Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

Minden ember különböző állapotú, nincs két egyforma eset. Az esetek igen eltérőek lehetnek – más az életkor, a testsúly, a napi fizikai vagy szellemi aktivitás, a személyiség, a környezeti hatások stb.

Éppen ezért az általam megadott méregtelenítési menü egy általános étrend. Személyre szabottan, a mindenkori állapotnak megfelelően, képzett és tapasztalt makrobiotikus tanácsadó segíthet összeállítani mindenkinek a saját egyéni étrendjét.

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. 

A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést! Azt csak kiegészítheti táplálkozási oldalról. Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza.

Mit kell tudni a 3 napos méregtelenítési menüről?

Ez az ételsor lehetőséget ad testünknek, hogy megtisztítsa önmagát. Az általam megadott ételek csak természetes alapanyagokból készülnek és segítik a felhalmozódott méreganyagok eltávolítását, ezzel segítik a szervezetben az életenergia akadálytalan áramlását, hogy minél több hely jusson utána az újnak, tisztítanak és méregtelenítenek.

Érzelmi szinten is szabadabbak leszünk, tisztábbá válik kapcsolatunk a környezet energiájával.

A tisztulás után bőrünk sokkal tisztább és tónusosabb lesz. Minden étel glikémiás indexe alacsony (glikémiás index 1 és 100 közötti mérő érték, ami azt mutatja, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, ami kedvezőbb, mint a magas GI).

Arra törekedtem, hogy az eddigiekben megismert makrobiotikus alapelvek a gyakorlatban is megtapasztalhatók legyenek. Továbbá bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni makrobiotikus főzést, közismert és biztonságos természetes hazai élelmiszer alapanyagból. A receptek könnyedén változtathatók egyéni érzékenységnek és az évszaknak megfelelően.

FONTOS! AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS, SZÓJA ÉS CUKORMENTESEK.

Az alábbi ételek receptjei lesznek részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében az 1., a 2. és a 3. napi menüben. 

A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.

Ellenjavallatok

A háromnapos méregtelenítő étrend követését különböző tisztulási tünetek, fejfájás, rendszertelen bélmozgás kísérheti, zavaros érzésekkel, fáradtsággal, gyengeséggel és ürességérzéssel. 

Ezek a kellemetlen jelenségek csak átmenetiek. Ha rosszul érzed magad, ne erőltesd magadra mind a három napot, hagyjad félbe a kúrát és néhány hét múlva kezd újra.

Ilyenkor javasolt tapasztalt makrobiotikus szakértővel átbeszélni a helyzeted. 

Javasolt ilyenkor több folyadékot fogyasztani, forrás vagy tisztított vizet, ami segíti a méreganyagok felszabadulását és kiürülését a testből.

A reggeliknél kétféle variációt adtam meg

A – Normál (ajánlott)

Ezek a típusú reggelik ajánlottak.

B – Átállási szakaszban

Ha megszoktad szendvics alapú reggelit, akkor erre is adok kombinációt gluténmentes kenyérrel és saját készítésű szendvicskrémmel. A későbbiekben, ha megismétled a kúrát, akkor viszont ajánlott a kásák fogyasztása (A menü sor).

1. NAPI MENÜ

Reggeli

A – Kása

  • Hajdina kása blansírozott kínai kellel, pirított tökmaggal

B – Szendvics 

  • Vörösbabkrémes szendvics uborkával és pirított napraforgómaggal

Ebéd

Leves

  • Tiszta karfiol leves, petrezselyemmel szórva a tetejét

Főfogás

  • Savanyú káposztás vörösbab

Desszert

  • Almakrém fahéjasan

Vacsora

  • Pirított zöldséges csicseriborsós rizstészta, cékla-alma-lilahagyma salátával

2. NAPI MENÜ

Reggeli

A – Kása

  • Barnarizskása, pirított szezámmaggal, fejeskáposztával

B – Szendvics

  • Petrezselymes csicseriborsó szendvicskrém (humusz)

Ebéd

Leves

  • Jégcsapretek-shiitake gomba leves, póréhagymával szórva a tetejét

Főfogás

  • Rakottkáposztás csicseriborsó, rizstejföllel, cékla-sárgarépa savanyúval

Desszert

  • Fahéjas almásköles

Vacsora

  • Vöröslencse zöldségekkel, kukoricatésztával, lilahagyma-fejeskáposzta-póréhagyma savanyúval

3. NAPI MENÜ

Reggeli

A – Kása

  • Köleskása, blansírozott fejeskáposztával, pirított mandulával

B – Szendvics

  • Édesburgonyás fehérbabkrémes szendvics újhagymával és piros retekkel

Ebéd

Leves

  • Savanyú káposztás leves, újhagymával szórva a tetejét

Főfogás

  • Csicseriborsó fasírt paradicsomos kölessel, sárgarépa-karalábé saját gőzében puhulva, pirosretek-jégcsapretek salátával

Desszert

  • Köles vadgyümölcsökkel

Vacsora

  • Rizstészta, mustáros lencsével, blansírozott bimbóskellel, pirosretek salátával