Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az étel elkészítéséhez olyan olyajat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót vagy más egyéb panaszt.

Ebben a levesben csak karfiolt használunk (kevés más zöldséggel együtt), mert ez egy könnyű leves és segíti a szervezetet „felszabadítani”. Egyfajta könnyedséget ad. Ilyen típusú leveseket ajánlott fogyasztani a méregtelenítés után is, főleg ha kevés a fizikai igénybevétel (pl. irodai munka).

FONTOS, hogy a tisztitó menüsornál kerüljük az ételek lisztel, rántással, tejföllel, habarással történő besűrítését. Ezzel megterhelővé válik az étel és a szervezet nehezebben tudja feldolgozni.

Hozzávalók / 2 főre

  • 8 dl víz
  • 8 db karfiol rózsa
  • 1 db vöröshagyma kicsi kockákra vágva
  • 1 db közepes méretű sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepes méretű fehérrépa kis kockákra szeletelve
  • 1 csomag petrezselyem apróra darabolva
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 1 teáskanál só vagy ízlés szerint

Elkészítés

1.    Mokkáskanál olajon sóval pirítom a vöröshagymát üvegesre.

2.    Ezután beleteszem a sárgarépát, a fehérrépát, és együtt a vízzel puhára főzöm 90 %-ig fedő alatt (kb. 15 perc).

3.    Az előző gyengéd főzés után újra forrásba hozom a levest, és hozzáadom a karfiol rózsákat, majd 3 perc múlva elzárom a gázt. Csak blansírozom a karfiol rózsákat. Nem szabad szétfőzni őket!

4.    Az egy csokor petrezselymet megmosok és apró darabokra vágom. 

5.    Amikor elkészült a leves, akkor tálaláskor forrón rászórom a tetejére a petrezselymet.

Várható főzési idő

40 prec

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasztjuk.

Tálalás

Tálaláskor lehet használni a petrezselyem helyett más apróra darabolt zöldeket pl. snidlinget, póréhagymát, újhagymát is. Forrón a tálalás előtt vagy közvetlen tálaláskor.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Ez egy egyszerű, könnyű tiszta leves. Nem javasolt túl sok zöldséggel készíteni. Ha mégis használunk, akkor kockára vágott karalábét tehetünk egy keveset bele. A lényeg, hogy maradjon meg a tiszta, átlátszó állapot.

Hasznos tanácsok

Egy kellemes tiszta, üde érzést adó leves.