Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az ételkészítéshez olyan olajat használjál, ami nem okoz allergiás vagy más egyéb panaszt.

Hozzávalók / 2 főre

KUKORICATÉSZTA 

  • 20 dkg száraz rizstészta
  • 2 l víz a tészta főzéséhez 

VÖRÖSLENCSE ZÖLDSÉGEKKEL

  • 15 dkg vöröslencse
  • 1 db sárgarépa karikákra szeletelve
  • 1 db fehérrépa karikákra szeletelve
  • 1 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 4 dl víz

LILAHAGYMA-FEJESKÁPOSZTA-PÓRÉHAGYMA SALÁTA

  • 5 centiméteres darab póréhagyma karikákra vágva
  • 2 db fejes káposzta levél vékony csíkokra szeletelve
  • ½ kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál természetes ecet (alma ecet) 
  • 1 csipet só

Elkészítés

VÖRÖSLENCSE ZÖLDSÉGEKKEL

1.   Vastagtalpú edénybe teszem a vizet, a sót, a felszeletelt sárgarépát és a 

fehérrépát, majd felforralom.

2.   Néhány perc forralás után kicsire veszem a lángot és 5 percig főzöm a répákat.

3.   Ezután hozzáadom a vöröslencsét, a babérlevelet, a pirospaprikát, a mokkáskanál olajat és együtt puhára főzöm 30 perc alatt.

KUKORICATÉSZTA FŐZÉSE

1. Felforralom a vizet a sóval.

2. Beleteszem a kukoricatésztát és elkeverem a forrásban lévő vízben.

3. Fontos, hogy a víz folyamatosan legyen forrásban, mert különben szétázik a tészta. 6 perc alatt puhára fő. Ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e a tészta.

4. Ezután szűrővel leszűröm a főtt kukoricatésztát és legalább háromszor tiszta vízzel átmosom. Keverőtálba teszem, majd tiszta vizet öntök rá többször, hogy ne ragadjon össze a tészta.

5. Végül ízlés szerint sózzuk.

LILAHAGYMA-FEJESKÁPOSZTA-PÓRÉHAGYMA SAVANYÚSÁG

1.   A csíkokra szeletelt fejes káposztát, a karikára vágott póréhagymát és az apró kockákra vágott lilahagymát összekeverem.

2.   Ezután hozzáadom sót, az ecetet majd újra alaposan összekeverem.

Várható főzési idő

40 perc – amíg puhára fő a vöröslencsés zöldség, addig a savanyúságot elkészíthetem és a tésztát kifőzhetem.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára 

Tálalás

Ízlésesen a tányéron elhelyezve a savanyúságot, a főtt tésztát és a vöröslencsét lehet tálalni. A főtt tésztát össze is lehet keverni a vöröslencsés zöldségekkel, de lehet úgy is tálalni, hogy a főtt tészta tetejére teszem a zöldséges vöröslencsét.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Ízlés szerint lehet variálni. Sokféle tésztát lehet kifőzni. Akik glutén érzékeny, annak javasolt rizs, köles vagy hajdinatésztát használni a főzéshez.

Hasznos tanácsok

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a  gluténmentes tésztákat és másikban a gluténtartalmúakat.