A makrobiotika egy több évszázados tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
A makrobiotika a hosszú élet táplálkozási tudománya, életmódja és filozófiája.
Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt. Az élet pedig ezeken a változásokon múlik.
A makrobiotika az egészség és egyensúly érdekében mindig az egyensúlyra törekszik: ezért az ételekben a természetes nyersanyagok is ennek megfelelően vannak összeállítva.
Hiányállapotok elkerüléséért a főtt gabonákat együtt fogyasztjuk a növényi fehérjékkel a főfogásban, hogy elegendő energiánk legyen a napi tevékenységeinkhez. A főfogás 4 részből álljon: gabona, növényi fehérje, zöldség fogás és néhány kanál savanyú-saláta az emésztés támogatásáért.
Javasolt napi arány:
- 40-60 %-ban GABONÁK, nőknél (lehetőleg) gluténmentes:barna rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, vagy gluténtartalmú: árpa, búza, rozs.
- 15-20 %-ban FEHÉRJÉK, növényi főleg a nőknek (bab, lencse, borsók) és az állati fehérjék közül pedig a halak, mint egy könnyen emészthető, kevesebb zsírtartalmú húsféle.
- 30-40 %-ban ZÖLDSÉGEK, amelyek közül a hazánkban termőket (répák, hagyma félék, káposztafélék, karalábé stb.) használjuk.
- 3-5 %-ban GYÜMÖLCSÖK, amelyek közül szintén a Magyarországon termőket (cseresznye, meggy, barackok, szilvafélék, alma, körte stb.) válasszuk.
A teljes értékű fehérjék esetén a napi igényünket a gabonák és a növényi fehérjék együttes fogyasztása adja meg. Csak a gabona, vagy csak a növényi fehérje önmagában kevés, egymást kiegészítve kapjuk meg a kielégítő fehérje forrásunkat.