Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Aki érzékeny (allergia) a tökmagra, az olyan olajos magot (napraforgó, mandula, szezámmag) használjon, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Kezdésnek a világos hajdinát javaslom, mert a sötétebb és apróbb hajdínának erősebb az aromája, ami elsőre szokatlan lehet.

Hozzávalók / 2 főre

Kásához hozzávalók

  • 20 dkg világos hajdina
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

Blansírozott kínai kelkáposztához hozzávalók

  • 2 db kínai kelkáposzta levél
  • 4 dl víz
  • csipet só

Pirított tökmag hozzávalók

  • 20 dkg tökmag

Elkészítés

Hajdinakása

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a hajdinát, öntsünk rá vizet és mossuk meg, addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: tegyünk rá a mosó vizet, hogy bőven ellepje, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a nem tiszta vizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta fél liter főzővizet és a csipet sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a hajdinát.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 20 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor gőz csövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.

4. Amikor megfőtt – eltűnik a főzővíz – zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig, ezután fakanállal keverjük össze a főtt hajdinát. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Blansírozott kínai kelkáposzta készítése

1. A vizet fazékba teszem csipet sóval és felforralom. 

2. Amikor felforrt 2-3 percre beleteszem a megmosott kínai kelkáposzta levelet. Majd kiveszem és ezután keverőtálba teszem.

3. A blansírozó vizet levesek főzéséhez felhasználhatom.

Pirított tökmag készítés

1. 20 dkg tökmagot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítom 10 percig. 

2. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet (fél mokkáskanál sóval) rátöntök a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. 

3. A víz elpárolog, a sót beszívja a FORRÓ mag. HIDEGEN ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. Akinek van bio szójaszósz odahaza egy evőkanállal tegyen 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz utána elmosogatni.

Várható elkészítési idő

35 perc

Amíg megfő a hajdinakása addig blansírozzuk a kínai kelkáposzta leveleket  és megpirítjuk a tökmagot.

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán reggel vagy délelőtt.

Tálalás

A kására tegyük a blansírozott kínai kelkáposzta levelet, szórjuk meg egy kanál pirított tökmaggal. 

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá, folyamatosan keverem, elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

Blansírozott zöldségeket annyit készítsünk,  amit frissen azonnal elfogyasztunk.

A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Így két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk. 

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni: pl. kölest hajdinával, vagy hajdinát barnarizzsel, blansírozott zöld leveles zöldséggel és megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, szezámmag, napraforgómag – amire nem vagyunk érzékenyek).

Hasznos tanácsok

Még aznap fogyasszuk el a blansírozott zöldségünket. Lehet ebédnél a leves tetejére, vagy a főfogás tetejére tenni tálaláskor.

A lágy kását, ha marad, el lehet fogyasztani délelőtt éhség esetén vagy ebédre gabona köretként, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.