Nehéz volt rászánni magam erre a munkára, hiszen nincs két egyforma ember, nincs két egyforma eset, tehát nincs két egyforma étrend sem.

Mégis az segített a döntésemben, hogy rengeteg nőtársam van hasonló helyzetben, amiben magam is voltam 46 éves koromig, amíg nem találkoztam a makrobiotika nagyszerű tudományával.

5 terhességből mindössze egy egészséges gyermekem született 39 éves koromban. Rendkívül fájdalmas menstruációim, és számomra (akkor még) érthetetlen panaszaim rémisztettek meg havonta. Ilyenkor 4-5 napra munkaképtelen voltam.

Ezek alapján át tudom érzni, hogy mennyire megtudja keseríteni egy nő mindennapi életét egy betegség vagy panasz.

Személyes tapasztalatom az, hogy a makrobiotikus táplálkozás és életmód jelentősen segíthet ezen a helyzeten.

Mivel mindenki máshogy értelmezheti ugyanazt az információt (panaszt), ezért egy olyan ALAP étrendi javaslatot készítettemamely tej- tejtermék-, tojás, glutén- és cukormentesen készíthető el. Teljes mértékben fedezheti a napi táplálkozási szükségleteket, mindezt hiányállapotok kialakulása nélkül.

Megalkotásánál figyelembe vettem számos tényezőt (pl. évszakok változása, ízek sokszínűsége, alapanyagok beszerezhetősége, könnyű és gyors elkészíthetőség stb.).

Célom

Szeretném, ha az alapelveket mindenki megismernéTudja, hogy miért tartsa be az étrendjét és hogyan kombinálja változatosan a legízletesebb módokon.

Amikor menstruációs fájdalmak vannak, gyakran fordulhatnak elő emésztőrendszeri panaszok is. Ezért, amikor a napi vagy heti menüben találsz esetleg olyan alapanyagokat, amelyekről saját tapasztalataid alapján már tudod, hogy Neked emésztési panaszokat okozhatnak, ezeket bátran változtasd meg és helyettesítsd olyan alapanyagokkal, amelyeket biztonságosan tudsz fogyasztani. 

A panaszok elkerülésére is találsz majd javaslatokat pl. puffadás, székrekedés, táplálék-allergia esetén a tanfolyami anyagban.

Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

Ez a tanfolyam nem helyettesíti az orvosi kezelést, csak kiegészítheti azokat (pl. a speciális női tornákat, terápiákat stb.) a jobb közérzetért és a felépülésért.

Azonban szükséges kiemelnem, hogy ha nem is helyettesíti az orvosi kezelést viszont támogathatja annak hatékonyságát.

Ahhoz ad segítséget, hogy mit tehetünk saját magunkért, mert helyettünk egészségünk megőrzéséért, vagy helyreállításáért más nem felelhet. 

Az étrend nem a megszorításokról szól, hogy mit nem lehet, hanem megmutatja, hogy a jobb életminőség elérése mellett mekkora széles tárháza van azoknak a jóízű egészséges ételeknek, ahol bűntudat nélkül ehetjük „egészségesre” magunkat!

A tanfolyamban található ALAP étrendi javaslatot, kiegészítettem egyénre szabhatóan további speciális gyógyító italokkal, házi betegápolási és egyéni egyéb életvezetési javaslatokkal. Ezek azonban csak felsorolás jelleggel kerültek az anyagba. Ezek részletesebben egy egyéni konzultáción pontosíthatók és személyre szabhatók.

Az általam a heti menüben megadott ételek glutén-, tej-, tejtermék-, tojás- és cukormentesek.

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. 

Hogyan tovább a tanfolyam után

Talán felmerül benned a kérdés, hogy a tanfolyam után az elért eredményeket hogyan tudnád még tovább fokozni. 

Először fontos megtanulni, hogy miért javasolt ezt az étrendet követni és hogyan lehet ezt tovább kombinálni (a receptekben megadottak szerint). 

Az alapelvek megismerése és megtapasztalása után lehet pontosítani, az egyéni állapotnak megfelelően az étrendet egyénre szabva. Nincs két egyforma ember a Földön, nincs két egyforma állapotú személy sem. 

Az állapot különbözősége azért is lehetséges, mert lehet például, akinek túlsúlya van, vagy magas a vérnyomása, vagy cukorbeteg, vagy vese, ízületi problémái vannak, annak más további panaszai is lehetnek.

Ezért a speciális állapothoz javasolt és ahhoz alkalmazkodó étrend kialakítása egy személyes tanácsadás során tovább pontosítható, amikor már a témához tartozó ALAPELVEKET, INFORMÁCIÓKAT megismerted és megtapasztaltad. 

A makrobiotika tudománya minden állapotra, ahhoz illeszkedően, különböző életmód és étrendi javaslatokat kínál.  

Kezdődjön a tanfolyam

A tanfolyam első 3 levele az elmélettel foglalkozik. Ezekben igyekszem röviden bemutatni a makrobiotika tudományát, az endometriózissal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint a HETI MENÜT.

Vágjunk is bele!