Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
FIGYELEM!
Rendkívül veszélyes a dióra érzékenyek részére a legkisebb darab elfogyasztása is! Ha van családtag, aki érzékeny erre az alapanyagra, ügyelni kell, hogy véletlenül se használjuk!
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg kerekszemű barna rizs
- 10 dkg köles
- 6 dl víz
- 2 db lilakáposzta levél
- 2 db zöld fejes káposztalevél
- 15 dkg dióbél (érzékenység esetén más magot használj)
- só
Elkészítés
Köleses barna rizskása készítése
1. A kölest és a barnarizst külön-külön megmosom. A köles mosáshoz kicsi lyukú szűrőt használjunk, mert az apró kölesszemek különben kimosódnak a szűrőből.
2. A megmosott kölest és barna rizst vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 6 deciliter tiszta vizet, a csipet sót és az edényt lefedem.
3. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, fedő alatt tovább főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.
4. 40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
A blansírozott fejes és lilakáposzta készítése
Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. Először a zöld fejes káposzta levelet teszem bele 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. Ezután a lila színű káposztalevelet teszem bele a forrásban lévő vízbe és kiveszem 2 perc főzés után.
Pirított dió készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a kézzel durvára tört dió darabokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a darabok. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Várható elkészítési idő
45 perc. Amíg megfő a köleses barna rizs, addig meg lehet pirítani a diót és blansírozni a káposzta leveleket.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani ezt a tartalmas melegítő hatású fogást. Általában a téli időszakban készítjük, hiszen az alapanyagok a kerekszemű barna rizs és a köles meleg energiát adnak a pirított dióval együtt.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított dió két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni.
Recept változatok
Lehet a pirított diót együtt főzni a barna rizzsel és a kölessel is, illetve bármilyen más gabonával (pl. diós barna rizs, diós hajdina, diós köles). Ezek melegítő hatású téli köretei a főfogásnak.
Hasznos tanácsok
A blansírozott káposzta levelekből minden étkezéshez frisset készítsünk. A frissen megfőtt köleses kerekszemű barna rizs 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor a gabona fogásként használni.
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.
3. Lehet félholdra vágott hagymát pirítani mokkáskanál olajon kicsi sóval, majd arra rátenni és úgy megmelegíteni ezt a gabona köretet.
4. Lehet más frissen pirított zöldségekkel összekeverni, hogy felmelegedjen.