Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből. 

FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

Barnalencse raguhoz hozzávalók

  • 15 dkg barnalencse 
  • 1 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 10 cm-s darab szárzeller hasábra vágva
  • Víz a főzéshez, amelynek mennyiségét mindegyik alapanyag elkészítésénél jelezni fogom
  • Mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)

Barnarizs kukoricaszemekkel hozzávalói

  • 10 dkg barnarizs
  • 10 dkg csőről levágott kukoricaszem
  • csipet só
  • 3 dl víz

Almás-cékla saláta hozzávalói

  • 1 db alma meghámozva, kimagozva és közepes lyukú reszelőn lereszelve
  • fél cékla megmosva és kicsi lyukú reszelőn lereszelve
  • csipet só

Elkészítés

Barnarizs kukoricaszemmel főzése

1.   A barnarizst megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz.

2.   A megmosott barnarizst vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 3 deciliter tiszta vizet, csipet sót, majd az edényt lefedem.

3.   Felforralom, ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

4.   30 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

Barnalencse ragu elkészítése

1.   A barna lencsét kiválogatom. Lehet benne kicsi kavics, más gabonaszemek, a betakarításkor más növények kiszáradt részei is.

2.   Szűrőbe teszem és megmosom, majd beleteszem abba az edénybe, amibe megfőzöm. Hozzáadom a babérlevelet, 3,5 dl vizet és elkezdem felforralni. 

3.   Amikor felforrt, kicsire veszem a lángot és 30 percig főzöm, amíg megpuhul. Kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót, hogy beszívja.

4.   Egy másik edénybe beleteszem a szabálytalanra vágott sárgarépát, fehérrépát, az átlósra szeletelt szárzellert és mokkáskanál olajon kicsi sóval pirítom néhány percig. Majd hozzáadok 1 dl vizet és abban puhára főzöm.

5.   Amikor megpuhult a lencse és a zöldség összeöntöm és együtt néhány percig főzöm.

Almás-céklasaláta elkészítése

A lereszelt almát és céklát összekeverem, egy csipet sót adok hozzá és azzal is átkeverem.

Várható elkészítési idő

45 perc. Amíg megfő a barnarizs a kukoricaszemmel, addig elkészítem a lencse ragut és az almás-céklasalátát.

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani. A kukoricaszemes barna rizs a nyári, meleg időszak körete. Fehérjét naponta fogyasztunk zöldségekkel ezért jó kiegészítője a barna lencse ragú és a saláta-savanyú.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. 

Recept változatok

Lehet a barna helyett főtt vörös, sárga, zöld, feketelencsét, vagy főtt csicseriborsót, főtt vörös, tarka vagy más babokat használni. 

Hasznos tanácsok

Felmelegítési javaslatok

A kukoricaszemes barnarizshez fél deci tiszta vizet teszek, közepes lángon folyamatos keveréssel átmelegszik a gabona köret, a víz pedig elpárolog.

A lencse ragut szintén folyamatos keveréssel lehet felmelegíteni.