Az alábbiakban megosztok néhány olyan táplálkozási tanácsot, ami hasznos lehet sokak számára. Természetesen nem vonatkozik minden javaslat mindenkire, mivel minden szervezt más. Ezért mindenki tapasztalata és érzékenysége alapján vegye figyelembe azokat.
Hogyan kezeld a hüvelyesek okozta puffadást?
- Aki puffad a babféléktől, az a tanfolyami étrend fogyasztásának az elején – amíg nem tiszta a tápcsatornája -, gluténmentes gabonakásákat és egyszerű zöldségleves féléket fogyasszon néhány napig, hogy kitisztuljon.
- Megelőzhető és enyhíthető a puffadás, amikor jól „szétfőzzük” ezeket az alapanyagokat, babérlevelet használunk a főzéshez és alaposan megrágjuk, nyállal elkeverve nyelünk le minden falatot.
- Rágjunk meg minden falatot minimum 50-szer!!!Nyállal keverjük el, így teljesen más állagú, igazi gyomortartalom keletkezik. Ez az emésztés egyik legfőbb kezdeti fázisa. Rágással több emésztőenzim keletkezik, ami hozzájárul ahhoz, hogy több hasznos dolog szívódjon fel az elfogyasztott ételekből.
A hüvelyeseket (babok, lencsék, csicseriborsó), amikor puffasztanak két főzési művelettel készítsük el. Erre több módszer is létezik, én most hármat mutatok be:
1. Kétszer főzzük meg kuktában vagy edényben növényi fehérjét, babokat és csicseriborsót. Ez azt jelenti, hogy viszonylag sok vízben megfőzzük a hüvelyeseket. Majd, amikor puhára elkészítettük, hagyjuk kihűlni lefedve, és másnap ugyanabban a lében újra főzzük.
2. Szintén egy ilyen módszer, amikor egy korábban már puhára főzőtt babot vagy csicseriborsót, lencsét (pl. valamilyen korábbról megmaradt főtt gabona) tepsiben magában vagy rakott ételben megsütjük. Így felhasználhatjuk, ha van valamilyen főtt gabonánk és főtt zöldségünk maradékunk (pl. levesekből, ragukból vagy a reggeli blansírozott vagy gőzölt zöldség).
Ezeket rétegezve rakjuk a tepsibe. Az alsó réteg kb. 1-2 cm-s vastagságban főtt gabona (pl. köles, barna rizs, ami van éppen). Erre tesszük a főtt babfélét vagy főtt csicseriborsót. Lehet megszórni enyhén fűszerekkel és a tetejére lehet tenni a korábbi étkezésekből megmaradt főtt zöldség fogásból (pl. leveszöldségekből, vagy a raguk zöldség fogásából stb).
3. Harmadik ilyen megoldás, amikor a főtt hüvelyesből fasírtokat készítünk, tehát újra megsütjük. Ezt tehetjük tepsiben és forró olajban egyaránt (olyanban, ami nem vált ki táplálék allergiás reakciót).A fasírtot kétféle módon is elkészíthetjük, lehet:
- tepsiben sütőpapírra téve fasírtot formázva, vagy
- forró legalább 5 cm mély olajban megsütni, hogy amikor beletesszük a fasírtot körbe süljön egy ropogós réteg, és az így már nem engedi be az olajat a fasírt belsejébe.
A fasírt elkészítése és sütése
20 dkg főtt babhoz vagy csicseriborsóhoz adjunk egy darab nagyon apróra, finomra vágott vöröshagymát és 10 cm-s darab sárgarépát nagyon finomra reszelve, ízlés szerint sózva. Tegyünk hozzá 2 evőkanál csicseriborsólisztet, hogy tojás helyett összefogja azt, és ne essen szét.
Lapos kb. 4 cm-s kör alakú fasírtokat formázunk 1,5 cm vastagságban és tegyük bele a tepsibe. A fasírtok tetejét olajba mártott ecsetel kenjük be, (nehogy nagyon száraz legyen). 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
De ezeket a fasírtokat lehet forró olajban is kisütni, majd rácsra tenni, hogy a felesleges olaj csöpögjön le róla.
Mivel fogyasszuk együtt az olajban sült ételeket?
Amikor olajos ételeket fogyasztunk, mint pl. az olajban sült fasírt, akkor javasolt reteksalátát készíteni a fogáshoz. A retekben lévő hatóanyag a felesleges olajat kivezeti a szervezetből.
Lehet pirosretek-jégcsapretek reszelve csipet sóval, ha van lehet hozzáadni friss citrom levét is. Sokféle reteksaláta variáció készíthető: 50-50 %-ban, jégcsapretek-sárgarépa, pirosretek-sörretek, pirosretek-jégcsapretek, jégcsapretek-sörretek. A fekete retek eléggé erős, csípős. Ha reszelve kicsi tót teszünk hozzá enyhül a csípőssége. Egy keveset tehetünk a vegyes retek salátánkba a fekete retekből.
Hogyan kerüljük el a hiányállapotokat?
Erről már volt szó a „Makrobiotika alapjai” című anyagnál, de mivel ez nagyon fontos, ezért még egyszer leírom! Hiányállapotok elkerüléséért a főtt gabonákat együtt fogyasztjuk a növényi fehérjékkel a főfogásban, hogy elegendő energiánk legyen a napi tevékenységeinkhez.
Javasolt arány: 40%-60% gabona, 15% növényi fehérje, 35% zöldség.
A főfogás 4 részből álljon: gabona, növényi fehérje, zöldség fogás és néhány kanál savanyú-saláta az emésztés támogatásáért.
A teljes értékű fehérjék esetén a napi igényünket a gabonák és a növényi fehérjék együttes fogyasztása adja meg. Csak a gabona, vagy csak a növényi fehérje önmagában kevés, egymást kiegészítve kapjuk meg a kielégítő fehérje forrásunkat.
Mire figyeljünk?
Amikor tudja saját magáról, hogy vannak alapanyagok (pl. hagyma, káposzta vagy bármilyen más zöldség), amelyek panaszt okoznak nyersen vagy bármilyen főzési művelet után (párolás, sütés stb.), azokat váltsa ki olyanokkal, amelyek nem okoznak kellemetlenséget, illetve ki is tudja hagyni.
A női egészség megtartásáért kerüljük az állati eredetű alapanyagokból készült ételeket. Azok, akik korábban fogyasztottak húst, erre az új étrendre történő átérésnél inkább halat, kagylót, rákot fogyasszanak.
Abban női élet szakaszban, amikor természetes módon abba marad a menstruáció (menopauza), már ezt sem javasolt fogyasztani. A fehérje pótlására a babok (vesebab, vörösbab, tarkabab, azukibab) fogyasztása javasolt, mert ez erősítik a női reproduktív szerveket meg a vesét.
A szélsőséges energiájú csokoládé helyett vehetünk, de főleg készíthetünk nagyon finom, karob porból készült, csokoládéhoz hasonló édességeket. Recepteket ide kattintva találsz ezzel kapcsolatban (Karob golyó)
Napszakokhoz igazodó étkezésről
Ezek a részek részletesebben is ki lesznek fejtve az adott fejezetekben, itt csak az energiaáramlás szempontjából mutatom be az étkezéseket.
Reggel
Reggel felfelé irányuló energia van, és ezt érdemes az étkezésünkben is követni. Ezért könnyű legyen az első reggeli fogásunk. Lágyra főzött gabonakása, gőzölt vagy blansírozott zöldséggel. A gőzöléssel felfelé irányt követünk, emelő, mint a reggeli nap ahogy felkel és emel minket is. A nehéz ételek pl. sült tojás blokkoló lefelé irányuló energiát adnak, így már 10 órakor álmosak vagyunk, lemegy a vércukorszintünk.
Ha megéhezünk a reggeli gabonakásás étel után, akkor lehet 10 órakor még enni. Ez történhet a reggeli ételből, vagy ha nincs egészségkihívás, akkor gluténmentes kenyér szendvicskrémmel is fogyasztható.
Ebéd
Napközben aktívak vagyunk ezért ennek megfelelő energia igényünk kielégítéséért ebédkor a főfogásban feltétlen szerepeljen gabona és növényi fehérjéből (bab-lencse-borsó) készült fogás. Ez azért fontos,mert együtt adja azt a teljes értékű fehérjét, amivel elkerülhetjük a hiányállapot kialakulását. Ezt egészítjük ki zöldség fogással és egy-két kanál savanyú-saláta félével.
Délutáni uzsonna
Uzsonnára kellemes a desszert, mivel általában délután megy le a vércukorszintünk és a desszertek fogyasztásával ezt újra stabilizáljuk. Ebéd után igazából a desszert azonnali fogyasztása nem javasolt csak kis szünet után. Miért? Mert a főfogás összeségében egy megterhelő étkezés, és lefelé irányú energiát mutat. Úgy, mint ahogy ebédkor a déli harangszó után megfordul a nap és kezd lefelé menni.
A desszert felfelé energiát ad szervezetünknek hiszen a leeső vércukorszintünket felfelé emeli. Ezért délután segít azt kiegyenlíteni, és középpontba hozni minket.
Vacsora
Délutánra az energia irány a kiteljesedést követően visszafordul és lefelé megy. Mi is visszavonulunk estére, hazamegyünk, családi körben együtt elkészítjük a könnyű vacsorát, hogy az éjszakai alvásunk is könnyű legyen.
Könnyű vacsora ételek például a tészta ételek.
Hogyan folytatódik tovább a tanfolyam?
A továbbiakban ezekkel a témákkal foglalkozunk részletesen:
1. MIÉRT és főleg HOGYAN állítsuk össze a napi menünket, azaz a REGGELIT, EBÉDET, VACSORÁT és külön témaként még foglalkozunk a DESSZERTEKKEL is.
2. Megvizsgáljuk, hogy mit mivel javasolt együtt fogyasztani és miért?
3. Foglalkozunk a BEVÁSÁRLÁS, TÁROLÁS, ELŐKÉSZÍTÉS témáival.
4. Megnézzük, hogy az évszakok változásával kell-e és ha igen, hogyan változtassuk a napi menünket?
5. Mindenkit nagyon izgató kérdés: Van-e és ha igen, miért van szükség a desszertre?