Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat
Minden ember különböző állapotú, nincs két egyforma eset. Az esetek igen eltérőek lehetnek – más az életkor, a testsúly, a napi fizikai vagy szellemi aktivitás, a személyiség, a környezeti hatások és a panaszok is.
Éppen ezért az általam megadott menü egy ALAP étrend. Személyre szabottan, a mindenkori állapotnak megfelelően, képzett és tapasztalt makrobiotikus tanácsadó segíthet összeállítani mindenkinek a saját egyéni étrendjét.
Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz.
A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést! Azt csak kiegészítheti táplálkozási oldalról. Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza!
Mit kell tudni erről az általános heti menüről?
Arra törekedtem, hogy az eddigiekben megismert alapelvek a gyakorlatban is megtapasztalhatók legyenek. Továbbá bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni makrobiotikus főzést, közismert és biztonságos természetes hazai élelmiszer alapanyagból.
Könnyedén változtatható egyéni érzékenységnek és évszaknak megfelelően.
FONTOS! AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS ÉS CUKORMENTESEK.
Mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran. Ehhez a receptekben megadom majd a szükséges segítséget.
A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint.
Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.
A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.
A menü összeállításánál a tanfolyamaimon résztvevők és a gyógyult ügyfeleim visszajelzéseit is figyelembe vettem.
A szándékom az volt, hogy a legegyszerűbben és a leggyorsabban elkészíthető ételek legyenek benne. Ezzel is igazodva a mai elvárásokhoz.
MINT AHOGY FENTEBB MÁR JELEZTEM, MINDENKI AZ EGYÉNI ÉRZÉKENYSÉGÉNEK (PL. ALLERGIA) FIGYELEMBEVÉTELÉVEL HASZNÁLJA AZ ALAPANYAGOKAT!
Kinek szól ez az általános heti menü?
Azoknak,
- akiket a jelen online tanfolyam speciális témája bármely vonatkozásában érint,
- de azoknak is, akik saját maguk szeretnék a sorsukat a kezükbe venni, felelősséget vállalva magukért, így egészségüket megőrizni, visszaszerezni és azt élethosszig megtartani.
Segítséget nyújthat
- a megelőzésben,
- állapottól függően a felépülésben kiegészítő terápiaként,
- műtétre történő felkészítésben,
- műtétet követő mihamarabbi felépülésben.
Hogyan tudjuk az alap heti menüt leginkább hasznosítani?
A női egészség megtartásának bázis alapanyagai, amint azt már a korábbiakban megtanultuk, glutén-, tej-, tejtermék-, tojás- és cukormentesek. Ezeknek a variációiból számtalan étel készíthető.
Az alábbiakban megadott ALAP (minta) heti menü változtatható, egyéni érzékenységnek, évszaknak és egyéni ízlésnek megfelelően variálható.
Fontos azonban, hogy a már megismert alapelveket eközben is betartsuk, hiszen így tudnak ezek a finom ételek minket a legjobban szolgálni.
A felhasználható gabonák
Az endometriózis egy speciális állapot. Azoknak, akik meghozták a döntést a felépülésért, a következő gluténmentes HAZAI gabonák fogyasztása javasolt:
- a barna rizs,
- köles,
- kukorica,
- cirok,
- ezek termékei, tészták, frissen odahaza őrölt lisztjei.
Figyelem!A hajdina alapanyag kerülendő a felépülésig, mivel rendkívül összehúzó energiájú, ezért összenövések kialakulását idézheti elő!
A felépülés után már természetesen helye van az étrendben a hajdinának és az ebből készült tésztáknak és kenyérféléknek is.
Fogyasztható NEM HAZAI gluténmentes gabonák:
- a quinoa,
- amarant és ezek tésztái.
A felhasználható további alapanyagok
Ma már függetlenül a 4 évszak változásától, bármelyik évszakban vásárolhatunk olyan alapanyagokat is, amelyek nem az idényben érnek be. A makrobiotika szemlélete azonban az, hogy mi csak a szezonális alapanyagokból készítünk ételeket. Itt elsősorban azadott évszakban termő ZÖLDSÉGEKRŐL van szó.
Ezért javasolja a makrobiotika, hogy például a nyári időszakot feltétlenül használjuk ki, mert ekkor érhetők el a zöld leveles növények, amelyek nem tárolhatók (mángold zöld levele, salátafélék – jégsaláta, római saláta, fejes saláta – zöld levelei).
A természetes módon történő raktározással az ősszel beérő terméseket, zöldségeket, néhány gyümölcsöt (almát, körtét és birset) is egész tavaszig vagy a következő érésig tudjuk tárolni.
Például:
- a zöldségeket (sárgarépát, fehérrépát, céklát, zellert) vermeléssel,
- a vöröshagymát, sütőtökféléket, almát, körtét hűvös helyen (fagymentesen) tárolva,
- a gyümölcsöket aszalva, kompótnak, lekvárnak eltéve tudjuk más évszakban is fogyasztani.
A tanfolyamban a zöldségeket a menüben szintén a folyamatosan elérhetőek közül válogattam össze. Ezeket is lehet kombinálni évszakokhoz igazodva.
A gabonák, növényi fehérjék (bab-lencse-csicseriborsó, sárgaborsó, szárított zöldborsó) és az olajos magvak (napraforgó, tökmag, mandula, dió) megfelelő tárolással egész évben elérhetőek.
Esetenként ezeket kiegészíthetjük tartósítószert nem tartalmazó konzervekkel.
Az endometriózis egy olyan speciális állapot, ami sajnos megkívánja, hogy még inkább csökkentsük az alapanyagok körét. De a felsorolt alapanyagokból azért látható, hogy van lehetőség egy változatos és tápláló étrend elkészítésére. Erről szól a tanfolyam további része.
A modern édességek gyulladásokat okozhatnak, tehát a korábbiak alapján most már világos, hogy feltétlen kerülendők. Jelen egészségi témának megfelelően a makrobiotikus természetes édességek is visszafogottan fogyaszthatók.
Azért írtam desszerteket a menübe, hogy a családtagok is részt tudjanak venni a teljes értékű étkezésben, illetve az állapot javulása után már ezek mindenkinek ehetők. Csak természetes édes ízű alapanyagokból készült desszerteket írtam a menübe. Az édesítéshez rizsszirupot javaslom használni azoknak, akiknek az állapota ezt megengedi.
Szempont még a menü összeállításánál az is, hogy legyen kedv és kitartás ezt életmódként, rutinosan, nagy örömmel készíteni. Ezért az átvezető időszakban reggelire, gluténmentes kenyér és szendvicskrém (pástétomok) zöldségekkel együtt fogyaszthatók.
FONTOS! Akiknek, a női reproduktív szervi panaszok mellett, emésztőszervi panaszaik is vannak, részükre reggelire mindenképpen a könnyű sós leves és gluténmentes gabonakása javasolt.
A reggeliknél kétféle variációt adtam meg:
1. Átállási szakaszban
Amikor még sóvárgás van a megszokott szendvics variációjú reggeli után. Ilyenkor alkalmanként a gluténmentes kenyér, a saját szendvicskrémmel fogyasztható azért, hogy könnyen megbarátkozzál az új étrenddel és kitartsál a döntésed mellett.
2. Normál (ajánlott)
Az átállás utáni szakaszban már ezek a reggelik ajánlottak. Gluténmentes lágyra főzött egész szemű gabonákból kása (barna rizs, köles, quinoa, amarant, cirok) és a kukorica darából készült puliszka.
MINTA HETI MENÜ
HÉTFŐ
REGGELI
Átállási szakaszban
- (Gluténmentes) kenyér, mustáros lencsekrém, piros retekkel (A kenyér lehet friss rizs, kukorica és köleslisztből, saját sütéssel, vagy biztonságos és jó minőségű vásárolt)
Normál (ajánlott)
- Cukkini poréhagymás leves
- Sárgarépás köles pirított mandulával gőzölt brokkolival
EBÉD
Leves
- A reggeli leves fogyasztható ebédre is
Főfogás:
- Vörös bab, nishime sütőtök, fejeskáposzta és vöröshagyma (saját gőzében puhult), kerekszemű barna rizs, blansírozott fejes káposozta levél, uborka-lilahagyma salátával
Desszert
- Almás fahéjas rizspuding
VACSORA
Főfogás
- Zöldborsós rizs pirított sárgarépával, céklasalátával
Desszert
- Almás fahéjas rizspuding
KEDD
REGGELI
Átállási szakaszban
- (Gluténmentes) kenyéren fehér bab pástétomos szendvics nyers zöldségekkel díszítve
Normál (ajánlott)
- Édes zöldséges köles leves
- Kerekszemű barna rizs kása, blansírozott kelkáposzta levéllel, pirított mandulával szórva
EBÉD
Leves
- A reggeli levesből az édes zöldséges köles leves
Főfogás
- Savanyú káposztás csicseriborsó, főtt kölessel
Desszert
- Töltött sültalma
VACSORA
Főfogás
- Ceruzababos rizstészta kukoricaszemekkel, pirított gyökeres zöldségekkel, almás-cékla salátával
Desszert
- Töltött sültalma
SZERDA
REGGELI
Átállási szakaszban
Gluténmentes kenyér, vörösbabos szendvicskrém díszítve nyers zöldségekkel
Normál (ajánlott)
- Lencseleves
- Köles sütőtökkel, pirított tökmaggal, blansírozott kínai és bimbós kellel
EBÉD
Leves
- Reggel készített lencseleves
Főfogás
- Fehérbab saláta, köleses barnarizs golyókkal, pirított szezámmaggal
Desszert
- Sült körte aszalt szilvával
VACSORA
Főfogás
- Oliva bogyós kölestészta kukoricaszemekkel, vörös lencse raguval, fejeskáposzta-alma-lilahagyma sós gyúrt salátával
Desszert
- Sült körte aszalt szilvával
CSÜTÖRTÖK
REGGELI
Átállási szakaszban
- Gluténmentes kenyér, csicseriborsókrém petrezselymesen nyers zöldségekkel díszítve
Normál (ajánlott)
- Zöldbableves
- Köleses barna rizs, pirított dióval, blansírozott fejes és lilakáposztával
EBÉD
Leves
- Zöldbableves
Főfogás
- Tepsiben sült lencse fasírt, köleses karfiollal, párolt lilakáposzta salátával
Desszert
- Sütőtökkrém pirított tökmaggal
VACSORA
Főfogás
- Káposztás kukorica-tészta, sárgarépa-alma-cékla salátával
Desszert
- Sütőtökkrém pirított tökmaggal
PÉNTEK
REGGELI
Átállási szakaszban
- Gluténmentes kenyér, vöröslencsés szendvicskrém zöldségekkel díszítve
Normál (ajánlott)
- Karalábés zöldségleves
- Puliszka pirított napraforgómaggal, blansírozott kelkáposzta levéllel
EBÉD
Leves:
- A reggeli levesből a karalábés zöldségleves
Főfogás
- Azukibabos barna rizs, nishime sárgarépa blansírozott brokkoli, saláta-
- savanyú: piros retek-fejeskáposzta-lilahagyma
Desszert
- Szelídgesztenye püré
VACSORA
Főfogás
- Ciroktészta csicseriborsóval, blansírozott rombuszra vágott sárgarépával és bimbóskellel, nyers almás-cékla salátával
Desszert
- Szelídgesztenye püré
SZOMBAT
Hétvégén a mindennapos hétköznapi ételektől kissé eltérően a kedvenc ételféleségeket is készíthetünk. Persze úgy, hogy az egészségmegtartó étkezést is szem előtt és tartjuk.
REGGELI
Átállási szakaszban
- Gluténmentes kenyér, póréhagymás csicseriborsókrém, nyers zöldségekkel díszítve
Normál (ajánlott)
- Karfiolos zöldségleves
- Sárgarépás köles, pirított szezámmaggal szórva, gőzölt brokkolival
EBÉD
Leves
- Reggeli levesből – Karfiolos zöldségleves
Főfogás
- Szelídgesztenyés barnarizs, sütőtök krémes fehér bab, cékla salátával
Desszert
- Főtt azukibab aszalt barackkal, vagy más aszalványokkal, pirított szezámmaggal szórva
VACSORA
Főfogás
- Tepsiben sült csicseriborsó fasírt, pirított petrezselymes puliszkával, pirosretek-jégcsapretek salátával
Desszert
- Főtt azukibab aszalt barackkal és aszalt szilvával, pirított szezámmaggal szórva
VASÁRNAP
REGGELI
Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)
- Gluténmentes kenyér, azukibabos szendvicskrém, nyers zöldségekkel díszítve
Normál (ajánlott)
- Káposzta leves (fejes és kelkáposztából)
- Főtt kukoricacső, pirított napraforgóval, blansírozott brokkolival
EBÉD
Leves
- Káposzta leves (fejes és kelkáposztából)
Főfogás
- Barna rizs, főtt kukoricaszemekkel, lencse raguval, alma-cékla salátával
Desszert
- Gyümölcsös puliszka (szilva és áfonya)
VACSORA
Főfogás
- Rizstészta pirított gyökeres zöldségekkel és zöldborsóval, sült gombával, piros retek-káposzta saláta
Desszert
- Gyümölcsös puliszka (szilva és áfonya)
Főzni olyan bölcs, ősi tudomány, amire mindenkinek, különös tekintettel a tudatosan élő, a saját és családtagjai életéért felelősséget vállaló, mai embernek is szüksége van!