Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

 

Minden ember különböző állapotú, nincs két egyforma eset. Az esetek igen eltérőek lehetnek – más az életkor, a testsúly, a napi fizikai vagy szellemi aktivitás, a személyiség, a környezeti hatások és a panaszok is.

Éppen ezért az általam megadott menü egy ALAP étrend. Személyre szabottan, a mindenkori állapotnak megfelelően, képzett és tapasztalt makrobiotikus tanácsadó segíthet összeállítani mindenkinek a saját egyéni étrendjét.

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. 

A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést! Azt csak kiegészítheti táplálkozási oldalról. Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza! 

 

 

Mit kell tudni erről az általános heti menüről?

 

Arra törekedtem, hogy az eddigiekben megismert alapelvek a gyakorlatban is megtapasztalhatók legyenek. Továbbá bárki könnyedén megismerje és gyakorolja az otthoni makrobiotikus főzést, közismert és biztonságos természetes hazai élelmiszer alapanyagból.

Könnyedén változtatható egyéni érzékenységnek és évszaknak megfelelően.

FONTOS! AZ ÉTELEK GLUTÉN, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS ÉS CUKORMENTESEK.

Mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran. Ehhez a receptekben megadom majd a szükséges segítséget.

A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint. 

Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.

A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.

A menü összeállításánál a tanfolyamaimon résztvevők és a gyógyult ügyfeleim visszajelzéseit is figyelembe vettem.

A szándékom az volt, hogy a legegyszerűbben és a leggyorsabban elkészíthető ételek legyenek benne. Ezzel is igazodva a mai elvárásokhoz.

MINT AHOGY FENTEBB MÁR JELEZTEM, MINDENKI AZ EGYÉNI ÉRZÉKENYSÉGÉNEK (PL. ALLERGIA) FIGYELEMBEVÉTELÉVEL HASZNÁLJA AZ ALAPANYAGOKAT! 

 

 

Kinek szól ez az általános heti menü?

 

Azoknak,

  • akiket a jelen online tanfolyam speciális témája bármely vonatkozásában érint, 
  • de azoknak is, akik saját maguk szeretnék a sorsukat a kezükbe venni, felelősséget vállalva magukért, így egészségüket megőrizni, visszaszerezni és azt élethosszig megtartani.

Segítséget nyújthat

  • a megelőzésben,
  • állapottól függően a felépülésben kiegészítő terápiaként,
  • műtétre történő felkészítésben,
  • műtétet követő mihamarabbi felépülésben.

 

 

Hogyan tudjuk az alap heti menüt leginkább hasznosítani?

 

A női egészség megtartásának bázis alapanyagai, amint azt már a korábbiakban megtanultuk, glutén-, tej-, tejtermék-, tojás- és cukormentesek. Ezeknek a variációiból számtalan étel készíthető. 

Az alábbiakban megadott ALAP (minta) heti menü változtatható, egyéni érzékenységnek, évszaknak és egyéni ízlésnek megfelelően variálható.

Fontos azonban, hogy a már megismert alapelveket eközben is betartsuk, hiszen így tudnak ezek a finom ételek minket a legjobban szolgálni.

 

 

A felhasználható gabonák

 

Az endometriózis egy speciális állapot. Azoknak, akik meghozták a döntést a felépülésért, a következő gluténmentes HAZAI gabonák fogyasztása javasolt:

  • a barna rizs, 
  • köles, 
  • kukorica, 
  • cirok,
  • ezek termékei, tészták, frissen odahaza őrölt lisztjei.

Figyelem!A hajdina alapanyag kerülendő a felépülésig, mivel rendkívül összehúzó energiájú, ezért összenövések kialakulását idézheti elő! 

A felépülés után már természetesen helye van az étrendben a hajdinának és az ebből készült tésztáknak és kenyérféléknek is.

Fogyasztható NEM HAZAI gluténmentes gabonák: 

  • a quinoa, 
  • amarant és ezek tésztái.

 

 

A felhasználható további alapanyagok

 

Ma már függetlenül a 4 évszak változásától, bármelyik évszakban vásárolhatunk olyan alapanyagokat is, amelyek nem az idényben érnek be. A makrobiotika szemlélete azonban az, hogy mi csak a szezonális alapanyagokból készítünk ételeket. Itt elsősorban azadott évszakban termő ZÖLDSÉGEKRŐL van szó. 

Ezért javasolja a makrobiotika, hogy például a nyári időszakot feltétlenül használjuk ki, mert ekkor érhetők el a zöld leveles növények, amelyek nem tárolhatók (mángold zöld levele, salátafélék – jégsaláta, római saláta, fejes saláta – zöld levelei).

A természetes módon történő raktározással az ősszel beérő terméseket, zöldségeket, néhány gyümölcsöt (almát, körtét és birset) is egész tavaszig vagy a következő érésig tudjuk tárolni. 

Például:

  • a zöldségeket (sárgarépát, fehérrépát, céklát, zellert) vermeléssel, 
  • a vöröshagymát, sütőtökféléket, almát, körtét hűvös helyen (fagymentesen) tárolva, 
  • a gyümölcsöket aszalva, kompótnak, lekvárnak eltéve tudjuk más évszakban is fogyasztani. 

A tanfolyamban a zöldségeket a menüben szintén a folyamatosan elérhetőek közül válogattam össze. Ezeket is lehet kombinálni évszakokhoz igazodva. 

A gabonák, növényi fehérjék (bab-lencse-csicseriborsó, sárgaborsó, szárított zöldborsó) és az olajos magvak (napraforgó, tökmag, mandula, dió) megfelelő tárolással egész évben elérhetőek.

Esetenként ezeket kiegészíthetjük tartósítószert nem tartalmazó konzervekkel.

Az endometriózis egy olyan speciális állapot, ami sajnos megkívánja, hogy még inkább csökkentsük az alapanyagok körét. De a felsorolt alapanyagokból azért látható, hogy van lehetőség egy változatos és tápláló étrend elkészítésére. Erről szól a tanfolyam további része.

A modern édességek gyulladásokat okozhatnak, tehát a korábbiak alapján most már világos, hogy feltétlen kerülendők. Jelen egészségi témának megfelelően a makrobiotikus természetes édességek is visszafogottan fogyaszthatók. 

Azért írtam desszerteket a menübe, hogy a családtagok is részt tudjanak venni a teljes értékű étkezésben, illetve az állapot javulása után már ezek mindenkinek ehetők. Csak természetes édes ízű alapanyagokból készült desszerteket írtam a menübe. Az édesítéshez rizsszirupot javaslom használni azoknak, akiknek az állapota ezt megengedi.

Szempont még a menü összeállításánál az is, hogy legyen kedv és kitartás ezt életmódként, rutinosan, nagy örömmel készíteni. Ezért az átvezető időszakban reggelire, gluténmentes kenyér és szendvicskrém (pástétomok) zöldségekkel együtt fogyaszthatók.

FONTOS! Akiknek, a női reproduktív szervi panaszok mellett, emésztőszervi panaszaik is vannak, részükre reggelire mindenképpen a könnyű sós leves és gluténmentes gabonakása javasolt.

 

reggeliknél kétféle variációt adtam meg:

 

1. Átállási szakaszban

Amikor még sóvárgás van a megszokott szendvics variációjú reggeli után. Ilyenkor alkalmanként a gluténmentes kenyér, a saját szendvicskrémmel fogyasztható azért, hogy könnyen megbarátkozzál az új étrenddel és kitartsál a döntésed mellett. 

2. Normál (ajánlott)

Az átállás utáni szakaszban már ezek a reggelik ajánlottak. Gluténmentes lágyra főzött egész szemű gabonákból kása (barna rizs, köles, quinoa, amarant, cirok) és a kukorica darából készült puliszka.

 

 

MINTA HETI MENÜ

 

 

HÉTFŐ

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

  • (Gluténmentes) kenyér, mustáros lencsekrém, piros retekkel (A kenyér lehet friss rizs, kukorica és köleslisztből, saját sütéssel, vagy biztonságos és jó minőségű vásárolt)

Normál (ajánlott)

  • Cukkini poréhagymás leves
  • Sárgarépás köles pirított mandulával gőzölt brokkolival

 

 

EBÉD

 

Leves

  • A reggeli leves fogyasztható ebédre is

Főfogás:

  • Vörös bab, nishime sütőtök, fejeskáposzta és vöröshagyma (saját gőzében puhult), kerekszemű barna rizs, blansírozott fejes káposozta levél, uborka-lilahagyma salátával

Desszert

  •  Almás fahéjas rizspuding

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Zöldborsós rizs pirított sárgarépával, céklasalátával

Desszert

  • Almás fahéjas rizspuding

 

 

KEDD

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

  • (Gluténmentes) kenyéren fehér bab pástétomos szendvics nyers zöldségekkel díszítve

Normál (ajánlott)

  • Édes zöldséges köles leves 
  • Kerekszemű barna rizs kása, blansírozott kelkáposzta levéllel, pirított mandulával szórva

 

 

EBÉD

 

Leves

  • A reggeli levesből az édes zöldséges köles leves

Főfogás

  • Savanyú káposztás csicseriborsó, főtt kölessel

Desszert

  • Töltött sültalma

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Ceruzababos rizstészta kukoricaszemekkel, pirított gyökeres zöldségekkel, almás-cékla salátával

Desszert

  • Töltött sültalma

 

 

SZERDA

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

Gluténmentes kenyér, vörösbabos szendvicskrém díszítve nyers zöldségekkel

Normál (ajánlott)

  • Lencseleves
  • Köles sütőtökkel, pirított tökmaggal, blansírozott kínai és bimbós kellel

 

 

EBÉD

 

Leves

  • Reggel készített lencseleves

Főfogás

  • Fehérbab saláta, köleses barnarizs golyókkal, pirított szezámmaggal

Desszert

  • Sült körte aszalt szilvával

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Oliva bogyós kölestészta kukoricaszemekkel, vörös lencse raguval, fejeskáposzta-alma-lilahagyma sós gyúrt salátával

Desszert

  • Sült körte aszalt szilvával

 

 

CSÜTÖRTÖK

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

  • Gluténmentes kenyér, csicseriborsókrém petrezselymesen nyers zöldségekkel díszítve

Normál (ajánlott)

  • Zöldbableves
  • Köleses barna rizs, pirított dióval, blansírozott fejes és lilakáposztával

 

 

EBÉD

 

Leves

  • Zöldbableves

Főfogás

  • Tepsiben sült lencse fasírt, köleses karfiollal, párolt lilakáposzta salátával

Desszert

  • Sütőtökkrém pirított tökmaggal

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Káposztás kukorica-tészta, sárgarépa-alma-cékla salátával

Desszert

  • Sütőtökkrém pirított tökmaggal

 

 

PÉNTEK

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

  • Gluténmentes kenyér, vöröslencsés szendvicskrém zöldségekkel díszítve

Normál (ajánlott)

  • Karalábés zöldségleves
  • Puliszka pirított napraforgómaggal, blansírozott kelkáposzta levéllel

 

 

EBÉD

 

Leves

  • A reggeli levesből a karalábés zöldségleves  

Főfogás 

  • Azukibabos barna rizs, nishime sárgarépa blansírozott brokkoli, saláta-
  • savanyú: piros retek-fejeskáposzta-lilahagyma

Desszert 

  • Szelídgesztenye püré

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Ciroktészta csicseriborsóval, blansírozott rombuszra vágott sárgarépával és bimbóskellel, nyers almás-cékla salátával

Desszert

  • Szelídgesztenye püré

 

 

SZOMBAT

 

Hétvégén a mindennapos hétköznapi ételektől kissé eltérően a kedvenc ételféleségeket is készíthetünk. Persze úgy, hogy az egészségmegtartó étkezést is szem előtt és tartjuk.

 

REGGELI

 

Átállási szakaszban

  • Gluténmentes kenyér, póréhagymás csicseriborsókrém, nyers zöldségekkel díszítve

Normál (ajánlott)

  • Karfiolos zöldségleves
  • Sárgarépás köles, pirított szezámmaggal szórva, gőzölt brokkolival

 

 

EBÉD

 

Leves

  • Reggeli levesből – Karfiolos zöldségleves

Főfogás

  • Szelídgesztenyés barnarizs, sütőtök krémes fehér bab, cékla salátával

Desszert

  • Főtt azukibab aszalt barackkal, vagy más aszalványokkal, pirított szezámmaggal szórva

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Tepsiben sült csicseriborsó fasírt, pirított petrezselymes puliszkával, pirosretek-jégcsapretek salátával

Desszert

  • Főtt azukibab aszalt barackkal és aszalt szilvával, pirított szezámmaggal szórva

 

 

VASÁRNAP

 

REGGELI

 

Modern reggeli (mai megszokott szendvics variációjú reggeli)

  • Gluténmentes kenyér, azukibabos szendvicskrém, nyers zöldségekkel díszítve

Normál (ajánlott)

  • Káposzta leves (fejes és kelkáposztából)
  • Főtt kukoricacső, pirított napraforgóval, blansírozott brokkolival

 

 

EBÉD

Leves

  • Káposzta leves (fejes és kelkáposztából)

Főfogás

  • Barna rizs, főtt kukoricaszemekkel, lencse raguval, alma-cékla salátával

Desszert

  • Gyümölcsös puliszka (szilva és áfonya)

 

 

VACSORA

 

Főfogás

  • Rizstészta pirított gyökeres zöldségekkel és zöldborsóval, sült gombával, piros retek-káposzta saláta

Desszert

  • Gyümölcsös puliszka (szilva és áfonya)

 

 

Főzni olyan bölcs, ősi tudomány, amire mindenkinek, különös tekintettel a tudatosan élő, a saját és családtagjai életéért felelősséget vállaló, mai embernek is szüksége van!