Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. A leves elkészítéséhez olyan olajat használj, ami számodra biztonságos (nem okoz allergiát).

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 10 dkg zsenge zöldbab megmosva és 2-3 cm-s darabokra vágva
  • 6 cm-s darab sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 4 cm-s darab fehérrépa kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál friss tárkony apróra darabolva, ha nincs friss akkor a szárítottból egy mokkáskanálnyi
  • 6 dl víz
  • Mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám, repce stb. – amelyik nem okoz allergiát)
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát üvegesre pirítom a mokkáskanál olajon folyamatos keveréssel és hozzáadom a többi zöldséget, és a fűszert a sóval. Felöntöm vízzel és együtt puhára főzöm.

Fontos, hogy zsenge legyen a zöldbab, így egy időben tud megpuhulni a többi zöldséggel.

Ha nem olyan gyenge a zöldbab, akkor külön kicsi vízben főzzük puhára és úgy adjuk hozzá a pirított zöldségekhez a főzővizével és együtt még néhány percig főzzük össze.

Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket.

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre javasolt fogyasztani ezt a könnyű nyári levest.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Fontos, hogy a tárkony, mint fűszer zamata kijöjjön. Ezért nem javasolt petrezselyemmel szórni a tetejét. Lényeg, hogy a díszítésnek használt apróra darabolt zöldségek az alap tárkonyos ízt ne vigyék el.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható.

Recept változatok

Lehet ezt a levest vajbabbal is készíteni. Nagyon jól mutat, a sárga és a zöldszínű nyári hüvelyes, ha együtt van a levesben.

Hasznos tanácsok

Csak annyit készítsünk, amit 1-2 nap alatt elfogyasztunk.