Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Aki a manduára érzékeny (allergiás), az használjon olyan olajos magot (napraforgómag, szezámmag, tökmag), amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

Kásához hozzávalók

  • 20 dkg köles
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

Blansírozott fejes káposztához hozzávalók

  • 2 db fejes káposzta levél
  • 4 dl víz
  • csipet só

Pirított mandulához hozzávalók

  • 20 dkg mandula

Elkészítés

Köles

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a kölest, öntsünk rá vizet és mossuk meg, addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: tegyünk rá vizet úgy, hogy bőven ellepje, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet. Kb. 2-3 alkalom után már tiszta lesz a víz. Ezután tegyük bele a tiszta fél liter főzővizet és a csipet sót, majd fedjük le. 

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a kölest.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 20 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Ilyenkor gőz csövecskék alakulnak ki, amik megfőzik a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig majd fakanállal keverjük össze a főtt kölest. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

Blansírozott fejes káposzta készítése

1. A vizet fazékba teszem egy csipet sóval és felforralom. 

2. Amikor felforrt 2-3 percre beleteszem a megmosott fejes káposzta levelet.  Majd kiveszem és tálkába rakom.

3. A blansírozó vizet levesek főzéséhez felhasználhatom.

Pirított mandula készítés

1. 20 dkg mandulát serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítom 10 percig.

2. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a forró magra, amit folyamatosan keverek.

3. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. HIDEGEN ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. 

Várható elkészítési idő

35 perc

Amíg megfő a köleskása addig blansírozhatjuk a fejes káposzta leveleket és megpiríthatjuk a mandulát.

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani.

Kása étel legyen az első ételünk bármikor reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán reggel vagy akár délelőtt.

Tálalás

A kására tegyük a blansírozott  fejes  káposzta levelet, szórjuk meg egy kanál pirított olajos maggal (mandulával vagy ami számunkra megfelel). 

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem, elpárolog a víz, az ételem megmelegszik.

Blansírozott zöldségeket annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk. Nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Tehát még aznap fogyasszuk el a blansírozott zöldségünket, amit lehet ebédnél a leves tetejére, vagy a főfogás tetejére tenni tálaláskor.

A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk.

Az olajos magvakat, amikor elkészültek (felszívták a sós ízt és kiszáradtak) javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromájuk megmaradjon. 

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni: pl. hajdinát barna rizzsel, vagy hajdinát kölessel együtt blansírozott zöld leveles zöldséggel és megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag, napraforgómag – érzékenységünk szerint).

Hasznos tanácsok

A lágy kását, ha marad, lehet délelőtt még elfogyasztani éhség esetén vagy még ebédre gabona köretként, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.