Fogyasztási javaslat

 

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

FIGYELEM!

Rendkívül veszélyes a dióra érzékenyek részére a legkisebb darab elfogyasztása is! Ha van családtag, aki érzékeny erre az alapanyagra, ügyelni kell, hogy véletlenül se használjuk!

 

 

Hozzávalók / 2 fő részére

 

  • 10 dkg kerekszemű barna rizs
  • 10 dkg köles
  • 6 dl víz
  • 2 db lilakáposzta levél
  • 2 db zöld fejes káposztalevél
  • 15 dkg dióbél (érzékenység esetén más magot használj)

 

 

Elkészítés

 

Köleses barna rizskása készítése

 

1.   A kölest és a barnarizst külön-külön megmosom. A köles mosáshoz kicsi lyukú szűrőt használjunk, mert az apró kölesszemek különben kimosódnak a szűrőből.

2.   A megmosott kölest és barna rizst vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 6 deciliter tiszta vizet, a csipet sót és az edényt lefedem.

3.   Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, fedő alatt tovább főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

4.   40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

 

 

A blansírozott fejes és lilakáposzta készítése

 

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. Először a zöld fejes káposzta levelet teszem bele 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. Ezután a lila színű káposztalevelet teszem bele a forrásban lévő vízbe és kiveszem 2 perc főzés után.

 

 

Pirított dió készítése

 

Száraz serpenyőbe beleteszem a kézzel durvára tört dió darabokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a darabok. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

 

 

Sós víz elkészítése

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

 

 

Várható elkészítési idő

 

45 perc. Amíg megfő a köleses barna rizs, addig meg lehet pirítani a diót és blansírozni a káposzta leveleket. 

 

 

Mikor fogyasszuk

 

Reggelire javasolt fogyasztani ezt a tartalmas melegítő hatású fogást. Általában a téli időszakban készítjük, hiszen az alapanyagok a kerekszemű barna rizs és a köles meleg energiát adnak a pirított dióval együtt.

 

 

Tálalás

 

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

 

 

Tárolás

 

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított dió két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni. 

 

 

Recept változatok

 

Lehet a pirított diót együtt főzni a barna rizzsel és a kölessel is, illetve bármilyen más gabonával (pl. diós barna rizs, diós hajdina, diós köles). Ezek melegítő hatású téli köretei a főfogásnak.

 

 

Hasznos tanácsok

 

A blansírozott káposzta levelekből minden étkezéshez frisset készítsünk. A frissen megfőtt köleses kerekszemű barna rizs 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor a gabona fogásként használni. 

 

 

Felmelegítési javaslatok

 

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.  

3.   Lehet félholdra vágott hagymát pirítani mokkáskanál olajon kicsi sóval, majd arra rátenni és úgy megmelegíteni ezt a gabona köretet. 

4.   Lehet más frissen pirított zöldségekkel összekeverni, hogy felmelegedjen.