Azt gondolom, hogy fontos legalább alap szinten tisztában lenni néhány fontos dologgal a makrobiotikával kapcsolatban. Ezért röviden írok a történelméről, illetve ennek a tudománynak a filozófiájáról és gondolkodásmódjáról.
Azonban mielőtt elindulunk megismerni a makrobiotikát, kezdjük velem, ha esetleg még nem ismersz. 🙂
Rólam
Sebestyén Szilvia vagyok, 61 éves, a női makrobiotikus táplálkozás szakértője.
Egy olyan, az ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
Gyermekkoromtól kezdve krónikus urológiai és emésztőrendszeri megbetegedéseim voltak, amelyek 46 éves koromra elhatalmasodtak. Ekkor találkoztam a makrobiotika tudományával,ami teljesen megváltoztatta az életemet.
Az élettel teli, természetes alapanyagból készült makrobioitkus ételek segítségével a modern élelmiszerekből és a környezeti szennyeződésekből keletkezett lerakódások kiürültek a testemből. A szervezetem és az immunrendszerem megerősödött.
A gyógyulásomat támogató makrobiotikus étrend segítségével sikerült végleg meggyógyulnom.Megszabadultam a mindennapi fájdalmaktól és a betegségekből adódó nehézségektől.
Egy egészséges, energiával és élettel teli ember lettem. Ez egy fordulópont volt az életemben.
Személyes gyógyulási tapasztalatot szereztem, ami meggyőzött arról, hogy működik ez a természetes étrend és gondolkodásmód.
Célom, hogy minél több nőtársamhoz juttassam el azt a tudást, amitől egészséges, aktív és boldog életet élhetnek.
Ezért készült el ez az 5+1 részes NŐI EGÉSZSÉGÉRT tanfolyam is, ami remélem segít neked is abban, hogy egy egészségesebb, aktívabb és boldogabb életet élj.
Kezdjük! 🙂
Jelentése és elnevezése
A szó a “makro” (nagy, hosszú), és a “biosz” (élet, életerő) görög szavak összetételéből ered.
Jelentése a jó és hosszú, folyamatosan megújuló életnek megfelelő életmód, harmóniában a természettel. A hosszú élet táplálkozási tudománya.
Az elnevezés a görög Hérodotosztól (i. e. 484-425) származik, aki etiópiai utazásai során igen magas életkorú emberekre bukkant, akiket hosszú életűnek, azaz “makrobiótáknak” nevezett.
Mi a makrobiotika?
Az egészséges életmód és táplálkozás átfogó rendszere. Az emberiség hagyományos életmódjának mai értelmezése.
A természet ajándéka. A természet részeként élve a természettel összhangba hozott életmód és étrend.
Arról szól, hogy miként tudjuk az állandóan változó környezetben
- folyamatosan megteremteni egyensúlyunkat, továbbá
- az életerőnket magas szinten tartani.
Miben különbözik más étrendektől?
A 3 legfontosabb különbség:
1. Fogyasztása kockázatmentes
Az ételekhez csak természetes alapanyagokat használunk fel. Nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítók, színezékek stb. Nem okoznak allergiát és egyéb betegségeket.
2. Korlátlan ideig alkalmazható ez az étrend
A makrobiotikus táplálkozási módszert az ember élete végégig követheti. Nincsenek évszakokhoz és különböző trendekhez kötve. Elkészítésük egyszerű és a szervezetre jó hatást gyakorolnak.
3. Örökzöld
Nem alkalmi divat-étrend, hanem több évszázados tapasztalatok alapján összeállított átfogó rendszer. Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget.
Mire jó ez az étrend?
Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, a felépülés elősegítésére. Ilyenek például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztő rendszeri problémák, ízületi panaszok, a cukorbetegség, vagy a férfi és női reproduktív szervek problémái stb.
A módszer sok követője szerezte vissza elveszettnek hitt egészségét. Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek.
A magas élelmi rosttartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. A makrobiotikus ételek támogatják a vércukorszint egyensúlyát, segítik a természetes testsúly megtartását és az érzelmi harmóniát.
A gabonák fogyasztása (lassan lebomló összetett szénhidrátok) azt eredményezi, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak. Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban, más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag.
Az egyéni szükségletet és állapotot figyelembe véve, alkalmazkodik az évszakok változásához a különféle főzési módok segítségével.
Mit együnk, hogy egészségesek legyünk?
Az étrend egészséges, természetes élő alapanyagainak gyógyító hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta, és értékességüket folyamatosan igazolják.
Ételeink alapanyagát élettel telinövények alkotják, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élők, képesek a növekedésre – kicsíráznak. A gyökérzöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők és új növények fejlődnek ki belőlük. A természetesen erjesztett ételekben élő enzimek virulnak.
A makrobiotikus rendszerben az ételek energetikailag kiegyensúlyozottak. Alapjuk az egész gabonaszemek, amelyekből stabilizáló ételeket készítünk.
Az emberek melegvérű lények, ezért a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik. Ezért kiemelkedők a gabonafélék, a zöldségfélék, a babfélék, a mag és diófélék. Az állati eredetű ételek közül a halak ajánlottak, különösen a fehér húsú nem zsíros halfajták.
A főzési módszerekkel különféle hatást gyakorlunk az ételek energiájára. Majd, amikor elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatnak az életenergiánkra, és egyensúlyunkra.
Mindenkinek javasolt megismerni az értékes alapanyagokat és elsajátítani az egyensúlyt teremtő főzési módszereket, amelyekkel változatos és ízletes, egészséget fenntartó ételeket készíthetünk.