Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható a borsóféléktől (a csicseriborsótól), akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
Petrezselymes puliszkához hozzávalók
- 20 dkg kukoricadara
- 5 dl víz
- 1 csokor petrezselyem finomra darabolva
- mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- só
Csicseriborsó fasírthoz hozzávalók
- 10 dkg csicseriborsó
- 1 db babérlevél
- 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
- 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
- 3 evőkanál hajdinaliszt
Pirosretek-jégcsapretek saláta hozzávalói
- 4 db piros retek finomra reszelve
- 4 cm-s darab jégcsapretek finomra reszelve
- egy evőkanál friss citrom leve
- csipet só
Elkészítés
Pirosretek-jégcsapretek saláta készítése
A finomra reszelt piros és jégcsapretekhez csipet sót és az evőkanál friss citrom levét hozzáadom.
Tepsiben sült csicseriborsó fasírt elkészítése
1. A csicseriborsót kiválogatom. Lehet benne kicsi kavics, más gabonaszemek, a betakarításkor más növények kiszáradt részei is.
2. Szűrőbe teszem és megmosom, kuktába teszem a babérlevéllel és a 5 liter vízzel, majd elkezdem felforralni.
3. Amikor felforrt, kicsire veszem a lángot és 40 percig főzöm, amíg megpuhul. Kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót, hogy beszívja.
4. A finomra reszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott vöröshagymát és 3 evőkanál hajdinalisztet adok hozzá, mert ez tartja össze a fasírtot (helyette lehet használni sárgaborsó lisztet is). Tegyünk hozzá sót ízlés szerint, egy teáskanál olajat majd keverjük össze, és formázzunk belőle fasírtokat.
5. Tepsibe teszem (sütőpapírra vagy anélkül) és 180 fokon 20 perc alatt megsütöm.
A puliszka (kukoricakása) készítése
1. Vastagtalpú edénybe teszem a sót és a vizet majd felforralom.
2. Hosszú nyelű fakanállal folyamatosan keverem a vizet és fokozatosan adom hozzá a kukoricadarát.
3. Legalább 10 percig tartó keverés után besűrűsödik a kása és „puffogni” kezd. Gőz jön ki a kásából főzés közben. A visszacsapódó forró kukoricakása a kézfejhez érve égési sérülést okozhat. Ezért fontos a hosszú nyelű fakanál.
4. Amikor olyan sűrű a kukoricakása, hogy az edény oldalfalától elválik keverés közben akkor elkészült, megpuhult. Ez kb. 15-20 perc.
5. A tányérokra kiöntjük és az edényt hidegvízben áztatjuk azonnal. Így könnyedén fel fog jönni a kása maradék az edény faláról. Ha hagyjuk megszáradni az már hosszabb idejű áztatással és az edény széléről történő dörzsöléssel tud csak lejönni.
6. Amikor kihűlt a kukoricakása megdermed és szeletelni lehet. 2-3 cm-s kockákra vágjuk.
7. Serpenyőben a mokkáskanál olajon csipet sóval az apróra darabolt petrezselymet megpirítom és hozzáadom a felkockázott puliszkát.
Várható elkészítési idő
45 perc, amíg összeállítom a fasírtot és kisül. Közben a petrezselymes puliszka és a pirosretek-jégcsapretek saláta is elkészül. Ezután csak összeállítom az ételt.
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani a nyári időszakban.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a csicseriborsó helyett főtt vörös, tarka vagy más babokat használni.
Hasznos tanácsok
Lehet több fasírtot is készíteni, hogy uzsonnára, tízóraira lehessen fasírtos szendvicset készíteni.
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni a fasírtokat, a pirított petrezselymes puliszkát úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a fasírtokat és a pirított petrezselymes puliszkát a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. Sütőben felmelegíteni.