Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja; az élet pedig ezeken a változásokon múlik. (Hippokratész)

Az ételek elfogyasztásakor kapcsolatba kerülünk az energiájukkal, hatnak ránk, másképpen érezzük magunkat utána érzelmileg, másképpen gondolkodunk. Minél tovább fogyasztunk bizonyos energiájú ételt, annál erősebben gyakorol ránk hatást

Modern élelmiszereink alapanyagai

Gyermekkortól kezdve az étrendünkben olyan alapanyagokból készült ételek kerülhetnek az étrendünkbe, amelyek később egészségi panaszok kialakulásához vezethetnek.

Mai világunkban a természetes ételek (levesek, főfogások) helyett igen gyakran tejtermékeket és glutént tartalmazó alapanyagokból gyors ételeket fogyasztanak a gyermekek és a szülők is (pizza, hamburger, tésztaételek, sajtos szendvicsek, joghurtok).

Ezek az élelmiszerek rendszeres fogyasztása a későbbiekben problémákat okozhatnak, és civilizációs betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet! Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő szinten ismerjük az ételeinkben felhasznált alapanyagokat. Tisztában legyünk azok fogyasztásának hatásaival.

A legkockázatosabb alapanyagok

A legkockázatosabb alapanyagok, amelyek betegségek (endometriózis, ciszták, miómák, fájdalmas mentstruáció, csontritkulás, vizesedés, puffadás, migrénes fejfájás, ízületi panaszok stb.)  kialakulásáért általában felelősek lehetnek:

sajt, tejföl, túró, tejszín, joghurtok, kefir, 

egyoldalúan gluténtartalmú péksütemények (búza, rozslisztből készült zsömle, kifli)

Fentiek folyamatos és tartós fogyasztása a szervezet elnyálkásodásához vezethet, többek között a női reproduktív szervekben lerakódások keletkezhetnek, amelyek különböző panaszokat okozhatnak később. 

Ezen kívül számos más betegség kialakulásáért lehetnek felelősek, mint pl:

bőr kiszáradás, 

ekcéma, illetve egy bőrelváltozások,

reflux, 

vastagbél-gyulladás,

és más egyéb komoly egészségi panaszokat is okozhatnak.

Mi a probléma tejjel?

A tehén az utódjának táplálására tejet választ ki. Ennek a zsír- és hormondús anyagnak az a célja, hogy a borja egy év alatt legalább 300 kg-ra növekedjen.

Vemhességkor a tehén hormonszintje (ösztrogén) közel harmincszorosára emelkedik, és ez megjelenik a tejben is. A tejtermékek fogyasztásakor nagy mennyiségű ösztrogén jut a szervezetbe, ami gyermekeknél a korai pubertás kialakulásához is vezethet. 

Továbbá a tömeges állattartáskor előfordulható betegségek megakadályozására alkalmazott antibiotikumokat a tejjel és a többi állati alapanyagokból készült ételekkel együtt elfogyasztunk, amelyek aztán a szervezetünkben raktározódhatnak és bizony hatással lehetnek ránk is.

(Szakirodalom: Frank A. Oski: A tejről őszintén, Prof. Dr. Campbell: Kína tanulmány)

Egyen vajon mást egy férfi és egy nő?

Arányaiban és összetételében kissé eltérő a férfi és a női étrend.A hús, az állati fehérje inkább a férfi étrendhez tartozik, mint a nőihez. 

Az állati fehérjében nincs rost. A bélből a rost nélküli alapanyagokból készült ételek nehezebben távoznak, lerakódásokat majd ezeket raktározandó, kitágult bélszakaszokat képezhetnek.Ezért is lehet előre dülledő pocakja a hölgyeknek.

A női étrendben inkább a növényi fehérjék fogyasztása javasolt(pl. lencse-félék, babok, csicseriborsó, zöldborsó). A szélsőségesen sok állati fehérje fogyasztása nem ajánlott.  A tej- és tejtermékeket (túró, tejföl, jégkrém, tejszín, sajt) tartalmazó ételek hölgyeknek kifejezetten nem javasoltak. Női panaszok kialakulásához vezethetnek, pl. folyás, ciszták, miómák, meddőség, fájdalmas menstruáció vagy endometriózis.

A rendszeresen helytelen étrenden felnövő kislányok kamasz, majd fiatal felnőttkorban és középkorban különböző – az előbb már említett – nőgyógyászati panaszokat tapasztalhatnak: pl. folyás, fájdalmas menstruáció, rendszertelen havi vérzés, ciszták, miómák és endometriózis stb.

Összefoglalva

A makrobiotikus szemlélet és tapasztalat szerint az endometriózis, a ciszták, a miómák kialakulásának étrendi oka a szélsőséges étrend, azaz a tej-, tejtermék, glutén és az indokoltnál több állati eredetű alapanyagokból készült ételek fogyasztása.

Javaslatom nagyon egyszerű: A már kialakult állapot javulása érdekében hagyjuk el étrendünkből ezeket a szélsőséges ételeket!