Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat
Minden ember különböző állapotú, nincs két egyforma eset. Az esetek igen eltérőek lehetnek – más az életkor, a testsúly, a napi fizikai vagy szellemi aktivitás, a személyiség, a környezeti hatások stb.
Éppen ezért az általam megadott méregtelenítési menü egy általános étrend. Személyre szabottan, a mindenkori állapotnak megfelelően, képzett és tapasztalt makrobiotikus tanácsadó segíthet összeállítani mindenkinek a saját egyéni étrendjét.
Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz.
A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést! Azt csak kiegészítheti táplálkozási oldalról. Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza.
Mit kell tudni a 3 napos méregtelenítési menüről?
Ez az ételsor lehetőséget ad testünknek, hogy megtisztítsa önmagát. Az általam megadott ételek csak természetes alapanyagokból készülnek és segítik a felhalmozódott méreganyagok eltávolítását, ezzel segítik a szervezetben az életenergia akadálytalan áramlását, hogy minél több hely jusson utána az újnak, tisztítanak és méregtelenítenek.
Érzelmi szinten is szabadabbak leszünk, tisztábbá válik kapcsolatunk a környezet energiájával.
A tisztulás után bőrünk sokkal tisztább és tónusosabb lesz. Minden étel glikémiás indexe alacsony (glikémiás index 1 és 100 közötti mérő érték, ami azt mutatja, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, ami kedvezőbb, mint a magas GI).
Arra törekedtem, hogy az eddigiekben megismert makrobiotikus alapelvek a gyakorlatban is megtapasztalhatók legyenek. Továbbá bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni makrobiotikus főzést, közismert és biztonságos természetes hazai élelmiszer alapanyagból. A receptek könnyedén változtathatók egyéni érzékenységnek és az évszaknak megfelelően.
FONTOS! AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS, SZÓJA ÉS CUKORMENTESEK.
Az alábbi ételek receptjei lesznek részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében az 1., a 2. és a 3. napi menüben.
A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.
Ellenjavallatok
A háromnapos méregtelenítő étrend követését különböző tisztulási tünetek, fejfájás, rendszertelen bélmozgás kísérheti, zavaros érzésekkel, fáradtsággal, gyengeséggel és ürességérzéssel.
Ezek a kellemetlen jelenségek csak átmenetiek. Ha rosszul érzed magad, ne erőltesd magadra mind a három napot, hagyjad félbe a kúrát és néhány hét múlva kezd újra.
Ilyenkor javasolt tapasztalt makrobiotikus szakértővel átbeszélni a helyzeted.
Javasolt ilyenkor több folyadékot fogyasztani, forrás vagy tisztított vizet, ami segíti a méreganyagok felszabadulását és kiürülését a testből.
A reggeliknél kétféle variációt adtam meg
A – Normál (ajánlott)
Ezek a típusú reggelik ajánlottak.
B – Átállási szakaszban
Ha megszoktad szendvics alapú reggelit, akkor erre is adok kombinációt gluténmentes kenyérrel és saját készítésű szendvicskrémmel. A későbbiekben, ha megismétled a kúrát, akkor viszont ajánlott a kásák fogyasztása (A menü sor).
1. NAPI MENÜ
Reggeli
A – Kása
- Hajdina kása blansírozott kínai kellel, pirított tökmaggal
B – Szendvics
- Vörösbabkrémes szendvics uborkával és pirított napraforgómaggal
Ebéd
Leves
- Tiszta karfiol leves, petrezselyemmel szórva a tetejét
Főfogás
- Savanyú káposztás vörösbab
Desszert
- Almakrém fahéjasan
Vacsora
- Pirított zöldséges csicseriborsós rizstészta, cékla-alma-lilahagyma salátával
2. NAPI MENÜ
Reggeli
A – Kása
- Barnarizskása, pirított szezámmaggal, fejeskáposztával
B – Szendvics
- Petrezselymes csicseriborsó szendvicskrém (humusz)
Ebéd
Leves
- Jégcsapretek-shiitake gomba leves, póréhagymával szórva a tetejét
Főfogás
- Rakottkáposztás csicseriborsó, rizstejföllel, cékla-sárgarépa savanyúval
Desszert
- Fahéjas almásköles
Vacsora
- Vöröslencse zöldségekkel, kukoricatésztával, lilahagyma-fejeskáposzta-póréhagyma savanyúval
3. NAPI MENÜ
Reggeli
A – Kása
- Köleskása, blansírozott fejeskáposztával, pirított mandulával
B – Szendvics
- Édesburgonyás fehérbabkrémes szendvics újhagymával és piros retekkel
Ebéd
Leves
- Savanyú káposztás leves, újhagymával szórva a tetejét
Főfogás
- Csicseriborsó fasírt paradicsomos kölessel, sárgarépa-karalábé saját gőzében puhulva, pirosretek-jégcsapretek salátával
Desszert
- Köles vadgyümölcsökkel
Vacsora
- Rizstészta, mustáros lencsével, blansírozott bimbóskellel, pirosretek salátával