Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 fő részére

  • 15 dkg barna rizs
  • 10 dkg csőről levágott kukoricaszem
  • 3,5 dl víz
  • 15 dkg szezámmag (érzékenység esetén más magot használj)
  • 2 db fejes káposzta levél

Elkészítés

A kukoricaszemes barna rizs elkészítése

1.   A barna rizst megmosom. Lehet ugyanabban az edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem marad. 

2.   Megmosom a kukoricacsövet és ezután levágom róla a szemeket.

3.   A megmosott barna rizst és a csőről levágott kukoricaszemeket vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadok 3,5 deciliter tiszta vizet, egy csipet sót majd az edényt lefedem.

4.   Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, és fedő alatt így főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

5.   40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.

A blansírozott fejeskáposzta készítése

Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok egy csipet sóval. A fejeskáposzta leveleket beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem. 

Pirított szezámmag készítése

Száraz serpenyőbe beleteszem a szezámmagot. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

Sós víz elkészítése

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

Várható elkészítési idő

45 perc, amíg megfő a kukoricás barna rizs, addig meg lehet pirítani a szezámmagot és blansírozni a fejes káposztaleveleket. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. A kukoricás barna rizs az édes ízével stabilizál. Nyáron javasolt készíteni, hiszen a kukorica hűtő hatású. Energiát is ad ez a reggeli, a pirított szezámmaggal együtt.

Tálalás

Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított szezámmag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni. 

Recept változatok

Lehet a pirított szezámmagot más gabonafogások tetejére is szórni. 

Hasznos tanácsok

A blansírozott káposztalevelekből csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A blansírozó vizet levesek készítésére fel lehet használni.

A frissen megfőtt kukoricaszemes barna rizs 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor gabona fogásként is használni. 

Felmelegítési javaslatok

1.   Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.

2.   Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a kukoricaszemes barnarizst. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.