Fogyasztási javaslat


Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

 

 

Hozzávalók / 2 fő részére

 

  • 4 cső kukorica (igény szerint)
  • 5 dl víz
  • 15 dkg napraforgómag (érzékenység esetén más magot használj)
  • 6 db brokkoli rózsa

 

 

Elkészítés

 

A kukorica megfőzése

 

1. A kukoricacsőről leszedem a leveleket és a bajuszt.

2. Néhány levelet és a bajuszt az edény aljára teszek.

3. Hozzáadom a vizet, lefedem az edényt és felforralom. 

4. Addig főzöm, amíg megpuhul a kukoricaszem a csövön.

5. Ez legalább forrás után 15 perc, a kukoricától függően.

6. Amikor megfőtt tányérra teszem és nagyon enyhén megsózom.

 

 

Blansírozott brokkoli készítése

 

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. A brokkoli rózsákat beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. 

 

 

Pirított napraforgómag készítése

 

Száraz serpenyőbe beleteszem a napraforgómagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

 

 

Sós víz elkészítése

 

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

 

 

Várható elkészítési idő

 

20 perc alatt elkészül. Amíg főnek a kukoricacsövek, addig meg lehet pirítani a napraforgómagokat és blansírozni a brokkolit.

 

 

Mikor fogyasszuk

 

Reggelire javasolt fogyasztani. A pirított olajos magvak, a napraforgó és a blansírozott brokkoli rózsák nagyon fontos kiegészítője a főtt kukorica reggelinek. A kukorica szénhidrátja nem szívódik fel csak akkor, ha kiegészítjük például olajos magvakkal, vagy más növényi fehérje tartalmú fogással (pl. főtt bab, lencse és borsó).Az üres főtt kukoricacső elfogyasztásától éhesek maradunk!

Tehát, feltétlen fontos olajos magvakkal fogyasztani, vagy főtt növényi fehérjékkel (pl. kukoricaszemek főtt babszemekkel vagy főtt csicseriborsóval).

 

 

Tálalás

 

Ízlésesen lehet tálalnia blansírozott brokkoli rózsákkal és a pirított napraforgómagvakkal.

 

 

Tárolás

 

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított napraforgómag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni.

 

 

Recept változatok

 

Lehet a pirított napraforgómagot más gabonafogások tetejére is szórni. 

A főtt kukoricacsövet fel lehet karikázni és más nyári ételekhez díszként hozzáadni, amit el lehet fogyasztani egyben.

Variálhatjuk még a csőről levágott főtt kukoricaszemek fogyasztását sokféle módon:

  • nyári babsaláták, lencse, zöldborsó vagy csicseriborsóhoz hozzáadva,
  • főtt tésztákhoz hozzáadva,
  • főtt gabonákhoz keverve,
  • vagy nyári könnyű salátákra rászórva.

 

 

Hasznos tanácsok

 

A blansírozott brokkoli rózsákból csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A főzésükhöz felhasznált vizet levesek, vagy más fogások készítésére is fel lehet használni.

A főtt kukoricacső 2 napig hűtőszekrényben tárolható. Lehet ebédkor vagy vacsorakor a fenti variációkban hozzáadni az ételekhez.

 

 

Felmelegítési javaslatok

 

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricacsövet a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Lehet egyszerűen forrásban lévő vízbe tenni és néhány perc múlva kivenni.