Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 4 db fejes káposzta levél 3 mm-s csíkokra szeletelve
- 4 db kelkáposzta levél 3 mm-s csíkokra szeletelve
- ½ mokkáskanál őrölt kömény
- 1 db kb. 10 cm-s méretű sárgarépa negyedholdra vágva
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
1. Forralom a vizet sóval, őrölt köménnyel és az olajjal majd beleteszem a negyedholdra felszeletelt sárgarépát és 50 %-ig puhára főzöm.
2. Ezután hozzáadom a felszeletelt fejes káposztaleveleket és néhány percig főzöm, majd hozzáadom a felszeletelt kelkáposztaleveleket is. Ez olyan mintha megblansíroznám őkett, így üde zöld színű marad.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket!
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű minden évszakban fogyasztható levest, mivel a káposztafélék télire remekül eltehetőek és tavaszig van kerek zöldségünk.
A női szervezetnek a kerek zöldségek valók. A káposzták különösen fontosak a női étrendben. Kerekségükkel a női létet szimbolizálják.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet sokféle káposztával is elkészíteni pl. kínai kelkáposzta, bimbós kellel. A sárgarépát helyettesíthetjük más gyökeres zöldségekkel is pl. fehér répával, jégcsapretekkel vagy paszternákkal. Ez a gyökeres zöldséggel készült káposztaleves variáció erősítő hatású.
Hasznos tanácsok
Csak annyit készítsünk, amit egy nap alatt elfogyasztunk.