Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás és cukormentes.
Ha allergiás vagy a napraforgómagra, akkor más pirított olajos magot (pl. szezámmag, mandula, tökmag, dió) adj a sült körtéhez, olyat amelyik nem vált ki allergiás reakciót.
FONTOS! Amikor puffadás tapasztalható, akkor minden falatot legalább ötvenszer rágjál meg, hogy folyékony állagú legyen és így nyeld le.
Hozzávalók / 2 fő részére
Töltött sülalma hozzávalók
- 5 db alma
- mokkáskanál fahéj
- csipet só
Pirított napraforgómaag hozzávalók
- 15 dkg nyers napraforgómag
- fél mokkáskanál só
- egy nagy evőkanál víz
Elkészítés
Pirított napraforgómag készítése
Száraz serpenyőbe beleteszem a napraforgómagokat. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.
Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.
Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.
A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.
Sós víz elkészítése
Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.
Töltött sültalma fahéjasan, pirított napraforgómaggal elkészítése
1. 4 db almát félbevágok és karalábékivájóval a magházát kiveszem.
2. 1 db almát meghámozok és kislyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadom a mokkáskanál fahéjat, a pirított tökmagokat és a csipet sót.
3. Megtöltöm a félbevágott alma magházát a reszelt fahéjas alma és a pirított tökmag masszával.
4. Tepsibe teszem és lefedem.
5. 180 fokos sütőben 15-20 perc (almafajtától függően) alatt készre sütöm.
Várható elkészítési idő
15-20 perc
Mikor fogyasszuk
Délután a legjobb desszerteket fogyasztani, amikor a vércukorszintünk általában lemegy. Ilyenkor jól jön egy kis desszert. A hidegebb időszak, az ősz és tél desszertje a sütőben sült alma és körte.
Tálalás
Ízlésesen lehet tálalni, szép tányérban, étkészlettel.
Tárolás
Hűtőszekrényben 3 napig tárolható.
Recept változatok
Lehet birskörtéből, birsalmából és körtéből is készíteni. Reszelt alma, birs töltelékkel és sokféle pirított olajos maggal is lehet tölteni (napraforgómag, mandula, tökmag, dió – az egyéni érzékenység figyelembe vételével).
Hasznos tanácsok
Lehet kicsi vizet a töltött sültalma alá tenni nehogy leégjen és kellemes szaftja marad a tepsiben, amivel megöntözhetjük a desszertet tálaláskor.