Ebben a részben elmagyarázom, hogy mely alapanyagokatjavasolt, illetve nem ajánlott fogyasztani a mindennapokban a női egészségért.
Ezt a listát azért teszem közzé, mert szinte mindig megkérdezik tőlem. Tudom, hosszú lesz és talán rémisztő is, hogy milyen sok „élelmiszerről” kell lemondani.Azonban a tanfolyam során a későbbiekben megmutatom azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyűszerrel lehet majd pótolni az egyes kieső nyersanyagokat, ízesítőket stb.
Szélsőséges alapanyagok
A mai modern étrendben elterjedt, szélsőségesalapanyagok, ételek és italok fogyasztása nagy része nyákosít, savasít, zsír- és egyéb káros lerakódásokat hoz létre általában az emberi testben.
Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatnak a krónikus panaszok, az ún. civilizációs betegségek kialakulásához. Étrendi oka lehet még sajnálatos módon akár akkor is, ha ezek bio/ökológiai gazdálkodásból származnak.
Figyelem! A fájdalmas menstruáció, endometriózis-, ciszta-, mióma-panasz esetén kövessünk kiegyensúlyozott étrendet, a szélsőséges ételek elhagyásával (azaz sem a szélsőségesen kiterjedő, sem a szélsőségesen összehúzó élelmiszerek, szerek használata sem javasolt!)
Kiegyensúlyozott alapanyagok
Egészséges állapotot a kiegyensúlyozott alapanyagokból készült ételek változatos elkészítésével érhetünk el és tarthatunk fent életünk végéig.
Ezek után nézzük meg, hogy mik azok, amelyek javasoltak az étrendünkbe beilleszteni, majd folyamatosan fogyasztani:
1. Közepesen, mérsékelten kiterjedő energiájú alapanyagok (hűtenek, tisztítanak, nyugtatnak, táplálják a türelmet és a megértést)
- rizstej, rizs és gyümölcs szirup, hazánkban termesztett gyümölcsök leve,
- mérsékelt égövi gyümölcsök: alma, körte, birs, szilva, sárgabarack, őszi barack, ringló, cseresznye, meggy
- hidegen sajtolt olajfélék: szezám olaj, napraforgó olaj, repce olaj
- zöldségeken belül, főcsoportként:
- leveles (mángold, kínai kel, pitypang levele, salátaboglárka, zöld fejes saláta, rukkola, madársaláta, sárgarépa zöldje, petrezselyemzöld)
- kerek (bimbós kel, fejeskáposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, cékla, vöröshagyma, lilahagyma, piros retek, sör retek, karalábé, kerek sütőtök – centrálisan kőrkörösen minden irányban nő, megnyugtató érzést ad ez az édes ízű zöldségféle, a kerek zöldségek édes ízűek nagyon),
- föld feletti zöldségek: kelkáposzta, fejes káposzta, kínai kel, bimbós kel, mángold, karalábé, szárzeller, Hokkaidó tök, nyári tökcsírák, cukkini, uborka, kanadai tök, póréhagyma, újhagyma, snidling
2. Közepesen, mérsékelten összehúzó energiájú alapanyagok (meleget, erőt, fegyelmet és vitalitást adnak)
- tengeri só,
- egész szemű gluténmentes gabonák: barna rizs, köles, cirok, kukorica, quinoa, amarant, bab, borsó és lencsefélék,
- mérsékelt égövi olajos magok: napraforgó, tökmag, mandula, diófélék
- zöldségeken belül, főcsoportként:
- gyökeres: sárgarépa, fehér répa, jégcsapretek, bojtorjángyökér, pitypang gyökere,
- gumós: zeller,
- földben növő vízszintes zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, paszternák, édesburgonya, cékla, gyömbér, csicsóka,
Tehát fogyasszunk:
- egész gabonákat,
- biológiai termesztésű zöldségeket,
- bab (gyöngybab, fehér bab, saláta bab, Juliska bab, futó bab, vörös bab, tarka bab, mungó bab, azukibab),
- borsó (zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó) és lencseféléket, olajos magféléket, csírákat (főleg tavasszal!),
- a helyi gyümölcsöket, érésükkor, vagy aszalva,
- fehér húsú halakat (pisztráng, fogas, süllő) az omega-3 zsírsavért,
Ne fogyasszunk
1. A szélsőséges (széttartó vagy összetartó) hatású alapanyagokból készült ételek és italok
- Vegyi anyagokkal kezelt ételek és vegyszerezett víz,
- Élénkítő italok: alkohol, energiaitalok, kola, fekete tea, feketekávé, cukros és szénsavas italok,
- Koncentrált és mesterséges édesítők: nyers, barna és fehér finomított cukor, melasz, méz, fruktóz, xilit, szacharin, aszpartam/nutra-sweet, szorbit, csokoládé
- Telített és finomított zsírok, olajok: telített növényi margarin, szója margarin, finomított olajok, állati zsiradék, sertés szír, majonéz
- Tejtermékek: tej, túró, joghurt, kefir, tejszín, tejföl, jégkrém, sajtok
- Finomított és feldolgozott ételek: konzervált, fagyasztott, mesterségesen színezett, ízesített, tartósított alapanyagokból készült ételek.
- Trópusi alapanyagoka mérsékelt égövben (ezek a növények hűtő hatásúak, ami az azon éghajlaton élőknek kedvező, nem pedig a mi klimánkon): banán, kiwi, datolya, avokádó, grapefruit, mangó, papaya, kókusz, trópusi gyümölcsök leve.
- Trópusi magfélék és belőlük készült olajok (telített növényi zsírt tartalmaz, ami túlsúlyt okoz, illetve magas koleszterinszintet): brazil dió, kesudió, pálma olaj, kókusz olaj.
- Trópusi eredetű, éjszaka növő, felzaklató hatású zöldségfélék: burgonya, padlizsán, paradicsom, paprika
2. Szélsőségesen összehúzó, összetartó energiájú alapanyagok:
- Állati ételek: tyúk-, kacsa-, pulyka tojása, halikra, kaviár, hosszan érlelt kemény sajtok
- Szárazföldi állati ételek: vörös húsúak és hústermékek, marha, bárány, sertés, borjú, vadhúsok,
- Hústermékek: sonka, kolbász, szalonna, szalámi
- Állati ételek baromfi húsok: pulyka, csirke, kacsa, liba, fácán
- Állati ételek, tengerben, vízben élő állatok: zsíros ponty, vörös húsú vagy kék bőrű halak pl. atlanti sügér, lazac, kardhal, tonhal
- Erősen sózott, füstölt, grillezett, sütőben sült és szárazon pirított ételek
- Száraz és sült lisztes gluténtartalmú ételek: chipsek, krékerek, puffasztott gabona termékek
Ezek a felsorolások elsőre talán megrémisztenek! De nyugodj meg, a tanfolyam során megfogod ismerni a receptek segítségével, hogy mely alapanyagokat lehet és milyen változatos módon elkészíteni.