Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 15 dkg köles
- 8 rózsa karfiol
- 2 db vöröshagyma
- 1 db kisebb fehérrépa (negyedholdra szeletelve)
- 10 dkg lencse
- 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
- 3 evőkanál hajdinaliszt
- 20 dkg lilakáposzta vékonyra szeletelve
- ½ mokkáskanál kömény
- Víz a főzéshez, amelynek mennyiségét mindegyik alapanyag elkészítésénél jelezni fogom
- Mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
- só
Elkészítés
A köles főzése
1. A kölest megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz.
2. A megmosott kölest vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadom a 4 deciliter tiszta vizet, egy mokkáskanál sót, a kockákra vágott vöröshagymát, a negyedholdra vágott fehérrépát és a karfiol rózsákat, majd az edényt lefedem.
3. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, akkor nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.
4. 30 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
5. Lehet így is hagyni ezt a köretet és lehet mixerrel pépesre keverni. Ez úgy néz ki látványra, mint egy „hagyományos burgonyapüré”.
Tepsiben sült lencsefasírt
1. A barna lencsét kiválogatom. Lehet benne kicsi kavics, más gabonaszemek, a betakarításkor más növények kiszáradt részei is.
2. Szűrőbe teszem és megmosom, majd beleteszem abba az edénybe, amibe megfőzöm. Hozzáadom a babérlevelet, 3,5 dl vizet és elkezdem felforralni.
3. Amikor felforrt, kicsire veszem a lángot és 30 percig főzöm, amíg megpuhul. Kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót, hogy beszívja.
4. A finomra reszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott vöröshagymát és 3 evőkanál hajdinalisztet, mert a hajdinaliszt tartja össze a fasírtot (lehet a helyett használni sárgaborsólisztet is).
5. Teszek hozzá sót ízlés szerint, egy teáskanál olajat és összekeverem, majd fasírtokat formázok belőle. Tepsibe teszem (sütőpapírra vagy anélkül) és 180 fokon 20 perc alatt megsütöm.
Párolt lilakáposzta saláta elkészítése
A lilakáposztát, sót és a köményt edénybe teszem és annyi vizet teszek rá, hogy éppen ellepje. Felforralom, majd kicsire veszem a lángot és gyengéden puhára főzöm kb. 35 perc a főzési ideje.
Várható elkészítési idő
45 perc, amíg összeállítom a fasírtot és kisül. Közben a köleses karfiol és a párolt lilakáposzta is elkészül. Ezután csak összeállítom az ételt.
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani, szinte bármilyen évszakban.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a barna lencse helyett főtt csicseriborsót, főtt vörös, tarka vagy más babokat használni.
Hasznos tanácsok
Lehet több fasírtot is készíteni, hogy uzsonnára, tízóraira lehessen fasírtos szendvicset készíteni munkahelyre, iskolába vagy úti csomagnak.
Felmelegítési javaslatok
A köleses karfiolt folyamatos keveréssel lehet felmelegíteni mert leéghet.
A fasírtokat lehet gőzöléssel vagy sütőbe téve újra felmelegíteni.