Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg csicseriborsó
- 5 dl víz
- 1 teáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- 1 db babérlevél
- 15 cm-s darab póréhagyma apróra vágva
- ½ mokkáskanál őrölt kömény
- ½ mokkáskanál majoranna
- só ízlés szerint
Elkészítés
A csicseriborsó megfőzése
1. Megmosom és legalább 8 órán át beáztatom a csicseriborsót négyszeres vízben, hogy jól ellepje.
2. Leöntöm az áztató vizet, ha maradt és friss 5 dl tiszta vízzel felteszem főni kuktában és hozzáadom a babérlevelet.
3. Felforralom, és amikor forr a kukta szelepe sípolni kezd. Ezután kicsire veszem a lángot és 40 percig főzöm.
4. Megvárom, hogy kihűljön a kukta és úgy veszem le a tetejét.
5. Ezután megsózom a főtt csicseriborsót. Ha főzés előtt teszek a csicseriborsóra sót, nem tud megpuhulni.Fontos, hogy hagyjuk a csicseriborsót beszívni a sót (legalább 10 percig).
6. Amikor beszívta a sót a csicseriborsó és kihűlt, hozzáadjuk az apróra darabolt póréhagymát, az olajat, a köményt, a majorannát, majd mixerrel pépesre keverjük.
7. Amikor elkészült kivesszük a mixerből a póréhagymás csicseriborsókrémet és szendvicset készítünk belőle.
Várható elkészítési idő
A szendvicskrém készítési ideje 45 perc ha, magunk főzzük meg a csicseriborsót.
Lehet vásárolni főtt csicseriborsó konzervet, ami nem tartalmaz tartósítószert. Így a szendvicskrém 5 perc alatt el tud készülni.
Mikor fogyasszuk
Reggelire szendvics készíthető belőle.
Tálalás
Ízlésesen fel lehet díszíteni a szendvicseket, amihez sokféle nyers zöldséget használhatunk. Mint például a piros retek, jégcsapretek, sörretek, újhagyma, snidling, póréhagyma, sárgarépa, uborka, madársaláta, rukkola stb.
Tárolás
Hűtőszekrényben a szendvicskrém 2 napig tárolható lefedve.
Recept változatok
Lehet petrezselyem nélkül őrölt köménnyel ízesítve is elkészíteni.
Hasznos tanácsok
Javasolt olyan mennyiséget készíteni, ami két nap alatt elfogy, mert tömény fehérje és hamar megromlik.
A változatosságért is érdemes naponta, kétnaponta új szendvicskrémet készíteni.