Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 15 dkg köles
- 10 dkg csicseriborsó
- 2 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 1 db sárgarépa vékony gyufaszálra vágva
- 20 dkg savanyú káposzta (ha túl savanyú tegyük tálba és áztassuk ki úgy, hogy ellepje a víz. A savanyú ízű levet tartsuk meg, hátha mégis jó lesz miután megfőtt a káposzta és nem eléggé savanyú, ezzel lehet pótolni)
- Víz a főzéshez, amelynek mennyiségét mindegyik alapanyag elkészítésénél jelezni fogom
- Mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- só
Elkészítés
A köles főzése
1. A kölest megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz.
2. A megmosott kölest vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 4 deciliter tiszta vizet, egy csipet sót és az edényt lefedem.
3. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.
4. 30 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
Savanyú káposzta rész elkészítése
1. A vöröshagymát apró kockákra vágom és mokkáskanál olajon sóban üvegesre pirítom.
2. Ezután beleteszem a vékony gyufaszálra vágott sárgarépát, a savanyú káposztát és a babérlevelet.
3. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje 3 cm-re ízlés szerint sózom és lefedem a vastagtalpú edényt vagy a kuktát, amiben főzöm.
4. Felforralom és ezután kicsire veszem a lángot és addig főzöm amíg megpuhul. Ez lehet 45 perc (káposztától függően).
Csicseriborsó puhára főzése
1. A csicseriborsót legalább 4 órára beáztatom és az áztató vizet leöntöm.
2. Kuktába teszem és 0,5 liter vizet öntök rá egy db babérlevéllel.
3. Lezárom a kuktát és felforralom, majd forrás után gyengébb lángon főzöm, amíg a csicseriborsó puhára fő. Ez áztatási időtől is függ. 40 perc legalább fontos, hogy nagyon puha legyen. A félig főtt csicseriborsó panaszt okozhat (pl. puffadást). Legyen inkább túlfőzve, nagyon puhára, minthogy kicsit is fövetlen.
4. Miután megpuhult adjunk hozzá mokkáskanál sót és várjunk 10 percet, hogy beszívja. Ezután adjuk hozzá a megfőtt savanyú káposztához és néhány percig együtt még tovább főzzük. A megmaradt levet levesek készítésére is felhasználhatjuk vagy a savanyú káposztára is önthetjük.
Várható elkészítési idő
45 perc, amíg megfő a csicseriborsó. Addig megpuhul a káposzta és a köles is. Végül csak össze kell rakni az ételt.
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani. Savanyú káposztát általában a hidegebb időszakban készítjük és ezért ennek az időszaknak az egyik gyakori étel alapanyaga.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a csicseriborsó helyett vörös, tarka vagy más babokat főzni.
Hasznos tanácsok
A savanyú káposztás ételek hidegen sokáig tárolhatóak télen kint a szabadban. Előfordulhat, hogy megfagy, ezért sem tud pl. megromolni.
Felmelegítési javaslatok
1. A savanyú káposztás csicseriborsót könnyű felmelegíteni mert folyadékban van.
2. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni a kölest úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
3. A főtt kölest elmelegíteni kicsi víz hozzáadásával lehet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.