Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 15 dkg kerekszemű barna rizs
- 10 dkg vörösbab
- 1 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 2 db káposzta 4 cm-s darabra szeletelve
- 2 db sütőtök kocka 4 cm-s darabra felvágva
- 2 db fejes káposzta levél
- víz a főzéshez, amelynek mennyiségét mindegyik alapanyag elkészítésénél jelezni fogok
- 10 dkg uborka félbevágva és kimagozva
- 1 negyed lilahagyma apró kockákra vágva
- só
Elkészítés
A barna rizs főzése
1. A barna rizst megmosom. Lehet ugyanabban a vastagtalpú edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem lesz.
2. A megmosott barna rizst vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadom a 3,5 deciliter tiszta vizet, csipet sót és az edényt lefedem.
3. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, majd fedő alatt főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőzcsövecskék.
4. 40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
A blansírozott fejeskáposzta készítése
Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok egy csipet sóval. A fejeskáposzta leveleket beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem.
Nishime sütőtök, káposzta és vöröshagyma készítése
1. Vastagtalpú serpenyőbe beleteszem a nagyméretűre feldarabolt zöldségeket. Az aljára kb. 1 cm vizet teszek, egy csipet sóval az egészet meghintem és lefedem.
2. Felforralom a vizet, majd ezután kicsi lángra visszaveszem. A víz elpárolog és a gőzben megpuhulnak a zöldségek.
Ezzel a vágási és főzési móddal édes ízűvé válnak, ami az édesség utáni vágyat is tudja csökkenteni, valamint táplálja a hasnyálmirigy egészségét a természetes édes ízével.
Vörös bab puhára főzése
1. A babot legalább 4 órára beáztatom és az áztató vizet leöntöm.
2. Kuktába, vagy vastagtalpú edénybe teszem és fél liter vizet öntök rá majd 1 db babérlevelet adok hozzá.
3. Lefedem a kuktát vagy a vastagtalpú edény tetejét és felforralom, majd forrás után gyengébb lángon főzöm, amíg a bab puhára fő. Ez áztatási időtől is függ. 40 perc legalább fontos, hogy nagyon puha legyen. A félig főtt bab panaszt okozhat, pl. puffadást. Legyen inkább túlfőzve, nagyon puhára, minthogy kicsit is fövetlen (nem puha).
4. Miután megpuhult adjunk hozzá mokkáskanál sót és várjunk 10 percet, hogy beszívja. Ezután tálalható. A megmaradt levet levesek készítésére is felhasználhatjuk.
Uborka-lilahagyma saláta
Az uborkát salátareszelővel felszeletelem, egy csipet sóval megsózom és állni hagyom 10 percig. Ezután a kezemmel kicsavarom az uborkát, és az így keletkezett további sós levet is kiöntöm. A cél, hogy nem álljon ebben a lében az uborka.
Két szelet lilahagymát apró kockára vágok és összekeverem a kicsavart uborkával.
Várható elkészítési idő
45 perc. Amíg megfő a barna rizs, és a bab addig el lehet készíteni a nishime zöldségeket és a blansírozott káposztalevelet és a savanyú salátát (uborka-lilahagyma).
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani. Ez a fogás stabilizál az édes íze miatt és energiát is ad.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek.
Recept változatok
Lehet a vörös helyett tarkababot, vagy más babokat főzni.
Hasznos tanácsok
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kerekszemű barnarizst, a zöldségeket és a babot a szűrőbe majd lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a kerekszemű barnarizst. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.