Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Hozzávalók / 2 főre

  • 10 dkg barnarizs 
  • 5 dl víz

Elkészítés

1. A barnarizst átmosom szűrővel és serpenyőbe teszem.

2. Folyamatos keveréssel megszárad a víz és elkezdődik a pirítás.

3. 15 perc múlva barnára pirul és üvegtartóba teszem a forró rizst.

4. Amikor kihűlt lezárom az üvegtartó tetejét és abban tárolom a pirított barnarizst, hogy az aromáját is megőrizze felhasználásig.

5. Az edénybe beleteszem a fél liter vizet és a 4 evőkanál pirított rizst és felforralom.

6. Felforralás után a lángot kicsire veszem és még 15 percig gyengéden főzöm.

7. Leszűröm és a főtt pirított rizst különteszem, mert még három alkalommal ki lehet főzni. Természetesen egyre gyengébb főzetet kapunk.

8. A többször kifőtt pirított rizst meg is lehet enni, a reflux és más hurutos, gyulladt tápcsatorna állapotokra jótékony hatású ez a többször kifőzött pirított rizs. 

9. Frissen, melegen is és szobahőmérsékleten is el lehet fogyasztani a rizsteát szomjúság esetén, vagy reggelihez, vagy különböző étkezésekhez.

Várható elkészítési idő

Összesen 40 perc az elkészítési idő pirítással együtt. Ha van egy üveg megpirított rizs,  akkor rövidebb az elkészítési idő, mert csak megfőzöm teának.

Mikor fogyasszuk

Szomjúság esetén, reggelihez, étkezésekhez.

Tálalás

Lehet forrón, melegen és szobahőmérsékleten is fogyasztani, magában vagy étkezések alkalmával.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható, fogyasztáskor mindig forralja fel újra és melegen igya meg.

Recept változatok

Lehet más gabonát is megpirítani és megfőzni kellemes pirított gabonaitalként.

Pl. az árpa is jó, a glutén tartalma miatt az erre érzékenyeknek nem ajánlott.

A pirított rizsteához remekül illik a rizstej. Felidézve a tejes tea fogyasztási szokást. Kellemes uzsonnára, tízóraira egy kis süteménnyel. Szépen terített asztalkán szervírozva jó hangulatot ad.

Hasznos tanácsok

Fontos, hogy feltétlen főzzük forrás után 15 percig fedő alatt.

A pirított rizstea legjellemzőbb élettani hatása, az hogy nyugtatja a tápcsatornát, kellemesen relaxál.

Bármikor lehet fogyasztani szomjúság esetén, akár élethossziglan.