Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 15 dkg barna rizs
- 8 dkg azukibab
- 1 db sárgarépa
- 6 db brokkoli rózsa
- 1 db fejes káposzta levél vékony csíkokra szeletelve
- 3 db piros retek vékonyra szeletelve
- 2 szelet félholdra vágott lilahagyma apróra darabolva
- Víz a főzéshez, amelynek mennyiségét mindegyik alapanyag elkészítésénél jelezni fogom
- Mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- só
Elkészítés
A barnarizs főzése
1. A barnarizst és az azukibabot együtt megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is vagy kuktában, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz
2. A megmosott barnarizst és az azuki babot vastagtalpú edénybe, vagy kuktába teszem és hozzáadom az 5 deciliter tiszta vizet, majd az edényt vagy a kuktát lefedem és áztatom legalább 4 órán át.
3. Felforralom, ezután kicsire veszem a lángot és még 40 percig főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.
4. 40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. Kuktánál meg akkor, amikor magától már kihűl és kinyitható a kuktafedő. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
Nishime sárgarépa elkészítése
1. A sárgarépát szabálytalanra vágom és kb. fél centi vizet teszek alá. A tetejét enyhén megsózom és lefedem.
2. Felforralom, majd kicsire veszem a lángot és gyengéden puhára főzöm. kb. 10 perc a főzési ideje. A víz elpárolog és a sárgarépa ettől a vágási és főzési módtól még édesebbé válik (mint egy desszert).
Blansírozott brokkoli
A brokkoli rózsákat forrásban lévő vízbe teszem 2 percig, majd kiveszem és hidegvízzel leöblítem.
Fejes káposzta, piros retek, lilahagyma saláta
1. A káposzta levelet vékony csíkokra vágom. A retket lehet uborka szeletelőn felszeletelni, és a lilahagymát apró kockákra vágni.
2. Keverőtálba teszem és csipet sóval összekeverem.
3. A saláta tetejére kistányért rakok úgy, hogy le tudjam préselni. A tányér tetejére súlyt helyezek pl. egy vizes palackot. Így elkészült a gyors prés saláta-savanyú fogás, ami 15 perc múlva már fogyasztható. A só és a préselés során a rostokból kipréselődik a víz és a sós vízben erjed rövid ideig a saláta.
Várható elkészítési idő
45 perc, amíg a barnarizs és az azukibab együtt megfő. Addig elkészítem a nishime sárgarépát, a blansírozott brokkolit és a gyors prés salátát. Ezután csak összeállítom az ételt.
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani, inkább a hűvösebb időszakban.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet az azukibab helyett más babbal is összefőzni a barnarizst.
Hasznos tanácsok
Annyi brokkolit blansírozzunk, amennyit egy alkalommal elfogyasztunk.
Felmelegítési javaslatok
1. Az azukibabos barnarizshez egy kicsi vizet adok és folyamatos keveréssel felmelegítem. A víz elpárolog az étel meleg lesz.
2. A babos barnarizst, a nishime sárgarépát és a blansírozott brokkolit lehet gőzöléssel vagy sütőbe téve újra felmelegíteni.