Fogyasztási javaslat

 

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

 

 

Hozzávalók / 2 fő részére

 

  • 10 dkg köles
  • egy darab közepes méretű sárgarépa 
  • 3 dl víz
  • 15 dkg mandula (érzékenység esetén más magot használj)
  • 6 db brokkoli rózsa

 

 

Elkészítés

 

A sárgarépás köles készítése

 

1.   A kölest megmosom. Lehet ugyanabban az edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz. 

2.   Megmosom a sárgarépát és 1 centiméteres darabokra felszeletelem (karikára vagy szabálytalan vágással).

3.   A kölest és a feldarabolt sárgarépákat vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 3 deciliter tiszta vizet, a csipet sót majd az edényt lefedem.

4.   Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

5.   A felforralás után 20 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

 

 

A gőzölt brokkoli készítése

 

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok, aminek a tetejére szűrőt teszek. Beleteszem a brokkoli rózsákat és lefedem. 3-4 perc múlva elkészül, a gázt elzárom. A brokkoli rózsákat a főtt sárgarépás köleses tányérra teszem. 

 

 

Pirított mandula készítése

 

Száraz serpenyőbe beleteszem a mandulát. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

 

 

Sós víz elkészítése

 

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

 

 

Várható elkészítési idő

 

30 perc. Amíg megfő a sárgarépás köles, addig meg lehet pirítani a mandulát és gőzölni a brokkolit.

 

 

Mikor fogyasszuk

 

Reggelire javasolt fogyasztani. Energiát is ad ez a reggeli, a gyökeres zöldséggel és a pirított mandulával együtt.

 

 

Tálalás

 

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

 

 

Tárolás

 

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított mandula két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni. 

 

 

Recept változatok

 

Lehet a pirított mandulát más gabonafogások tetejére is szórni. 

 

 

Hasznos tanácsok

 

A gőzölt brokkoli rózsákból mindig frisset készítsünk. A gőzölésre használt vizet levesek, vagy más fogások készítésére is fel lehet felhasználni.

A frissen megfőtt sárgarépás köles 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor gabona fogásként is használni. 

 

Felmelegítési javaslatok

 

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.