Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg köles
- 2,5 dl víz
- 5-6 db sütőtök 4 cm-s darabokra vágva
- 15 dkg tökmag (érzékenység esetén más magot használj)
- 2 db kínai kel levél
- 4-5 db bimbóskel (félbe vágva)
- só
Elkészítés
Köleses sütőtök készítése
1. A kölest megmosom. Lehet abban az edényben is amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet, amíg tiszta nem lesz.
2. A megmosott kölest vastagtalpú edényben teszem és hozzáadom a sütőtök darabokat, a 2,5 deciliter tiszta vizet, a csipet sót és az edényt lefedem.
3. Felforralom, majd ezután kicsire veszem a lángot és fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.
4. 15 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
A blansírozott kínai kel és bimbóskel készítése
Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. A kínai kel leveleket beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem.
Ezután a félbe vágott bimbóskelt is 2 percig forralom és kiveszem, majd tányérra teszem.
Pirított tökmag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a tökmagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Várható elkészítési idő
30 perc. Amíg megfő a köles a sütőtökkel addig meg lehet pirítani a tökmagokat és blansírozni a kínai kel leveleket és a bimbós kelt.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. A sütőtökös köles az édes ízével is erőt, meleget ad és stabilizál. Energiát adnak a pirított tökmaggal együtt.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított tökmag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni.
Recept változatok
Lehet a pirított tökmagot más gabonafogások tetejére is szórni.
Hasznos tanácsok
A blansírozott kínai kel levelekből és a bimbós kelből csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A blansírozó vizet levesek készítésére fel lehet felhasználni.
A frissen megfőtt sütőtökös köles 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor gabona fogásként is használni.
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a sütőtökös kölest, hogy ne törjenek össze a sütőtök darabok. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.