Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 4 db fejes káposzta levél 3 mm-s csíkokra szeletelve
  • 4 db kelkáposzta levél 3 mm-s csíkokra szeletelve
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 db kb. 10 cm-s méretű sárgarépa negyedholdra vágva
  • 6 dl víz
  • Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

1.   Forralom a vizet sóval, őrölt köménnyel és az olajjal majd beleteszem a negyedholdra felszeletelt sárgarépát és 50 %-ig puhára főzöm. 

2.   Ezután hozzáadom a felszeletelt fejes káposztaleveleket és néhány percig főzöm, majd hozzáadom a felszeletelt kelkáposztaleveleket is. Ez olyan mintha megblansíroznám őkett, így üde zöld színű marad.

Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket!

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű minden évszakban fogyasztható levest, mivel a káposztafélék télire remekül eltehetőek és tavaszig van kerek zöldségünk.

A női szervezetnek a kerek zöldségek valók. A káposzták különösen fontosak a női étrendben. Kerekségükkel a női létet szimbolizálják.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.

Recept változatok

Lehet sokféle káposztával is elkészíteni pl. kínai kelkáposzta, bimbós kellel. A sárgarépát helyettesíthetjük más gyökeres zöldségekkel is pl. fehér répával, jégcsapretekkel vagy paszternákkal. Ez a gyökeres zöldséggel készült káposztaleves variáció erősítő hatású.

Hasznos tanácsok

Csak annyit készítsünk, amit egy nap alatt elfogyasztunk.