Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 4 db fejes káposztalevél 3 mm-s csíkokra szeletelve
- 4 db kelkáposzta levél 3 mm-s csíkokra szeletelve
- ½ mokkáskanál őrölt kömény
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
Forralom a vizet sóval, őrölt köménnyel és az olajjal majd beleteszem a felszeletelt fejes káposzta levelet és néhány percig főzöm 70%-ig puhaságig, majd hozzáadom a felszeletelt kelkáposzta levelet is. Ez olyan mintha blansíroznám a kelkáposzta levelet, így üde zöld színű marad.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű minden évszakban fogyasztható levest, mivel a káposztafélék télire remekül eltehetőek és tavaszig van kerek zöldségünk.
A női minőséghez a kerek zöldségek valók. A káposzták különösen fontosak a női étrendben. Kerekségükkel a női minőséget szimbolizálják.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet sokféle káposztával is elkészíteni pl. kínai kelkáposztával vagy bimbós kellel.
Hasznos tanácsok
Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.