Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 20 dkg savanyú káposzta
  •  1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 4 cm-s darab sárgarépa negyedholdra szeletelve
  • 2 cm-s darab fehérrépa kis kockákra vágva
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény
  • 6 dl víz
  • Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

Mokkáskanál olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát. Ezután hozzáadom a savanyú káposztát, a köményt és felengedem vízzel majd 90% puhaságig főzöm. Ezután beleteszem a feldarabolt sárga és fehérrépákat és együtt készre főzöm. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a sárgarépát és a fehér répát. Viszont a savanyú káposztát nagyon alaposan puhára főzzük.

Várható elkészítési idő

35 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a levest. A savanyú káposzta jellemzően a hideg időszak étele, mert télire és tavaszra könnyen tárolható.

A savanyú íz a méregtelenítéshez tartozik. Remekül támogatja a máj regenerálását és ezért is szoktak a nehéz téli időszakban elfogyasztott több olajat, állati fehérjét tartalmazó ételek után fogyasztani.

A tavasz a máj méregtelenítésének az időszaka. Ezért ez a leves tavasszal és télen gyakrabban fogyasztható.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.

Recept változatok

Lehet a savanyú káposztához friss fejes káposztát is hozzáadni és együtt puhára főzni a levesben.

Hasznos tanácsok

Több napra tárolható a savanyú káposztás étel, 3-4 napig. Lehet erkélyen a szabadban lefedve hagyni. Jobb marad a minősége mintha hűtőszekrényben tárolnánk. Enyhe télen vagy tavasszal fagymentes helyen a szabadban lefedve tárolható.