Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 10 dkg zsenge karalábé 1 cm-s vagy kisebb kockákra vágva
  • 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 4 cm-s darab szárzeller átlósan vékonyra szeletelve
  • ½ mokkáskanál fűszer egyéni ízlés szerint
  • 6 dl víz
  • Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát üvegesre pirítom a mokkáskanál olajon folyamatos keveréssel és hozzáadom a többi zöldséget és a fűszert a sóval. Felöntöm vízzel és együtt puhára főzöm.

Fontos hogy zsenge legyen a karalábé, ne legyen fás, hogy egy időben puhuljon meg a többi zöldséggel.

Ha nem olyan gyenge a karalábé, akkor külön kicsi vízben főzzük puhára és úgy adjuk hozzá a pirított zöldségekhez a főzővizével és együtt még néhány percig főzzük össze.

Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű minden évszakban fogyasztható levest, mivel már a karalábé télen is könnyen elérhető zöldségünk.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.

Recept változatok

Létezik lila és zöld színű karalábé is. Mind a kétféle karalábé használatos. Ha van szép épp tiszta karalábé levél csíkokra vágva a levesbe belefőzhető.

Hasznos tanácsok

Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.