Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 10 dkg köles
  • 2,5 dl víz
  • 5-6 db sütőtök 4 cm-s darabokra vágva
  • 15 dkg tökmag (érzékenység esetén más magot használj)
  • 2 db kínai kel levél
  • 4-5 db bimbóskel (félbe vágva)

Elkészítés

Köleses sütőtök készítése

1.   A kölest megmosom. Lehet abban az edényben is amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet, amíg tiszta nem lesz. 

2.   A megmosott kölest vastagtalpú edényben teszem és hozzáadom a sütőtök darabokat, a 2,5 deciliter tiszta vizet, a csipet sót és az edényt lefedem.

3.   Felforralom, majd ezután kicsire veszem a lángot és fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

4.   15 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket. 

A blansírozott kínai kel és bimbóskel készítése

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. A kínai kel leveleket beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. 

Ezután a félbe vágott bimbóskelt is 2 percig forralom és kiveszem, majd tányérra teszem.

Pirított tökmag készítése

Száraz serpenyőbe beleteszem a tökmagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

Sós víz elkészítése

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

Várható elkészítési idő

30 perc. Amíg megfő a köles a sütőtökkel addig meg lehet pirítani a tökmagokat és blansírozni a kínai kel leveleket és a bimbós kelt. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. A sütőtökös köles az édes ízével is erőt, meleget ad és stabilizál.  Energiát adnak a pirított tökmaggal együtt.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított tökmag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni. 

Recept változatok

Lehet a pirított tökmagot más gabonafogások tetejére is szórni.

Hasznos tanácsok

A blansírozott kínai kel levelekből és a bimbós kelből csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A blansírozó vizet levesek készítésére fel lehet felhasználni.

A frissen megfőtt sütőtökös köles 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor gabona fogásként is használni.  

Felmelegítési javaslatok

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a sütőtökös kölest, hogy ne törjenek össze a sütőtök darabok. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.