Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes. Akiknek a vöröshagyma, a káposzta vagy bármilyen más zöldség vagy alapanyag allergiát okoz, akkor azt hagyja ki az ételből. FONTOS!

Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.

Az étel elkészítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 fő részére

Főtt kukorica kocka, pirított fejeskáposztával hozzávalók

  • 15 dkg kocka kukoricatészta
  • 50 dkg fejes káposzta lereszelve
  • 5 dl főzővíz 
  • csipet só
  • mokkáskanál olaj (napraforgóolaj, szezámolaj, repceolaj, olivaolaj stb. – ami nem okoz allergiát)
  • borsikafű

Sárgarépa-alma saláta hozzávalók

  • 2 db alma vékony reszelőn reszelve (megmosva, kimagozva)
  • 1 db közepes sárgarépa vékony reszelőn reszelve
  • csipet só

Elkészítés

Kukorica kockatészta főzése

1.   Vékony talpú edényben felforralom a fél liter vizet lefedve csipet sóval és egy mokkáskanál olajjal. 

2.   Amikor megpuhult a kukorica kockatészta, öntsük le a főzőlevet és hideg vízzel legalább háromszor mossuk át, majd leszűröm a tésztát. 

3.   Szűrőn lecsepegtetjük, egy mokkáskanál olajat adunk hozzá egy csipet sóval és elkeverjük.

FONTOS! Feltétlen nézzük meg a kukoricatészta zacskóján, hogy hány perc alatt lehet puhára főzni. Főzés közben ellenőrizzük gyakran, hogy ne följön szét.

Pirított fejeskáposzta elkészítése

1.   A lereszelt fejes káposztát sóval keverem és állni hagyom. 

2.   A sótól kicsavarom, majd olajon pirítani kezdem folyamatos keveréssel.

3.   Hozzáadom a borsikafüvet és tovább pirítom készre. Így a pirítástól édessé válik, kellemesen „karamelizálódik”.  

4.   A főtt kukorica kockatésztát összekeverjük a pirított fejeskáposztával.

Sárgarépa-almasaláta elkészítése

A lereszelt sárgarépát és az almát egy csipet sóval összekeverem.

Várható elkészítési idő

30 perc. Amíg megfő a tészta, lepirítjuk az édes fejes káposztát és elkészítjük a saláta-savanyú félét.

Mikor fogyasszuk

Vacsorára javasolt fogyasztani, bármilyen évszakban, mivel a káposzta egész évszakban elérhető.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 1 napig tárolható minden része ennek az ételnek. 

Recept változatok

Lehet a kukorica helyett köles vagy rizstésztát főzni. Ízlés szerint fűszerezzük. A borsikafű jól megy ehhez az ételhez.

Hasznos tanácsok

Javasolt annyit készíteni amennyit egy alkalommal elfogyasztunk. A tészta frissen főzve finomabb és gyorsan elkészül.

Ügyeljünk arra, hogy ne följön szét a tészta, de ne is legyen nyers. Ellenőrizzük kivett tészta mintával, illetve a zacskón lévő javaslatot olvassuk el és ennek megfelelően készítsük el. Többször mossuk le a megfőtt tésztát, hogy ne ragadjon össze. Mokkáskanál olajjal el is lehet keverni kicsi só hozzáadásával.

Felmelegítési javaslat

A tésztát gőzöléssel lehet szépen felmelegíteni. Egy edény aljára kb. 3 cm mélységben vizet teszünk és a tetejére szűrőt majd lefedem. Meggyújtom a gázt és felforr a víz, ezután a szűrőbe teszem a káposztatésztás köretet és lefedem. Néhány perc alatt könnyen átforrósodik az étel.