Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg zsenge karalábé 1 cm-s vagy kisebb kockákra vágva
- 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
- 4 cm-s darab szárzeller átlósan vékonyra szeletelve
- ½ mokkáskanál fűszer egyéni ízlés szerint
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
A vöröshagymát üvegesre pirítom a mokkáskanál olajon folyamatos keveréssel és hozzáadom a többi zöldséget és a fűszert a sóval. Felöntöm vízzel és együtt puhára főzöm.
Fontos hogy zsenge legyen a karalábé, ne legyen fás, hogy egy időben puhuljon meg a többi zöldséggel.
Ha nem olyan gyenge a karalábé, akkor külön kicsi vízben főzzük puhára és úgy adjuk hozzá a pirított zöldségekhez a főzővizével és együtt még néhány percig főzzük össze.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű minden évszakban fogyasztható levest, mivel már a karalábé télen is könnyen elérhető zöldségünk.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
Recept változatok
Létezik lila és zöld színű karalábé is. Mind a kétféle karalábé használatos. Ha van szép épp tiszta karalábé levél csíkokra vágva a levesbe belefőzhető.
Hasznos tanácsok
Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.