Reggeli „szabály”

A szilárd táplálék fogyasztását folyadék bevitele előzze meg. A reggel indítása száraz étellel nem javasolt!

Fontos, hogy reggel az ELSŐ ÉTKEZÉSÜNK lehetőleg könnyű legyen, az elnehezítő ételek helyett. 

Az első étkezés legyen feltétlenül könnyű, nedves és NE száraz étel. A száraz étel pl. a kenyér, péksütemény nyálkásodást okozhat.

Szintén kerüljük reggelire az elnehezítő ételeket(pl. a sonka tojással, sült húsok, kolbász, füstölt húsok, rántott hús, tojás rántotta). Ezek az ételek leblokkolnak és elfáradunk, már délelőtt álmosak vagyunk

Tehát reggel könnyű étellel indítsunk, ezért, ha reggeli után délelőtt folyamán esetleg megéhezünk, akkor nyugodtan együnk, DE az már a második étkezésünk legyen. 

Reggeli előkészítése

A leggyorsabban elkészíthető a gabona kása. Mindig legyen főtt gabona köretünk, ami 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható (barna rizs, köles, hajdina). 

Miközben fő a kásánk, tudunk gyors könnyű levest készíteni. 5 dl vízhez 1 mokkáskanál sót adunk és gyorsan felforraljuk. A forrásban lévő vízbe bele tudunk tenni két percre 1-2 db kelkáposzta- vagy káposztalevelet, bimbóskelt, brokkolirózsát, amit a kásához fogyasztunk el. Ezután a vizet tovább forralva beleteszünk 2-3 féle zöldséget, kis mennyiségben – 3-4 dkg-t fajtánként. Ez lehet például sárgarépa, karalábé, szárzeller stb. Ezeket puhára főzzük 5 perc alatt és készen is van a levesünk. 

Ezzel el is készült egy könnyű reggeli: a gabona kása és a finom, sós, meleg leves.

A női egészség megtartását leginkább szolgáló főbb zöldségek: 

  • a kerek zöldségek, pl. káposzta félék (kelkáposzta, fejes káposzta, kínai kel, lila káposzta), 
  • a vöröshagyma, a lila hagyma, 
  • a tökfélék, 
  • a karalábé

Azok számára, akik hozzá vannak szokva a – hagyományosabb – szendvics reggelikhez, azok készíthetnek különböző krémeket pl. babból, lencséből, és azt kenhetik a gluténmentes kenyérre.

Ha valakit mélyebben érdekel ez a téma, akkor ajánlom neki az ezt a témát feldolgozó online tanfolyamomat. Itt egy komplett heti menüvel, 50 recepttel, makrobiotikus, ápolási, alapanyag bevásárlási, főzési stb. tanácsokkal együtt tanulhatja meg, hogy nőként hogyan tud egészséges életet élni a táplálkozás segítségével.