A következőkben megosztok néhány otthon ápolási tanácsot, illetve gyógyító hatású italt. Ezek segíthetnek csökkenteni a panaszokat, illetve hozzájárulhatnak a felépüléshez. 

Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

Minden ember különböző állapotú, nincs két egyforma eset. Az esetek igen eltérőek lehetnek – más az életkor, a testsúly, a napi fizikai vagy szellemi aktivitás, a személyiség, a környezeti hatások és a panaszok is.

Éppen ezért az általam megadott alábbi receptek és otthon ápolási tanácsok általános érvényűek. Személyre szabottan, a mindenkori állapotnak megfelelően, képzett és tapasztalt makrobiotikus tanácsadó segíthet összeállítani.

A megadott italokat mindenki csak saját felelősségére fogyassza!

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérd ki orvosod véleményét is, és fordulj szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. 

A tanfolyam anyaga – benne az alábbiakban megadott receptek és otthon ápolási tanácsok – nem helyettesítenek semmilyen orvosi kezelést! Azt csak kiegészítheti!

Javasolt otthon ápolási tanácsok

Az alábbi zöldségeket naponta fogyaszthatjuk sokféle variációban és főzési módban:

  • zöld leveles (mángold, kínai kel, kelkáposzta, madársaláta, rukkola, minden reteknek a zöld levele),
  • kerek (hagyma, káposzta, karalábé, sörretek, cékla) és 
  • (karó) gyökeres (jégcsapretek, fehérrépa, sárgarépa, paszternák). 

Jégcsapretek és annak zöldje az étrendben változatosan használható.

Desszerteket (még ha a jó minőségű makrobiotikusak közül való is) kerüljük súlyos állapotban. 

Használjunk édes zöldségeket a mindennapi főzésben (pl. vöröshagyma, sárgarépa, fehér répa, cékla, sütőtök, cukkini, karalábé, fejes káposzta, lila káposzta, póréhagyma).

Édesítésre javasolt: a barnarizs-szirup, gyümölcs-sűrítmények, alma leve.

Édes íz-igényre javasoltak az édes zöldségkrémek (pl. sütőtök, szelídgesztenye).

Kerüljük az olajos magvakból készült vajakat (pl. mogyoróvaj).

Kis mennyiségben használjunk a főzéshez napraforgóolajat és szezámolajat.

Kerüljük a fokhagymát és a csípős fűszereket.

Szigorúan kerülni javasolt az ásványvizeket*, a szénsavas vizeket, az üdítő italokat, jeges italokat és 2-3 hónapig még a gabonakávét is. 

*Magas ásványi anyagokat tartalmazó ásványvizek lerakodást okozhatnak kő formájában (epe, vese) valamint ízületekben is raktározódhat (rugalmatlanná válhat).

Amit javasolt inni: az alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvíz vagy a fordított ozmózisos tisztított víz, citromos víz, pirított rizs tea és tiszta vízből főzött gyógyteák (pl. hársfa tea, kamilla stb).

A felépülési szakaszban (főleg, akik műtét előtt felkészítik magukat és a műtét utáni gyors regenerálódást kívánják), számukra a szakszerű javasolt reggeli a lágy kása és könnyű sós leves

Ebédre is elfogyasztható a reggel készült leves. Viszont a felépülést követően, illetve már jobb állapotban, amikor néhány napig gluténmentes gabona kásákat fogyasztottak és tisztább lett a béltraktus, lehet készíteni bab, lencse, zöldborsó, csicseriborsó leveseket ebédre. Ezeket főtt gluténmentes tésztával, vagy gabonabetéttel tehetünk még változatosabbá. 

Ezekkel a sűrűbb levesekkel – a visszajelzések alapján – már van, aki jól is lakik. Ez tulajdonképpen a már megismert alalpelvek alapján érthető is. Így egyszerre egy fogásban elfogyasztja a szükséges (növényi) fehérjét, a szénhidrátot (gluténmentes tészta, vagy egybe főzött gabonaszemek), és a levesben főtt, vagy külön blansírozott, párolt, főtt (előző napról maradt) zöldségfogást. 

Ülőfürdők

Pakolásnak is használhatjuk alhasra a szárított jégcsapretek levelet.

1. Sós ülőfürdő szárított jégcsapretek pakolással

Lefelé lógatva árnyékban vagy szobában megszárítjuk a jégcsapretek leveleket. Barnás színe lesz. 1 db megszárított jégcsapreteknek a levelét forrásban lévő vízbe tegyük és néhány percig főzzük. Ezt a főzővizet tehetjük a sós vizes ülőfürdőbe is. A sós vizes csípőig érő ülőfürdő során az alhasi régióra a méh, petefészek feletti részre pakolásként használandó a korábban kiszárított és megfőzött jégcsapretek levél. Legalább 30 perc az ülőfürdő időtartama.

Gyakoriságát makrobiotikus szakértővel történt egyeztetés alapján javasolt alkalmazni esténként lefekvés előtt azután a meleg ágyba menni.

A jégcsapretek csípő ülőfürdő segíti kitisztítani a túlságos mértékű zsírt és váladékot. Lehet alkalmazni minden este, vagy kétnaponta esténként 5-10 napig, amíg az állapot javul. Ez egy kúra, 1 hét szünet után lehet ismételni a kívánt hatás eléréséig. Minden kúra után 1 hét szünetet kell hagyni.

2. Sós vizes, csípőig érő ülőfürdő

Egy nagy lavórba olyan sós vizet teszek, mint a tenger sós vize (1 liter vízbe négy evőkanál só). Természetes sót használva, pl. tengeri sót. Kellemes meleg legyen és beleülve csípőig érjen. 

A hátra törölközőt tegyünk, hogy ne fázzunk. A lábunk kint van a földön, az alhasi régió van a sós vízben. 30 percig üljünk a vízben. FONTOS! Meleg maradjon a víz ne hűljön ki. Lefekvés előtt történjen és utána meleg ágynyugalomra van szükség.

Gyakoriságát makrobiotikus szakértővel történt egyeztetés alapján javasolt alkalmazni.

Gyógyitalok

1. Jégcsapretek-sárgarépa ital

A jégcsapretek feloldó, míg a sárgarépa erősítő hatású és lefelé segít mozdítani a testben az energiákat.

Recept / 1 főre

4 cm-s darab jégcsapretket és 4 cm-s darab sárgarépát kicsi lyukú reszelőn lereszelek. 3,5 dl hideg tiszta vízbe teszem és elkezdem felforralni. Forrás után 10 percig gyengéden kifőzzük a hatóanyagokat fedő alatt. Ezután leszűrjük és az italt melegen fogyasztjuk. 

Hatása:

  • A jégcsapretek feloldó hatású (állati zsír, ízületekben lerakódott purin, vesekő, epekő, felesleges víz), 
  • a sárgarépa erőteljes lefelé irányuló növekedése segíti lefelé kihajtani a szervezetből ezeket a felesleges salakanyagokat,
  • Ez az ital segít fellazítani és kivezetni (jobbára vizelet formájában) a tojást, a sajtot és az állati fehérje lerakódást (főleg a marhahúsból készült ételek zsírjait) a testből, 
  • a magas koleszterinszint gyorsan rendeződik, továbbá
  • feloldja a kalciumos köveket a veséből és a hólyagból.

Fogyasztási javaslat:

  • 10 napig minden nap igyuk, azután háromszor egy héten, majd ezután feltétlenül szünet javasolt. 

Hatás fokozás:

  • A stagnáló állati zsiradék és olaj még jobb hatékonyságú fellazítására adjunk hozzá kevés apróra vágott nyers újhagymát.

Kiváló hatású gyógyital, de mindenképpen javaslom, hogy makrobiotikus szakértő segítségét kérje ahhoz, hogy állapotának megfelelően a legjobban tudja alkalmazni.

2.   Édes-zöldség ital

Hozzávalók

1 csésze = 2,5 dl 

  • 1 csésze vöröshagyma, félholdra vágva
  • 1 csésze édes fejes káposzta, apró darabokra vágva
  • 1 csésze sárgarépa, gyufaszálra vágva
  • 1 csésze sütőtök, 2 cm-s kockákra darabolva 
  • 2,5 liter tiszta hideg víz (3-4 szeres vízben javasolt kifőzni a hozzávalókat)

Elkészítés

A hozzávalókat edénybe tesszük, lefedjük és felforraljuk, majd forrás után kicsire vesszük a lángot és 45 percig főzzük. Ezután leszűrjük a kapott sárga színű édes levet. A zöldséget már nem tudjuk felhasználni, mert kifőztük a hatóanyagokat, az édes ízt belőlük. A leszűrt édes-zöldség italt kancsókban, hűtőszekrényben tárolhatjuk 3 napig, fogyasztáskor felmelegítjük.

Hatása:

  • Segít a krónikus alacsony vércukorszint panasz rendezésében (stabilizálja azt), 
  • nyugtató, energizáló hatású ital,
  • csökkenti az édesség utáni vágyat,
  • fellazítja a csirke, tojás és sajtok fogyasztásából származó lerakódásokat a szervezetből,
  • segít puhává tenni, a nehéz állati ételek fogyasztása miatt a megkeményedett alhasi régiót.

Fogyasztási javaslat:

  • Melegen fogyasszuk (általában) kora délután, amikor leesik a vércukorszintünk
  • 2 dl minden nap egy hónapig, majd azután minden másnap a második hónapban.