Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a reggeli témakörével kapcsolatban.
Reggeli „szabály”
A szilárd táplálék fogyasztását folyadék bevitele előzze meg. A reggel indítása száraz étellel nem javasolt! Fontos, hogy reggel az ELSŐ ÉTKEZÉSÜNK lehetőleg könnyű legyen, az elnehezítő ételek helyett.
Miért fontos ez?
Azért, mert a könnyű reggeli ételek alapja a lassú felszívódású összetett szénhidrát, ami kitartó energiát ad, stabil vércukorszinttel. Amikor még jobban a természet részeként éltünk és ezt a ciklikusságot éreztük, éltük, akkor a gabonakásákat (lassan felszívódó összetett szénhidrátokat) fogyasztottuk, sós meleg levessel. Tiszta gondolkodást, könnyű közérzetet adott ez az első indító étkezés. Úgyhogy azt javaslom, hozzuk ezt vissza ismét az életünkbe!
Az első étkezés legyen feltétlenül könnyű, nedves és NE száraz étel. A száraz étel pl. a kenyér, péksütemény nyálkásodást okozhat.
Szintén kerüljük reggelire az elnehezítő ételeket(pl. a sonka tojással, sült húsok, kolbász, füstölt húsok, rántott hús, tojás rántotta). Ezek az ételek leblokkolnak és elfáradunk, már délelőtt álmosak vagyunk. Ez pedig nyilván nem célunk. Inkább este legyünk álmosak, amikor amúgy is lefelé irányuló energia van.
Tehát reggel könnyű étellel indítsunk, ezért, ha reggeli után délelőtt folyamán esetleg megéhezünk, akkor nyugodtan együnk, DE az már a második étkezésünk legyen.
Reggeli előkészítése
A leggyorsabban elkészíthető a gabona kása. Mindig legyen főtt gabona köretünk, ami 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható (barna rizs, köles, hajdina). Ezekhez is lehet kicsi vizet adni, gázlángra tenni és folyamatos keveréssel megmelegíteni. A víz elpárolog és marad a lágyra főzött gabonánk.
Miközben fő a kásánk, tudunk gyors könnyű levest készíteni. 5 dl vízhez 1 mokkáskanál sót adunk és gyorsan felforraljuk. A forrásban lévő vízbe bele tudunk tenni két percre 1-2 db kelkáposzta- vagy káposztalevelet, bimbóskelt, brokkolirózsát, amit a kásához fogyasztunk el. Ezután a vizet tovább forralva beleteszünk 2-3 féle zöldséget, kis mennyiségben – 3-4 dkg-t fajtánként. Ez lehet például sárgarépa negyedholdra vágva, karalábé 1 cm-s kockákra vágva, szárzeller átlósan vékonyra vágva. Ezeket puhára főzzük 5 perc alatt és készen is van a levesünk.
Ezzel el is készült egy könnyű reggeli: a gabona kása és a finom, sós, meleg leves.
A női egészség megtartását leginkább szolgáló főbb zöldségek:
- a kerek zöldségek, pl. káposzta félék (kelkáposzta, fejes káposzta, kínai kel, lila káposzta),
- a vöröshagyma, a lila hagyma,
- a tökfélék,
- a karalábé
Mint feljebb már írtam lehetőleg kerüljük a sütőben sült lisztes termékek fogyasztását – mert nyálkásítanak és kiszárítanak.
Az otthon készített gluténmentes kenyér nem csak finom, hanem segíti is az átállást az ezt követő speciális étrendre.
A reggeli első étkezésünk utáni éhség esetére ez a gluténmentes kenyér fogyasztható saját készítésű pástétomokkal és zöldségekkel.
Hogyan módosíts a reggeliden az évszakok változásával?
A természettől mára már jócskán elszakadva, főleg a városokban, de akár vidéken is, fűtött, kényelmes otthonokban élünk, kompenzálva a téli hideget, a légkondicionáló berendezéssel pedig a nyári kánikulában hűtve a szobáinkat. Ezek ellenére az évszakok változását mégis érzékeli szervezetünk.
Ennek megfelelően a melegítő és hűtő hatású gabonákbólkészítsünk az évszakhoz illően különböző fogásokat.
Melegítő hatású gabonák:
- *hajdina (ezért a hidegebb éghajlatú országokban a hajdinakása még mindig népszerű)
- köles
- zab
*Nem dogma az élet, ezért hűvösebb tavaszi vagy nyári napokon, amikor még energiára is szükségünk van, miért ne melegítsük fel magunkat és kapjunk energiát egy zöldséges hajdina fogástól? Lehet hidegen is fogyasztani a főtt hajdinát, például lila káposztás hajdina tökéletes köret egy nyári babsalátához. Ilyenkor a hajdina melegítő hatását nem érezzük, viszont erőt kapunk ettől és egyben gyengéden ápolja a tápcsatornánkat is.
Hűtő hatású gabonák:
- hosszú szemű barna rizs – hűtő hatású, nyárra való,
- kukorica
- árpa
Bármikor fogyasztható gabonák:
- a kerekszemű barna rizs
- stabilitást ad számunkra
- köles
Ellenjavallat HAJDINA esetén! Az endometriózisnál nem javasolt a fogyasztása. Egyéb esetekben (ciszták, miómák, fájdalmas menstruáció) a műtéteket követően (3 hétig) kerüljük, mivel erős összehúzó hatása összenövéseket okozhat.