barna lencse javasolt) és a bab fasírtot (lehet tarkabab, fehérbab, vörösbab, vesebab stb.) is.

Sokféle köret készíthető pl. zöldséges tészták vagy zöldséges gabonafogások.

Hasznos tanácsok

Lehet a fasírtokat sütőpapírra tenni és tepsiben kisütni, a tetejét beolajozott ecsettel megkenni. Így még kímélőbb lesz ez a fogás és hamarabb is elkészül. 180 fokos sütőben 15 percig süssük.

Az olaj sütéshez javaslatok

Javasolt az olaj sütéshez fröccsenés gátló hálót használni, megelőzve a forró olaj kifröccsenését a falra, ruhára és a bőrünkre. Amikor víz tartalmú anyag vagy víz kerül a forró olajba akkor ez a kockázat előfordul. Előzzük meg a forró olaj kifröccsenését ezzel az esetleges baleseteket. 

Gyermek olaj sütéskor a konyhában ne tartózkodjon! Főleg ha nyeles serpenyőben sütünk, a gyerek belekapaszkodhat kíváncsian, hogy mi van benne és leöntheti magát a forró olajjal. Ha nyeles edényben bármit főzünk és gyermek van a közelben mindig a nyelét fordítsuk befelé a tűzhely tetejére, ne lógjon ki hogy a kíváncsi gyermek kezek ne érjék el.

Az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére fa pálcikát, hurka pálcikát használjunk. Gyakran láttam, hogy vizes kézzel néhány csepp vizet spriccelnek a forró olajba. Még a mennyezetre is ki tud fröccsenni a forró olaj. Jobb, amikor a fa pálcikát függőlegesen a forró olajba tesszük és alulról felfelé látjuk a gyöngyözését az olajnak. Amikor nem gyöngyözik akkor még hideg a hőmérséklete a sütéshez. Ha nagyon gyöngyözik, akkor már túl meleg lehet az olaj, kapcsoljuk ki a gázt, amíg visszahűl a normális hőmérsékletre.

Ha sok fasírtot teszek az olajba az lehűti a sütő olajat és ilyenkor előfordulhat hogy szétesik a fasírtunk, vagy megszívja magát olajjal. Ez nem jó minőségű fasírtot eredményez. 

Az optimális fasírtunknak van kérge, ami nem engedi, hogy a forró olaj bejusson a fasírt közepébe. Kellemes ropogós kérgű fasírtot lecsepegtetjük rácson, hogy az olajnak legyen lehetősége lefolyni a fasírtról.

Amikor csak tálcára teszem, ami alá szalvétát teszek, arra folyik le az olaj. Ilyenkor a szalvéta lesz olajos és a maradék olaj benne marad a fasírtba.

Jobb, ha rácsra tesszük, ami alá be tud folyni és így nem érintkezik az étellel, mert különben a tocsogó olajat felszívja a fasírt ha abban áll.

A napraforgó olajat, amiben sütjük a fasírtot 4 alkalommal felhasználhatjuk ha ügyesen sütünk és nem égettük meg az olajunkat. Szűrjük át sűrű szövésű erre az alkalomra készített hosszú nyelű szűrővel.

Sütés közben a fasírtról leesett morzsalékoktól is tisztítsuk ezzel az eszközzel folyamatosan. Ezt a sült morzsalékot konyhai papírtörlőre teszünk.

Mi ezt az olajos morzsalékot kiadjuk a sünöknek főleg ősszel jön jól nekik, mert télire ez lesz a melegítőjük, amivel felhizlalják magukat. Mi napraforgó maggal és ezzel az olajsütési maradékkal tápláljuk a kertünkben élő sün család tagokat.  A madaraknak is jól jön hidegebb időben, segíti a túlélésüket.

Az eszközök tisztításához javaslat

Konyhai papírtörlővel letörölhetjük a tálcát, a rácsot, a fasírt kiszedőt, az olaj tisztításra használt szűrőt és ezután szódás szivaccsal át tudjuk törölni és vízzel leöblíteni. A szóda szépen letisztítja az olajat.