Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az ételkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy más egyéb panaszt.
Hozzávalók / 2 főre
KUKORICATÉSZTA
- 20 dkg száraz rizstészta
- só
- 2 l víz a tészta főzéséhez
VÖRÖSLENCSE ZÖLDSÉGEKKEL
- 15 dkg vöröslencse
- 1 db sárgarépa karikákra szeletelve
- 1 db fehérrépa karikákra szeletelve
- 1 db babérlevél
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál olaj
- 4 dl víz
- só
LILAHAGYMA-FEJESKÁPOSZTA-PÓRÉHAGYMA SALÁTA
- 5 centiméteres darab póréhagyma karikákra vágva
- 2 db fejes káposzta levél vékony csíkokra szeletelve
- ½ kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet)
- 1 csipet só
Elkészítés
VÖRÖSLENCSE ZÖLDSÉGEKKEL
1. Vastagtalpú edénybe teszem a vizet, a sót, a felszeletelt sárgarépát és a
fehérrépát, majd felforralom.
2. Néhány perc forralás után kicsire veszem a lángot és 5 percig főzöm a répákat.
3. Ezután hozzáadom a vöröslencsét, a babérlevelet, a pirospaprikát, a mokkáskanál olajat és együtt puhára főzöm 30 perc alatt.
KUKORICATÉSZTA FŐZÉSE
1. Felforralom a vizet a sóval.
2. Beleteszem a kukoricatésztát és elkeverem a forrásban lévő vízben.
3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.
4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt kukoricatésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem, majd tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.
5. Végül ízlés szerint sózzuk.
LILAHAGYMA-FEJESKÁPOSZTA-PÓRÉHAGYMA SAVANYÚSÁG
1. A csíkokra szeletelt fejes káposztát, a karikára vágott póréhagymát és az apró kockákra vágott lilahagymát összekeverem.
2. Ezután hozzáadom sót, az ecetet majd újra alaposan összekeverem.
Várható főzési idő
40 perc – amíg puhára fő a vöröslencsés zöldség, addig a savanyúságot elkészíthetem és a tésztát kifőzhetem.
Mikor fogyasszuk
Vacsorára
Tálalás
Ízlésesen a tányéron elhelyezve a savanyúságot, a főtt tésztát és a vöröslencsét lehet tálalni. A főtt tésztát össze is lehet keverni a vöröslencsés zöldségekkel, de lehet úgy is tálalni, hogy a főtt tészta tetejére teszem a zöldséges vöröslencsét.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Ízlés szerint lehet variálni. Sokféle tésztát lehet kifőzni. Akik glutén érzékeny, annak javasolt rizs, köles vagy hajdinatésztát használni a főzéshez.
Hasznos tanácsok
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténmentes tésztákat és másikban a gluténtartalmúakat.