Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 5 dkg köles
  • 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepes vöröshagyma félholdra szeletelve
  • 15-16 db 1 cm-s kockákra vágott sütőtök
  • 3 db fejes káposzta levél 5 mm-s csíkokra szeletelve
  • 6 dl víz
  • Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

Az összes hozzávalót forrásban lévő vízbe beleteszem. A leves kissé visszahűl ettől. Amikor újra felforrt, enyhére veszem a lángot és gyengéden puhára főzöm. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a relaxáló, vércukorszintet stabilizáló levest. Mivel belső nyugalmat ad ezért a stresszes, kimerült állapotban is javasolt.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.

Recept változatok

Ez egy speciális gyógyhatású leves, ami a hasnyálmirigy egészségét szolgálja, stabilizálva a vércukorszintet. Nagyon eltérni ettől nem javasolt, mert a hatása megváltozik. A nyári variációja, amikor nincs sütőtök, helyette édesburgonyát lehet használni.

Hasznos tanácsok

Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.