Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 20 dkg kukoricadara
- 5 dl víz
- 15 dkg napraforgómag (érzékenység esetén más magot használj)
- 2 db kelkáposzta levél
- 1 teáskanál só
Elkészítés
A puliszka, kukoricakása készítése
1. Vastagtalpú edénybe teszem a sót és a vizet majd felforralom.
2. Hosszú nyelű fakanállal folyamatosan keverem a vizet és fokozatosan adom hozzá a kukoricadarát.
3. Legalább 10 percig tartó keverés után besűrűsödik a kása és „puffogni” kezd. Gőz jön ki a kásából főzés közben. A visszacsapódó forró kukoricakása a kézfejhez érve égési sérülést okozhat. Ezért fontos a hosszú nyelű fakanál.
4. Amikor olyan sűrű a kukoricakása, hogy az edény oldalfalától elválik keverés közben akkor elkészült, megpuhult. Ez kb. 15-20 perc.
5. A tányérokra kiöntjük és az edényt hidegvízben áztatjuk azonnal. Így könnyedén fel fog jönni a kása maradék az edény faláról. Ha hagyjuk megszáradni az már hosszabb idejű áztatással és az edény széléről történő dörzsöléssel tud csak lejönni.
Blansírozott kelkáposzta készítése
Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok csipet sóval. A kelkáposztalevelet beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem.
Pirított napraforgómag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a napraforgómagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Várható elkészítési idő
Összesen 35 perc. 20 perc alatt elkészül a puliszka. Mivel folyamatosan keverni kell, ezért nem hagyhatjuk magára! Így ezután vagy a puliszka készítése előtt lehet megpirítani a napraforgót és blansírozni a kelkáposzta levelet.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. A pirított olajos mag és a blansírozott kelkáposztalevél nagyon fontos kiegészítője a kukoricakásának.
A kukorica szénhidrátja nem szívódik fel, csak akkor, ha kiegészítjük pl. olajos magvakkal, vagy más növényi fehérje tartalmú fogással (pl. főtt bab, lencse és borsó). Az üres kukoricakásától éhesek maradunk! Feltétlen fontos olajos maggal fogyasztani!
A kukorica hűtő hatású nyári gabonánk. Remek kánikula étel alapanyag.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított napraforgómag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni.
Recept változatok
Lehet a pirított napraforgómagot más gabonafogások tetejére is szórni.
Az elkészült puliszka/kukoricakása kiöntve megszilárdul és vágni lehet. Remek felmelegítési és ízesítési lehetőség, amikor néhány csokor petrezselymet apróra darabolunk, mokkáskanál olajon és sóban megpirítjuk és a megszilárdult és felkockázott kihűlt puliszkát beleforgatjuk. Gyönyörű látvány és mindenki kedvence.
Lehet a puliszka főzővizébe zöldborsót, kockára vágott sárgarépát és más zöldségeket is tenni, amikor megpuhultak a zöldségek és a zöldborsó azután keverjük bele a kukoricadarát. Gyönyörű látvány, amikor kiöntjük pl. kompótos üvegtálkákba, látszanak a narancssárga répa kockák, a zöldszínű zöldborsó szemek és más zöldségek is amelyekkel gazdagítottuk a kukoricakásánkat. Amikor megdermed ki lehet önteni és szép félgömb alakú lesz a tányéron, ami remekül mutat egy főfogás gabonaköret részeként.
Hasznos tanácsok
A blansírozott kelkáposztalevelekből mindig frisset készítsünk. A blansírozott kelkáposzta levelekhez használt vizet levesek, vagy más fogások készítésére is fel lehet felhasználni.
A frissen elkészült kukoricakása 2 napig tárolható. Lehet ebédkor vagy vacsorakor gabona fogásként is használni.
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. A legjobb megoldás, amikor zöldségeket pirítunk, és azzal keverjük össze a kihűlt és felkockázott puliszkát, mert még gazdagabb íze lesz ennek a köretnek.
- A korábban említett pirított petrezselyembe lehet forgatni.
- Félholdra vágott vöröshagymára vagy lilahagymára tenni és összekeverni.
- Szép színű lesz, amikor együtt van pirítva a lilahagyma és a petrezselyem és úgy adjuk hozzá a puliszkakockákat.
- Lehet sokféle zöldséget hirtelen pirítani pl. sárgarépát, fehér répát, póréhagymát, karalábét mokkáskanál olajon kicsit megsózva és ezzel összekeverni a kukoricakását.