Ebben a fejezetben összefoglalom mindazokat a tudnivalókat, ami ezzel a 3 napos méregtelenítő programmal kapcsolatos.

Miért javasolt ez a 3 napos makrobiotikus méregtelenítő program?

Egy makrobiotikus menü elfogyasztásával véleményt mondani arról, hogy milyen hatású a szervezetre, rövid idő. A 3 nap egy olyan időtartam, aminél már lehet változásokat tapasztalni, amiből következtetéseket lehet levonni a test állapotáról.

Döntést lehet meghozni a további teendőkről, pl. az életmódváltás mennyire aktuális, miben és hogyan változtassunk a továbbiakban. Milyen kompromisszumokkal vagy anélkül folytassuk a megkezdett méregtelenítést.

Emellett a szervezet is „örül” ennek a szakszerű tisztításnak. 

Milyen alapanyagokat használunk fel a 3 napos méregtelenítő program során?

Fontosnak tartottam, hogy minden nyákosító alapanyagot (így pl. a glutént is) kerüljük ezen a 3 napon. Tehát a gluténtartalmú gabonák közül a búza, rozs, árpa nincs a 3 napos méregtelenítő étrend alapanyagai között. 

Természetesen szervezetünk a napi működéshez szükséges energiát, fehérjét, szénhidrátot, vitamint, ásványi anyagokat megkapja hiánytalanul. Éppen ezért a hiányállapotok elkerüléséért az alábbi alapanyagokból készülnek az ételek :

–         Gluténmentes gabonák: barnarizs, köles és hajdina

–         Gluténmentes gabonatermékek: rizstészta, kukoricatészta és rizsliszt

–         Növényi fehérjék: babok, lencsefélék és csicseriborsó

–         Zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, jégcsapretek, piros retek, petrezselyem, vöröshagyma, lilahagyma, fejeskáposzta, kelkáposzta, kínai kelkáposzta, cékla, karfiol, savanyúkáposzta, shiitake gomba, póréhagyma és újhagyma

–         Gyümölcsök: alma, szeder, kékáfonya és vörösáfonya

–         Olajos magvak: tökmag, mandula és szezámmag

–         Ízesítő, fűszer: só, fahéj és kömény

Az alapanyagok olyan rostokat is tartalmaznak, amelyek nem emésztődnek meg, ezeknek az a feladatuk, hogy a tápcsatornában megülő iszapot, salakanyagokat magához ragadva kivezesse a szervezetből. Ezért konkrét megtapasztalás lesz a több széklet. Ezek az alapanyagok a gabonák, a bab, a lencse és csicseriborsó, amelyek ezeket a rostokat tartalmazzák. 

Haszna ennek az, hogy a béltraktus megszabadul azoktól a parazitáktól amelyek ebben az iszapban éltek és a hurutos, gyulladt, puffadásos állapotokat okozzák.

Továbbá a vér és a nyirok is elkezd tisztulni, a savas testi állapot a normálishoz közelít. 

A makrobiotikus étrend kiváló élelmi rostanyag forrás. Ezek a rendszeres és egészséges bélmozgáshoz elengedhetetlenek, növelik a sebességet, amellyel az ételek a vastagbélen áthaladnak, egészségesen tartják az emésztő rendszert és csökkentik a bélbetegségek veszélyeit. 

gabonák fiatal energiát adnak, mert a fejlődési ciklusuk elején járnak, Ez a tiszta életerő támogatja a tiszta gondolkodást. Tartós fogyasztása fiatalon, nyitottan tart, segítenek rugalmasnak lenni és erősítik az immunrendszerünket.

Az egész gabonák segítik csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit is, és az erek, csontok és ízületek rugalmasságában fontos szerepet játszanak.

A legkiegyensúlyozottabb táplálék a barna rizs. A gabona magról eltávolítják az ehetetlen héjat, de a korpa réteg rajta marad. Ez a réteg többféle B vitamint, ásványi anyagokat és élelmi rostokat tartalmaz, kiváló mangán, szelén és magnézium forrás. Nagyszerű energiát biztosít az izmoknak. Az emésztőszervi betegségekben szenvedők diétájában nélkülözhetetlen. Jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre és különböző allergiás megbetegedések gyógyítására is használjuk.

köles rendszeres fogyasztásával bőrünk, hajunk, körmünk szép lesz. Erősíti a fogainkat, a csontunkat, rugalmassá teszi a bőrt, az erek falát és a kötőszöveteket. Nincs glutén (sikér) tartalma, így az erre allergiások is fogyaszthatják. Lúgosító hatású, jót tesz a köszvényes, sok hústól elsavasodott állapotú személyeknek. 

hajdinából meleg energiát adó ételek készülnek. Csökkentheti a magas vérnyomást és elősegítheti a vérképzést. Javasolt azoknak, akik a veseműködésüket szeretnék kiegyensúlyozni, megerősíteni.

babfélék, lencse és borsófélék hordozzák a magok új élet energiáját, amelyek az életet kezdik. Segítenek sokkal nyugodtabbnak érezni magunkat. Élelmi rostban, rézben, káliumban, vasban, B6-vitaminban és más hasznos ásványi anyagban gazdagok. Rendszeres fogyasztásuk – az állati fehérje helyett – csökkentik a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kockázatát. Az élelmi rostjai csökkentik a koleszterin szintet és stabilizálják a vércukor szintet, segítenek feltölteni a szervezet vas raktárát.

Összekeverve, együtt fogyasztva a gabonákkal komplett, teljes értékű fehérje forrásokká válnak.

A nem kellő módon megfőtt babfélék kényelmetlen hasi gázképződést okozhatnak. A babfélék áztató vizét csak akkor használjuk fel főzésre, ha nem vagyunk felfúvódásra hajlamosak. Javasolt nem az áztatóvizében hanem tiszta vízben főzni tökéletesen puhára.

gyümölcsök a természetes környezetükben a levegőben nőnek, ki vannak téve a környezet változásainak. Ez az alkalmazkodó energia bennünket is sokkal rugalmasabbá tesz és képessé tesz arra, hogy a körülöttünk állandóan változó környezethez jobban alkalmazkodjunk. A gyümölcsök magas víztartalmúak és tele vannak alapvető tápanyagokkal. Alacsony a zsír, de magas az élelmi rost, vitamin és ásványi anyag tartalmuk, tele vannak értékkel és igen sokoldalúak. Fő gyümölcsök az alma, barackfélék, áfonya, szeder, málna, szilva, körte és a szőlő. 

zöldségek értékes tápanyagai egészség megőrzőek. Alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és más az egészséghez fontos anyagokat tartalmaznak. Segítenek bennünket alkalmazkodni az adott évszakhoz és összekapcsolódni az élő környezetünkkel.

Milyen kedvező hatások várhatók a 3 napos méregtelenítés elteltével?

Az egyensúlyra törekszünk!

Azzal, hogy abbahagyjuk a káros étkezési szokásainkat már az egyensúlyi állapot kezd visszaállni a szervezetünkben. A lerakódásokra „nem pakolunk rá” még több salakanyagot és már ez is megkönnyebbülés a szervezetnek, próbálja saját magától a működést helyreállítani.

Viszont fontos, hogy a helyes szokásokat is bevezessük, a természetes étkezéssel. Az immunrendszert támogató természetes alapanyagokból készült menü segíti a szervezetet ebben a helyreállító munkában. Ez óriási erőt ad az egyensúlyi állapot eléréséhez.

A három nap alatt kis súlyt veszíthetünk, a végére sokkal jobb lesz a kedélyünk. A méregtelenítő étrend szegény zsírokban és telített olajokban, a három nap letelte után ezért javul a vérünk minősége. Az alapanyagok lúgosak, ami segíti az egyensúly helyreállítását.

Milyen tünetek várhatók a 3 napos méregtelenítés alatt, esetleg utána?

Különböző tisztulási tüneteket tapasztal mindenki, hiszen nincs két egyforma ember és állapot. Vannak, akik megkönnyebbülést tapasztalnak, mélyebb alvást, normális székletet és erősebbnek érzik magukat. 

Állapottól függően gyengébb vagy erősebb tünetek lehetnek. Ezek jelzések, üzenetek hogy milyen helyzetben van a testünk. Fontos figyelembe venni. Előfordulhat fejfájás, szokatlan bélmozgás, aluszékonyság, fáradtság, a bőrön pattanások megjelenése és egyéntől függően más-más tapasztalások. Ezek átmenetiek. 

Javaslatok:

–         Több tiszta víz, forrás vagy tisztított víz fogyasztása javasolt, amelyek segítik a méreganyagok felszabadulását és kiürülését a testből.

–         Lélegezzünk mélyeket egyenesen ülve. 

–         Javasolt könnyű tornagyakorlatok, vagy séta, úszás, jóga végzése, naponta legalább húsz percben, amelyek növelik a pulzusszámot, segítik a mérgek kioldódását és az energiavezetékek blokkjainak feloldódását.

Alapanyag bevásárlási, tárolási és előkészítési tanácsok

Ha kényelmes hozzáféréssel raktároztuk el a zöldségeket, a gabonaféléket és a bab-lencse-borsó féléket, akkor bármikor könnyedén és gyorsan tudunk ételt készíteni.

növényi fehérjékből (babok, lencsék, csicseriborsó) legalább fél kg-s kiszerelésben néhány fajta mindig legyen raktározva. Csak akkora mennyiségben, ami néhány héten belül elfogy, mert elbogarasodhat

Amikor elfogyott valamelyik bab-lencse-borsó féle alapanyagunk, mossuk ki a tároló dobozt, szárítsuk meg alaposan és úgy tegyük el az új megvásárolt alapanyagunkat.

Lehet vásárolni tartósítószer nélkül konzervben főtt csicseriborsót, babféléket, zöldborsót és lencsét is. Jó, ha van ezekből is, mert bármikor gyorsan készíthető meleg étel a konzerv alapanyagok segítségével is.

Feltétlen fontos főzés előtt áztatni a babokat és a csicseriborsót a könnyebb emésztésért. Puhára kell főzni őket!!! A nem tökéletesen puhára főtt babféle, csicseriborsó kellemetlen bélpanaszokat okozhat!!!

Az áztatóvizet öntsük le és legalább négyszeres friss vízzel legyen odatéve főzni. A kukta a legbiztonságosabb módszer a hüvelyesek puhára főzéséhez. Amikor a szelep sípol, kicsire vesszük a gázlángot és így még egy órán át főzzük a hüvelyeseket.

Zöldségek egy-két heti vásárlással megoldhatók és hűtőszekrényben tárolhatók. Legjobb a hűvös pince, vagy fedett helyen hűvösön, fagymentesen a szabadban, erkélyen (télen). 

Legyen gyökeres zöldség is egy-kettő (pl. sárgarépa, fehérrépa, jégcsapretek stb.), kerek zöldség is (pl. káposzta, vörös/lila hagyma, karalábé stb.), és felfelé törő, felfelé kiterjedő növekedési irányú zöldség is (pl. póréhagyma, szárzeller, brokkoli, karfiol). 

Gyümölcsök vásárlásánál különösen fontos, hogy az elfogyasztásra szánt mennyiséget szerezzük be mert gyorsan megromolhatnak. Ha mégis többet veszünk, akkor sem kell feltétlenül kidobnunk őket. Ugyanis van lehetőségünk kompótot, gyümölcskrémet készíteni azután hűtőszekrényben tárolni. 

A gabonák vásárlása, tárolása és előkészítése

Az alapvető fontosságú gabonák, mint a barna rizs, köles, hajdina és a kukoricadara. Legyenek odahaza könnyen elérhető helyen, 1-2 kg mennyiségben. 

Vásároljunk organikus termesztésből származó (bio) gabonákat, amennyire csak lehetséges. Az előre csomagolt gabonáknál mindig ellenőrizzük a lejárati időt, mert a magok – az olajtartalmuk miatt – a túl hosszú tárolás alatt természetes módon avasodnak.  

gabonákat hideg, sötét, száraz helyen sokáig tárolhatjuk. Ha nagyobb mennyiségben vesszük őket, akkor zárt tároló edényre és megfelelő környezetre van szükségünk, hogy a tárolás során ne száradjanak ki és ne penészesedjenek be. Ha a penésznek bármi jelét látjuk, már ne fogyasszuk el.  

barna rizs olajtartalma magas, tehát hamar avasodik. Ezért fontos, hogy zártan tároljuk, ne érintkezzen a levegővel. Ha ilyen csomagban a hűtőszekrénybe tesszük, akkor 6 hónapig is eláll. 

köles szintén légzáró csomagolást igényel, hideg, száraz és sötét helyet, ahol így 2-3 hónapig elállnak. 

Az egész gabonák fitinsavat tartalmaznak, amelyek a kalcium, magnézium, réz és cink felszívódását gátolják. Az elő áztatás megkönnyíti a testünkben a gabonák ásványi anyagainak felszívódását.  Az egész gabonákat aznap reggel áztassuk be az esti főzéshez vagy pedig előző este a reggeli főzéshez. 

Nem igényelnek áztatást a csöves kukorica, a köles, a hajdina, az amarant és a feldolgozott gabona félék (pehely, bulgur, kusz-kusz és tésztafélék). Ha az egész gabonát elfelejtettük beáztatni előző este, akkor legalább 3-4 órát szánjunk az áztatásra a főzés előtt. Kuktában rövid áztatással is megfő, de hosszabb idő alatt.

Zöldségek bevásárlás, tárolás és előkészítés

Legyen a vásárolt zöldség friss, élénk színű, kerüljük a megsárgult levelű és ráncos héjú növényeket.  

Annyit vásároljunk, amennyit néhány nap alatt elfogyasztunk, mert a hosszas tárolás a leszedés után negatív hatást gyakorol a tápanyag és energia szintjükre.

Tároljuk őket hűvös, száraz helyen, ha a kamránk, pincénk erre nem alkalmas, akkor kisebb mennyiséget a hűtő alsó dobozába tehetünk. A zöldeket – például a petrezselyem zöldet – szárukkal friss vízbe állíthatjuk. Nem mindegyik zöldség igényel hűtést. A vörös és lilahagymák, fokhagyma, édes burgonya egy jól szellőző kosárban a kamrában tárolható hűtés nélkül.

Ahol csak lehetséges, használjuk fel az egész zöldséget. bio sárgarépa például alapos mosás után, hámozás nélkül fogyasztható. A gyökér zöldségeket egy természetes anyagból készült zöldségkefével folyó vízben a földtől megtisztítva használjuk fel. A póréhagymát felvágjuk, utána tudjuk belőle a homokot kimosni. 

Ne áztassuk a zöldségeket hosszan vízben, mert ez kioldja a vízben oldódó vitaminokat. Minél nagyobb darabokra vágjuk fel őket, annál több tápanyag marad meg bennük. 

Frissen készítsük őket elő a főzéshez és tálaláshoz, mert a vágással és az állással csökken a tápanyagtartalmuk. 

A vitamin és tápanyagok megőrzése érdekében minél rövidebb főzési eljárást használjunk: például 2 perc gőzölés, 1 perc blansírozás, 3 perc hirtelen sütés. Ha vízben főzünk zöldséget, a főzőlevének a mennyisége a szükséges minimum legyen, használjuk fel ezt az értékes folyadékot mártások és levesek készítéséhez. 

A sárgarépa, uborka, cukkíni, zsenge karalábé, karfiol, brokkoli alkalmasak nyers rágcsálni valóknak meleg időszakban, egészséges emberek számára. A fejes saláta mellett a sötét leveles zöldek is kiválóan alkalmasak a salátákba, mint a petrezselyem zöld, retek zöld, spenót és vizitorma. Emellett tele vannak alapvető tápanyagokkal is

A táplálkozást kiegészítő egyéb méregtelenítő módszerek

Sós vízben ülni

Javasolt sós vizes kádfürdő. A tengervizének megfelelő sós folyadék sűrűbb, mint a testfolyadék, így a pórusainkon keresztül távozó méreganyagokat magához szívja.

A kádat engedjük fel annyi és olyan hőmérsékletű vízzel, amiben kényelmesen nyakig bele tudunk feküdni. Mindenki más méretű, más mennyiségű vizet használ fel. Ezért azt javaslom, hogy ½ kg és 1 kg közötti egyszerű természetes, feldolgozatlan sót tegyen a kád vízbe és várja meg amíg feloldódik. Tengervízhez hasonló sós vizet kap. Feküdjön bele legalább 10-15 percig. Ezután lehet letusolni, megmosdani és az ágyba menni lefeküdni. Ezután már a meleg ágynyugalom javasolt.

Az aktív méregtelenítésnél lehet minden este lefekvés előtt 3 napig ezt a sós vízfürdőt ismételni.

Forró törölközős test ledörzsölés

Reggel a test felszínére „kijönnek” a távozó méreganyagok. Ezért reggel dörzsöljük le a bőrünket meleg vizes törölközővel.

 Forraljunk 8 liter vizet és a törülköző két végét megfogva a közepét beleengedjük a vízbe.  Ezután vegyük ki és az edény felett csavarjuk ki a vizet. Hajtsuk a száraz széleket a nedves törölköző közepére és a középső részével dörzsöljük át erősen a bőrünket a fejtől a lábujjakig. Vigyázzunk, hogy csak akkor érjünk vele a bőrünkhöz, amikor már nem éget! A törölköző a dörzsöléstől elszíneződhet, a test felszínére kijövő méreganyagok így távoznak.

Javasolt a 3 napos méregtelenítési időszak alatt ismételni minden reggel.

Abból a célból használjuk, hogy reggel a test felszínére kijött salakanyagokat alaposan eltávolítsuk és a keringést aktivizáljuk.

Forró törölközős borogatás, ahol a testen lévő feszülések vannak

Akiknél előfordult izomgörcs, izomfeszülés javasolt forró törölközős borogatás az érintett területen. Például lehet a lábnál a vádlin, a háton, karon, nyakon stb.

Forraljunk 8 liter vizet és a törülköző két végét megfogva a közepét beleengedjük a vízbe.  Ezután vegyük ki és az edény felett csavarjuk ki a vizet. Hajtsuk a száraz széleket a nedves törölköző közepére és a középső meleg vizes részét tegyük közvetlen a bőr felszínére. Vigyázzunk, hogy csak akkor érjünk vele a bőrünkhöz, amikor már nem éget!

Ez után a meleg vizes törölközőre tegyünk száraz törölközőt, hogy minél tovább tudja a meleget megtartani a nedves törölköző. Amikor már a test hőmérsékletével egyforma a törölköző hőmérséklete ismételjük meg még kétszer. Ezután takarózzunk be, hogy ne fázzunk és pihenjünk, relaxáljunk.

ELLENJAVALLAT

Lázas állapotban tilos használni!

Azon a felületen, ahol a bőr sérült, vagy gyulladt szintén tilos használni a forró törölközős pakolást!