Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).
Hozzávalók / 2 fő részére
- 10 dkg zsenge zöldbab megmosva és 2-3 cm-s darabokra vágva
- 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
- 4 cm-s darab fehérrépa kis kockákra vágva
- 1 teáskanál friss tárkony apróra darabolva, ha nincs friss akkor a szárítottból egy mokkáskanálnyi
- 6 dl víz
- Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
- Só ízlés szerint
Elkészítés
A vöröshagymát üvegesre pirítom a mokkáskanál olajon folyamatos keveréssel és hozzáadom a többi zöldséget, és a fűszert a sóval. Felöntöm vízzel és együtt puhára főzöm.
Fontos, hogy zsenge legyen a zöldbab, így egy időben tud megpuhulni a többi zöldséggel.
Ha nem olyan gyenge a zöldbab, akkor külön kicsi vízben főzzük puhára és úgy adjuk hozzá a pirított zöldségekhez a főzővizével és együtt még néhány percig főzzük össze.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.
Várható elkészítési idő
20 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű nyári levest.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Fontos, hogy a tárkony, mint fűszer zamata kijöjjön. Ezért nem javasolt petrezselyemmel szórni a tetejét. Lényeg, hogy a díszítésnek használt apróra darabolt zöldségek az alap tárkonyos ízt ne vigyék el.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet ezt a levest vajbabbal is készíteni. Nagyon jól mutat, a sárga és a zöldszínű nyári hüvelyes, ha együtt van a levesben.
Hasznos tanácsok
Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.