Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 5 dkg köles
- 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepes vöröshagyma félholdra szeletelve
- 15-16 db 1 cm-s kockákra vágott sütőtök
- 3 db fejes káposzta levél 5 mm-s csíkokra szeletelve
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
Az összes hozzávalót forrásban lévő vízbe beleteszem. A leves kissé visszahűl ettől. Amikor újra felforrt, enyhére veszem a lángot és gyengéden puhára főzöm. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a relaxáló, vércukorszintet stabilizáló levest. Mivel belső nyugalmat ad ezért a stresszes, kimerült állapotban is javasolt.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
Recept változatok
Ez egy speciális gyógyhatású leves, ami a hasnyálmirigy egészségét szolgálja, stabilizálva a vércukorszintet. Nagyon eltérni ettől nem javasolt, mert a hatása megváltozik. A nyári variációja, amikor nincs sütőtök, helyette édesburgonyát lehet használni.
Hasznos tanácsok
Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.