Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az étel elkészítéséhez olyan olyajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót vagy más egyéb panaszt.
Ebben a levesben csak karfiolt használunk (kevés más zöldséggel együtt), mert ez egy könnyű leves és segíti a szervezetet „felszabadítani”. Egyfajta könnyedséget ad. Ilyen típusú leveseket ajánlott fogyasztani a méregtelenítés után is, főleg ha kevés a fizikai igénybevétel (pl. irodai munka).
FONTOS, hogy a tisztitó menüsornál kerüljük az ételek lisztel, rántással, tejföllel, habarással történő besűrítését. Ezzel megterhelővé válik az étel és a szervezet nehezebben tudja feldolgozni.
Hozzávalók / 2 főre
- 8 dl víz
- 8 db karfiol rózsa
- 1 db vöröshagyma kicsi kockákra vágva
- 1 db közepes méretű sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepes méretű fehérrépa kis kockákra szeletelve
- 1 csomag petrezselyem apróra darabolva
- 1 mokkáskanál olaj
- 1 teáskanál só vagy ízlés szerint
Elkészítés
1. Mokkáskanál olajon sóval pirítom a vöröshagymát üvegesre.
2. Ezután beleteszem a sárgarépát, a fehérrépát, és együtt a vízzel puhára főzöm 90 %-ig fedő alatt (kb. 15 perc).
3. Az előző gyengéd főzés után újra forrásba hozom a levest, és hozzáadom a karfiol rózsákat, majd 3 perc múlva elzárom a gázt. Csak blansírozom a karfiol rózsákat. Nem szabad szétfőzni őket!
4. Az egy csokor petrezselymet megmosok és apró darabokra vágom.
5. Amikor elkészült a leves, akkor tálaláskor forrón rászórom a tetejére a petrezselymet.
Várható főzési idő
40 prec
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasztjuk.
Tálalás
Tálaláskor lehet használni a petrezselyem helyett más apróra darabolt zöldeket pl. snidlinget, póréhagymát, újhagymát is. Forrón a tálalás előtt vagy közvetlen tálaláskor.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Ez egy egyszerű, könnyű tiszta leves. Nem javasolt túl sok zöldséggel készíteni. Ha mégis használunk, akkor kockára vágott karalábét tehetünk egy keveset bele. A lényeg, hogy maradjon meg a tiszta, átlátszó állapot.
Hasznos tanácsok
Egy kellemes tiszta, üde érzést adó leves.