Napközben aktívak vagyunk. Ha van időnk nyugodtan étkezni, akkor leves, majd főfogás fogyasztását is megtehetjük. Ha kevés az időnk, akkor egy egytálétel elegendő ahhoz, hogy a munkanapot végig dolgozzuk és ezután odahaza kényelmesen saját otthonunkban együnk.

FONTOS! A nyál enyhén sós és lúgos. A savasító modern ételek alaposan megrágva, így nyállal jól elkeverve és úgy lenyelve kevesebb káros hatással bírnak. 

Valamint segíti a puffadás megelőzését, a nyálban lévő enzimek segítik a felszívódást, hogy minél jobb hatásfokkal emésztődjön meg a lenyelt étel. 

Szabály a 3 fogásos étkezésnél 

Amikor könnyű zöldségleves van, akkor ügyeljünk arra, hogy a főfogás fehérjében gazdag legyen. 

Ha pedig a főfogás tészta étel, javasolt a levesben vagy a desszertben egészben főzött gabonát tenni.

Fontos szabály, hogy a gabonákat és a bab-lencse-borsó féléket egy időpontban fogyasszuk el, így kapunk teljes értékű fehérjét, hiányállapotok nélkül.

főfogásunk 4 részből álljon, a hiányállapotok elkerüléséért és a jó közérzet, erőnlét biztosításáért:

  • 40-60% főtt gabona, vagy gabona-termék pl. tészta, pehely (ha lehet, gluténmentes, rizs, köles, hajdina vagy kukorica stb.)
  • 10-20% fehérje (fizikai aktivitástól függően, növényi vagy állati fehérje)
  • 30-40% zöldség fogás
  • 5 % savanyúság (javasolt az étkezés végén elfogyasztani a könnyebb emésztés végett)

Ha valakit mélyebben érdekel ez a téma, akkor ajánlom neki az ezt a témát feldolgozó online tanfolyamomat. Itt egy komplett heti menüvel, 50 recepttel, makrobiotikus, ápolási, alapanyag bevásárlási, főzési stb. tanácsokkal együtt tanulhatja meg, hogy nőként hogyan tud egészséges életet élni a táplálkozás segítségével.