Ebben a részben a fenti betegségek kiváltó okait, az endometriózist, annak tüneteit mutatom be, illetve elmagyarázom, hogy miként lehet elérni a természetes, egészséges és „normális” menstruációt.
„Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja; az élet pedig ezeken a változásokon múlik.” (Hippokratész)
Az ételek elfogyasztásakor kapcsolatba kerülünk az energiájukkal, hatnak ránk, másképpen érezzük magunkat utána érzelmileg, másképpen gondolkodunk. Minél tovább fogyasztunk bizonyos energiájú ételt, annál erősebben gyakorol ránk hatást.
Modern élelmiszereink alapanyagai
Gyermekkortól kezdve az étrendünkben olyan alapanyagokból készült ételek kerülhetnek az étrendünkbe, amelyek később egészségi panaszok kialakulásához vezethetnek.
Mai világunkban a természetes ételek (levesek, főfogások) helyett igen gyakran tejtermékeket és glutént tartalmazó alapanyagokból gyors ételeket fogyasztanak a gyermekek és a szülők is (pizza, hamburger, tésztaételek, sajtos szendvicsek, joghurtok).
Ezek az élelmiszerek rendszeres fogyasztása a későbbiekben problémákat okozhatnak, és civilizációs betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet! Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szinten ismerjük az ételeinkben felhasznált alapanyagokat. Tisztában legyünk azok fogyasztásának hatásaival.
A legkockázatosabb alapanyagok
A legkockázatosabb alapanyagok, amelyek a már említett betegségek kialakulásáért általában felelősek lehetnek: sajt, tejföl, túró, tejszín, joghurtok, kefir, egyoldalúan gluténtartalmú péksütemények (búza, rozslisztből készült zsömle, kifli)
Fentiek folyamatos és tartós fogyasztása a szervezet elnyákosodásához vezethet, többek között a női reproduktív szervekben lerakódások keletkezhetnek, amelyek különböző panaszokat okozhatnak később.
Ezen kívül számos más betegség kialakulásáért lehetnek felelősek, mint pl:
- bőr kiszáradás,
- ekcéma, illetve egy bőrelváltozások,
- reflux,
- vastagbél-gyulladás,
- és más egyéb komoly egészségi panaszokat is okozhatnak.
Mi a probléma tejjel?*
A tehén az utódjának táplálására tejet választ ki. Ennek a zsír- és hormondús anyagnak az a célja, hogy a borja egy év alatt legalább 300 kg-ra növekedjen.
Vemhességkor a tehén hormonszintje (ösztrogén) közel harmincszorosára emelkedik, és ez megjelenik a tejben is. A tejtermékek fogyasztásakor nagy mennyiségű ösztrogén jut a szervezetbe, ami gyermekeknél a korai pubertás kialakulásához is vezethet.
Továbbá a tömeges állattartáskor előfordulható betegségek megakadályozására alkalmazott antibiotikumokat a tejjel és a többi állati alapanyagokból készült ételekkel együtt elfogyasztunk, amelyek aztán a szervezetünkben raktározódhatnak és bizony hatással lehetnek ránk is.
*Szakirodalmak: Frank A. Oski: A tejről őszintén; Prof. Dr. Campbell: Kína tanulmány
A tej helyett mivel juttathatunk a szervezetünkbe ásványi anyagokat?
A leveles zöldségek (pl. kelkáposzta, mángold) biztonságosabb forrásai az ásványi anyagoknak, mint a tejtermékek. Az élelmi rostokat tartalmazó egész gabonák, babfélék és gyümölcsök segítenek a fölös mennyiségű ösztrogént eltávolítani a szervezetből. Számos zöldség, olajos mag nem csak nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, de olyan további tápanyagokat is, amelyek elengedhetetlenek a csontok fejlődéséhez (magnézium, bór, C-vitamin stb.).
A tanfolyam során a receptekben látni fogod, hogy miként lehet megoldani az ásványi anyag bevitelt leveles zöldségekkel, illetve magokkal.
Egyen vajon mást egy férfi és egy nő?
Arányaiban és összetételében kissé eltérő a férfi és a női étrend.A hús, az állati fehérje inkább a férfi étrendhez tartozik, mint a nőihez.
Az állati fehérjében nincs rost. A bélből a rost nélküli alapanyagokból készült ételek nehezebben távoznak, lerakódásokat majd ezeket raktározandó, kitágult bélszakaszokat képezhetnek. Ezért is lehet előre dülledő pocakja a hölgyeknek.
A női étrendben inkább a növényi fehérjék fogyasztása javasolt (pl. lencse-félék, babok, csicseriborsó, zöldborsó). A szélsőségesen sok állati fehérje fogyasztása nem ajánlott. A tej- és tejtermékeket (túró, tejföl, jégkrém, tejszín, sajt) tartalmazó ételek hölgyeknek kifejezetten nem javasoltak. Női panaszok kialakulásához vezethetnek, pl. folyás, ciszták, miómák, meddőség, fájdalmas menstruáció vagy endometriózis.
A rendszeresen helytelen étrenden felnövő kislányok kamasz, majd fiatal felnőttkorban és középkorban különböző – az előbb már említett – nőgyógyászati panaszokat tapasztalhatnak: pl. folyás, fájdalmas menstruáció, rendszertelen havi vérzés, ciszták, miómák és endometriózis stb.
Fentiek megértését követően itt az ideje, hogy megnézzük közelebbről, hogy mi is az az endometriózis.
Endometriózis
A méh belső felszínét nyálkahártya béleli ki, ennek neve: endometrium. A méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során minden hónapban először felépül (a megtermékenyítésre – a terhességre – „készülve-várva”), majd ennek hiányában vérzés formájában leválik.
A méhnyálkahártya vagy endometrium tehát a méh bélése, amely a menstruáció során leválik, kilökődik, majd a méh nyálkahártya két nappal később regenerálódik, és ez így ismétlődik minden hónapban.
Amikor az endometriumhoz hasonló szövet fordul elő a méh üregén kívül bárhol a szervezet különböző helyein (ahol nincs „keresnivalója”), endometriózisról beszélünk.
Ez a szövet a menstruációs ciklus hormonális változásaira hasonlóan reagál, mint a méhet bélelő nyálkahártya. Előfordult már tüdőben, agyban, valamint az alhasban, a beleken, a petefészkeken is, ahol rendkívül veszélyes.
A lelökődés ugyanúgy történik, mint a méhben. A testben, zárt térben, a méh üregén kívülre került endometriózis szövet számára nincs lehetőség a testből való kijutásra, mint ahogy van a méh nyálkahártyájának, menstruációs vérzés formájában, természetes módon. Ezért fordulhat elő ebből például belső hasüregi vérzés is.
Endometriózis tünetei
Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalmas menstruáció. Ez egyénenként különböző lehet, vannak, akiknél alig vagy nem okoz panaszt, másoknál igen erős is lehet. A fájdalom különbözősége azonban sajnos nem függ össze a betegség súlyosságával.
Az endometriózis sokféle tünete között a legjellemzőbba kismedencei fájdalom, amely a menstruáció időpontjában jelentkezik, majd fokozatosan enyhül. Hasonló fájdalom előfordulhat székeléskor és vizeléskor is. A rendszertelen menstruáció is tünet lehet és a meddőség is, habár ez a panasz nem zárja ki minden esetben a terhességet, csak megnehezítheti a teherbe esést.
Az endometriózis általában a 15-45 év körüli nőket érintheti. Előfordult azonban már fiatalabb és idősebb életkorban is.
Felismerését nehezíti, hogy más betegségek tünetei hasonlóak lehetnek, pl. petefészek-ciszta vagy különböző bélpanaszok.
Az endometriózis leggyakoribb tünetei:
- alvadékos, görcsös fájdalmas menstruáció,
- állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom,
- középidős fájdalom,
- fájdalmas vizelés vagy székletürítés,
- szexuális élettel összefüggő fájdalmak,
- súlyos esteben meddőség.
Ha a fentiek alapján hasonló tapasztalásai vannak, feltétlen forduljon szakorvoshoz!!!
Milyen a természetes (egészséges) menstruáció?
Magam is meglepve olvastam tanulmányaim során, hogy a tej- és tejtermék-, valamint glutén nélküli étrenden felnövekvő kislányok, kamasz-, fiatal felnőtt-, felnőtt- és középkorban panaszmentesen, végtelen egyszerűen menstruálnak.
Amikor a petesejt nem termékenyül meg, teliholdkor a menstruációkor panaszmentesen távozik. Általában igen rövid ideig tartóan, néhány órától akár egy napig tartó időtartam alatt.
Ez hogyan lehetséges?
Nagyon egyszerű erre a válasz! Azok a nők, akik „tisztán” étkeznek, glutén, tejtermék és felesleges állati eredetű alapanyagok nélkül. Fájdalommentesen, rövid idő alatt, havi egy alkalommal, maximum néhány napig menstruálnak, hiszen az ő szervezetüknek nem kell a tej és tejtermékek, glutén és a felesleges állati eredetű alapanyagokból készült ételek lerakódásaitól menstruáció formájában megszabadulni.
A több napig tartó, fájdalmas menstruációval a női szervezet szeretne megszabadulni a nem helyes étkezéssel bevitt nyálkás lerakódásoktól.
Tehát óvjuk a női szervezetet a tej- tejtermék és az egyoldalúan sok glutént tartalmazó élelmiszer alapanyagokból készült ételek fogyasztásától (pl. tejfölös sajtos tészta, túrós ételek), ezzel is megelőzve későbbi panaszok kialakulását.
Az endometriózisból való teljes gyógyulás után bátran fogyasztható glutén-, tej- és tejtermékmentes ételek, az életkornak és egyéni életmódjának megfelelően. Ez hosszú távon segítheti fenntartani az egészséget és egyensúlyt.
Összefoglalva
A makrobiotikus szemlélet és tapasztalat szerint az endometriózis, a ciszták, a miómák kialakulásának étrendi oka a szélsőséges étrend, azaz a tej-, tejtermék, glutén és az indokoltnál több állati eredetű alapanyagokból készült ételek fogyasztása.
Javaslatom nagyon egyszerű: A már kialakult állapot javulása érdekében hagyjuk el étrendünkből ezeket a szélsőséges ételeket!
Ez a tanfolyam erről szól, ebben fog nagy segítséget adni!
Habár gyorsan érezni fogja magán mindenki ezen étrend áldásos hatásait, legalább 1 hónapig javaslom követni ezt az alap étrendet, ez idő alatt megismerve és megtapasztalva az alapelveket. Valamint ezeken alapulva magára igazíthatja, saját ízvilágának megfelelően kialakíthatja a saját étrendjét.
Ezután mindenképpen csak tovább segítheti, ha makrobiotikus szakértőhöz fordul, hogy egyéni konzultáción étrendjét, gyógyulását kiegészíthesse még további speciális gyógyhatású italokkal és házi ápolási javaslatokkal.