Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
- 4 cm-s darab sárgarépa negyedholdra szeletelve
- 2 cm-s darab fehérrépa kis kockákra vágva
- ½ mokkáskanál őrölt kömény
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
Mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát. Ezután hozzáadom a savanyú káposztát, a köményt és felengedem vízzel majd 90% puhaságig főzöm. Ezután beleteszem a feldarabolt sárga és fehérrépákat és együtt készre főzöm. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a sárgarépát és a fehér répát. Viszont a savanyú káposztát nagyon alaposan puhára főzzük.
Várható elkészítési idő
35 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a levest. A savanyú káposzta jellemzően a hideg időszak étele, mert télire és tavaszra könnyen tárolható.
A savanyú íz a méregtelenítéshez tartozik. Remekül támogatja a máj regenerálását és ezért is szoktak a nehéz téli időszakban elfogyasztott több olajat, állati fehérjét tartalmazó ételek után fogyasztani.
A tavasz a máj méregtelenítésének az időszaka. Ezért ez a leves tavasszal és télen gyakrabban fogyasztható.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet a savanyú káposztához friss fejes káposztát is hozzáadni és együtt puhára főzni a levesben.
Hasznos tanácsok
Több napra tárolható a savanyú káposztás étel, 3-4 napig. Lehet erkélyen a szabadban lefedve hagyni. Jobb marad a minősége mintha hűtőszekrényben tárolnánk. Enyhe télen vagy tavasszal fagymentes helyen a szabadban lefedve tárolható.