Fogyasztási javaslat

 

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

 

 

Hozzávalók / 2 fő részére

 

  • 20 dkg kerekszemű barna rizs
  • 5 dl víz
  • 2 db kelkáposzta levél
  • 15 dkg mandula héjjal vagy anélkül, (érzékenység esetén más magot használj)

 

 

Elkészítés

 

Kerekszemű barna rizskása készítése

 

1.   A barna rizst megmosom. Lehet ugyanabban az edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem marad. 

2.   A megmosott barna rizst és a kölest vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadok 5 deciliter tiszta vizet, egy csipet sót majd az edényt lefedem.

3.   Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, és fedő alatt így főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

4.   40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

 

 

A blansírozott kelkáposzta készítése

 

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok egy csipet sóval. A kelkáposzta levelet beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. 

 

 

Pirított mandula készítése

 

Száraz serpenyőbe beleteszem a szezámmagot. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

 

 

Sós víz elkészítése

 

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

 

 

Várható elkészítési idő

 

45 perc. Amíg megfő a kerekszemű barna rizs addig, meg lehet pirítani a mandulát és blansírozni a kelkáposzta leveleket. 

 

 

Mikor fogyasszuk

 

Reggelire javasolt fogyasztani. A kerekszemű barna rizs erőt ad és stabilizál.  Energiát adnak a pirított mandulával együtt.

 

 

Tálalás

 

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

 

 

Tárolás

 

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított mandula két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni. 

 

 

Recept változatok

 

Lehet a pirított mandulát más gabonafogások tetejére is szórni. 

 

 

Hasznos tanácsok

 

A blansírozott kelkáposzta levelekből csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A blansírozó vizet levesek készítésére fel lehet felhasználni.

A frissen megfőtt kerekszemű barna rizs 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor a gabona fogásként használni. 

 

 

Felmelegítési javaslatok

 

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Adhatok hozzá egy kicsi vízet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a kerekszemű barnarizst. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik. 

3.   Lehet félholdra vágott hagymát pirítani mokkáskanál olajon kicsi sóval, majd arra rátenni és úgy megmelegíteni ezt a gabona köretet. 

4.   Lehet más frissen pirított zöldségekkel összekeverni, hogy felmelegedjen.