Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg azukibab
- 4 dl víz
- 1 evőkanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- 1 db babérlevél
- 1 mokkáskanál apróra darabolt friss vagy szárított tárkony
- só
Elkészítés
Azukibab megfőzése
1. Megmosom és legalább 4 órán át beáztatom a babot négyszeres vízben, hogy jól ellepje.
2. Az áztató vizével együtt készítem el. Hozzáadom a babérlevelet és a tárkonyt, majd kuktába teszem.
3. Felforralom és ilyenkor a kukta szelepe sípolni kezd. Ezután kicsire veszem a lángot és 35 percig főzöm.
4. Megvárom, hogy kihűljön a kukta és úgy veszem le a tetejét.
5. Ezután megsózom a főtt babot. Ha főzés előtt teszek a babra sót nem tud megpuhulni. Fontos, hogy hagyjuk, hogy a bab beszívja a sót legalább 10 percig.
6. Amikor beszívta a sót a bab és kihűlt, hozzáadjuk az olajat, majd mixerrel pépesre keverjük.
7. Amikor elkészült kivesszük a mixerből az azukibab krémet és szendvicset készítünk belőle.
Várható elkészítési idő
A szendvicskrém készítési ideje 35 perc, ha magunk főzzük meg az azukibabot.
Lehet vásárolni főtt azukibab konzervet, ami nem tartalmaz tartósítószert. Így a szendvicskrém 5 perc alatt el tud készülni.
Lehet előző nap is megfőzni az azukibabot és reggel frissen elkészíteni a szendvicskrémet.
Mikor fogyasszuk
Reggelire szendvics készíthető belőle.
Tálalás
Ízlésesen fel lehet díszíteni a szendvicseket, amihez sokféle nyers zöldséget használhatunk. Mint például a piros retek, jégcsapretek, sörretek, újhagyma, snidling, póréhagyma, sárgarépa, vagy az uborka.
Tárolás
Hűtőszekrényben a szendvicskrém 2 napig tárolható lefedve.
Recept változatok
Lehet tarka és más babokkal is elkészíteni ezt a variációt is.
Hasznos tanácsok
Javasolt olyan mennyiséget készíteni, ami két nap alatt elfogy, mert tömény fehérje és hamar megromlik.
A változatosságért is érdemes naponta, kétnaponta új szendvicskrémet készíteni.