Tudom, hogy nagy segítséget tudnak nyújtani a gyakorlati megvalósításban a különböző tanácsok és javaslatok.  

Ebben a fejezetben az ebéddel kapcsolatban szedtem össze jó párat.

Remélem segíteni fognak! 🙂

Hogyan vásárolj és mire figyelj

bázis gabonák, mint a barna rizs, köles, hajdina, kukoricadara legyenek mindig odahaza, könnyen elérhető helyen, 1-2 kg mennyiségben + ezekből készült tészták. 

növényi fehérjék, mint a babok, lencsék, csicseriborsó legalább fél kg-s kiszerelésben, néhány fajta mindig legyen otthon, beraktározva. Mindig csak annyi mennyiség legyen otthon, ami néhány héten belül elfogy, mert „elbogarasodhat”. Amikor elfogy valamelyik bab-lencse-borsó-féle alapanyagunk, mossuk ki a tároló dobozt, szárítsuk meg alaposan és úgy tegyük el benne az új megvásárolt alapanyagunkat.

Lehet vásárolni tartósítószer nélkül, főtt csicseriborsót, babféléket, zöldborsót, lencsét, konzervben. Javasolt, ha van ezekből is otthon, így bármikor gyorsan készíthető belőlük meleg étel, a konzerv alapanyagok segítségével is.

Zöldségek az ebédhez egy-két heti vásárlással megoldhatóak és hűtőszekrényben tárolhatóak. Legjobb a hűvös pince, vagy fedett helyen hűvösön, fagymentesen a szabadban, erkélyen. Kinek milyen lehetősége van.

Legyen gyökeres zöldség is egy-kettő (pl. sárgarépa, fehér répa, jégcsapretek) kerek zöldség is (pl. káposzta, vörös/lila hagyma, karalábé) és felfelé törő, felfelé kiterjedő növekedési irányú zöldség is (pl. póréhagyma, szárzeller, brokkoli, karfiol). 

zöldségek vásárlásakor mindig nálam van a heti tervezett menü, hogy annyit vásároljak, amennyi 1-2 hét alatt elfogy.

Gyümölcsök vásárlásánál különösen fontos, hogy az elfogyasztásra szánt mennyiséget szerezzük be, mert gyorsan megromolhatnak. Ha túl sokat vásároltunk a gyümölcsökből, akkor van lehetőségünk kompótot vagy gyümölcskrémet készíteni. Ezzel a már kellően hőkezelt módon, kellemes desszerteket tudunk készíteni, és ezután hűtőszekrényben tárolni.

Mindenki kedvence az olajban sült finomság, a fasírt, a panírozott ételek. Napraforgó olajban 4 alkalommal is lehet sütni.

Heti egy-két alkalommal javasolt olajban sült ételeket enni, amelyekhez jégcsapretek, piros retek, sörretek salátát készítsünk, hogy a felesleges olaj ne tudjon a bélben megülni, hasonlóan, mint a halételek fogyasztása után.

Ezeket a kedvelt ételeket általában hétvégén készítjük és fogyasztjuk. A fasírtokat hétvégén elkészítjük és hétköznap fasírtos szendvicseket tudunk vinni magunkkal.

Fontos a heti menü terv kifüggesztése a konyhában. Ez egy jó vezető. Természetesen előfordul a változtatás, mert maradt előző napról vagy épp az ellenkezője, kevés volt és minden elfogyott. 

Nincs kőbe vésve, viszont sokat segít a bevásárlásnál, hogy mit vegyünk zöldség, babfélék és gabonafélék közül. Mi van odahaza és mi az, ami kifogyott és feltöltésre vár.

Ha nincs heti menü tervünk, csak rögtönzés szerűen főzünk, valamint, ha még nincs rutinunk, egyoldalúvá és unalmassá válhat a heti ételkészítés.

Alap gabonákból, növényi fehérjékből és zöldségekből nagy változatosságban és kis mennyiségben vásároljunk a választékos ételkészítéshez, nehogy unalmassá váljon az étkezés.

Ebéd előkészítéséhez javaslatok

Nagy segítség a heti menü terv, amit a családdal egyeztetünk, átbeszélünk, hogy mikor-ki-mit vigyen magával a napközbeni étkezéshez, vagy odahaza mit fognak ebédelni. Munkahelyre vagy iskolába előző nap becsomagolt ételt viszünk ebédre. 

A kuktában előző nap beáztatott babot, csicseriborsót vagy a gabona köretet fel tudjuk tenni a lángra ,és amíg megfő, addig a zöldséget fel lehet darabolni, kisütni a fasírtokat, előkészíteni a másnapi reggelit, a saláta-savanyúságokat össze lehet vágni stb. 

Amikor megfőtt puhára a babfélénk és a gabona köretünk, addigra elkészült a zöldségfogás, a saláta-savanyúság és a desszert is.

Fontos, hogy az edényeink is legyenek kéznél, főzés közben langyos vízzel el tudjunk mosogatni és a főzés befejeztével mosatlan nélkül, tiszta legyen a konyha is. 

Lehet teríteni, étkezni és ezután becsomagolni a másnapra szánt ételeket, hogy magunkkal vigyük akár ebédre is.