Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.Aki a mandulára allergiás az más pirított olajos magot (pl. szezámmag, napraforgómag, tökmag) adjon a kásához, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 fő részére
- 15 dkg barna rizs
- 10 dkg csőről levágott kukoricaszem
- 3,5 dl víz
- 15 dkg szezámmag (érzékenység esetén más magot használj)
- 2 db fejes káposzta levél
- só
Elkészítés
A kukoricaszemes barna rizs elkészítése
1. A barna rizst megmosom. Lehet ugyanabban az edényben is, amiben főzni fogom. Langyos vizet teszek rá, hogy ellepje, kézzel kevergetem néhányszor és leöntöm róla a vizet addig, amíg tiszta nem marad.
2. Megmosom a kukoricacsövet és ezután levágom róla a szemeket.
3. A megmosott barna rizst és a csőről levágott kukoricaszemeket vastagtalpú edénybe teszem és hozzáadok 3,5 deciliter tiszta vizet, egy csipet sót majd az edényt lefedem.
4. Felforralom, és ezután kicsire veszem a lángot, és fedő alatt így főzöm. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.
5. 40 perc múlva zárjuk el a gázt és néhány perc múlva emeljük csak fel a fedőt. A víz el fog tűnni, a tetején lyukacskákat látunk, a gőzcsövecskéket.
A blansírozott fejeskáposzta készítése
Egy kisebb edényben 2 dl vizet forralok egy csipet sóval. A fejeskáposzta leveleket beleteszem 2 percre, majd kiveszem és tányérra teszem.
Pirított szezámmag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a szezámmagot. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Várható elkészítési idő
45 perc, amíg megfő a kukoricás barna rizs, addig meg lehet pirítani a szezámmagot és blansírozni a fejes káposztaleveleket.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. A kukoricás barna rizs az édes ízével stabilizál. Nyáron javasolt készíteni, hiszen a kukorica hűtő hatású. Energiát is ad ez a reggeli, a pirított szezámmaggal együtt.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni. Apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel vagy póréhagymával a tetejét meg lehet szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolható minden része ennek az ételnek. A pirított szezámmag két hétig zárható fedeles edényben hidegen tárolható, nem fog megavasodni.
Recept változatok
Lehet a pirított szezámmagot más gabonafogások tetejére is szórni.
Hasznos tanácsok
A blansírozott káposztalevelekből csak annyit készítsünk, amit azonnal frissen elfogyasztunk. A blansírozó vizet levesek készítésére fel lehet használni.
A frissen megfőtt kukoricaszemes barna rizs 2 napig tárolható. Lehet ebéd vagy vacsorakor gabona fogásként is használni.
Felmelegítési javaslatok
1. Lehet gőzöléssel is felmelegíteni úgy, hogy egy edény aljára kb. 3 cm-s vizet teszek és szűrőt az edény tetejére, ami befedi az edényt. Meggyújtom a gázt és felforralom a vizet. Beleteszem a főtt kukoricaszemeket a szűrőbe és lefedem. Felfrissült, átmelegedett gabona köretet kapunk.
2. Adhatok hozzá egy kicsi vizet, miközben folyamatosan és óvatosan keverem a kukoricaszemes barnarizst. A víz elpárolog és közben az étel felmelegszik.