Édes ízű ételekre is folyamatosan szükségünk van. Az édes íz aránya felnőtteknél az ételben (nemcsak a desszertekben!) naponta 60% (!), gyermekeknél ez akár 80% (!) is lehet, életkortól függően. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy 60 (gyermekeknél 80) %-a az elfogyasztott ételeknek édesség legyen. Hiszen a szénhidrátok főve, jól megrágva, valamint az édes ízű növények (pl. répa, sütőtök), illetve például a hagyma főve, sütve is édes ízű. 

FONTOS! Mindig tartsuk szem előtt, hogy ezek fogyasztása is beleszámít a 60 (80) %-ba!!

Hogyan állítsuk össze a desszertet?

A nyugalmat adó természetes édes íz stabil érzelmeket, kiegyensúlyozottságot ad. Ezért fontos a szakszerű természetes édes ízű fogások elkészítése édes ízű zöldségekből, mint például a sütőtök, a szelídgesztenye, a sárgarépa, a vöröshagyma, a fejeskáposzta stb.

A makrobiotikus desszertek nem csak finomak, hanem tökéletesen kielégítik a megnyugtató, édes íz iránti természetes vágyunkat. Változatosan, ízletesen és egészségesen készíthetjük őket. 

Elkészítésükhöz nem használjukaz eltömítő és nyákosító tejtermékeket, a tejfölt, a vajat, a tejszínhabot, a szélsőséges tojást, a finomított fehér liszteket, az egyszerű cukrokat (kristálycukor, porcukor, barna cukor, méz), a mesterséges vegyi édesítőket, az élesztőt.

Ezek túlfinomított alapanyagok, olyan panaszokat okozhatnak, mint például a túlsúly, a vércukorszint és érzelmi ingadozások, a puffadás stb.

A makrobiotikus desszertek alapanyagai értékesek, természetesek. Gyorsan elkészíthetők és táplálók. Jó érzés, hogy úgy tudunk jót tenni gyermekeink, szeretteink és nem utolsósorban saját egészségünkért ezekkel a jó minőségű természetes desszertekkel, hogy közben nem kell lelkifurdalást éreznünk! 

Ha valakit mélyebben érdekel ez a téma, akkor ajánlom neki az ezt a témát feldolgozó online tanfolyamomat. Itt egy komplett heti menüvel, 50 recepttel, makrobiotikus, ápolási, alapanyag bevásárlási, főzési stb. tanácsokkal együtt tanulhatja meg, hogy nőként hogyan tud egészséges életet élni a táplálkozás segítségével.