Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a reggeli témakörével kapcsolatban.
Napszakok ciklusai
A napszakok ciklusai 3 fő részből állnak. Reggel felkel a nap és felfelé irányuló energiával emel minket is, könnyedséget ad. Napközben ez az energia kiteljesedik, aktívak vagyunk. Este lefelé irányuló energiák vannak. Mi is visszahúzódunk az otthonainkba, elcsendesedünk és pihenni térünk.
Ennek a természetes és egészséges ciklusnak a fenntartását az ételeinkkel tudjuk biztosítani.
Reggeli „szabály”
A szilárd táplálék fogyasztását folyadék bevitele előzze meg. A reggel indítása száraz étellel nem javasolt.
Nagyon fontos, hogy az első étkezésünk egy könnyű, lágy folyadékban bővelkedő étel legyen. Ezek a főtt gabona kása ételek és (ha lehet, akkor együtt) a sós könnyű levesekkel.
Ezért, ha a délelőtt folyamán megéhezünk, akkor ehetünk szárazabb ételféleségeket pl. szendvicseket, viszont az már a második étkezésünk kell, hogy legyen.
FONTOS! Lényeg tehát, hogy reggel az ELSŐ étkezésünk könnyű legyen az elnehezítő ételek helyett. Elnehezítő ételek pl. sült tojás, főtt tojás, sajt, hús ételek stb.
FONTOS! Könnyű reggeli ételek alapja a lassú felszívódású összetett szénhidrát, ami kitartó energiát ad stabil vércukorszinttel. Ilyen ételek pl. a lágy gabonakásák rizsből, kölesből, hajdinából és kukoricából.
Tavasszal a reggeli kásánk tetejét szórhatjuk egy-két kanál csírával, újhagymával, snidlinggel, póréhagymával, a tavasz tipikus megújulást adó, energetikailag is felfelé törő növényeivel.
Erre a legjobbak a középpontos alapanyagok, mint például a már említett gabonák, továbbá a zöldségek, amelyek természetes egyensúlyt nyújtanak számunkra.
A gabonák közül az egészségi állapotunk, korunk, nemünk szerint választunk hűtő hatású – árpa, csöves kukorica – vagy melegítő – zab, hajdina, köles – fajtát.
Tipikus tavaszi gabonák az erőt adó búza és a kissé hűtő és tisztító hatású árpa. Azonban mindkettő gluténtartalmú, ezért aki erre érzékeny, az használjon helyettük gluténmentes gabonákat (pl. köles vagy barna rizs).
Mit együnk reggelire?
A legmegfelelőbb, ha gabona kásákat (lassan felszívódó összetett szénhidrát) fogyasztottuk, sós meleg levessel. Tiszta gondolkodást, könnyű közérzetet ad ez az első indító étkezés.
Gyakori tápcsatorna panasz pl. a reflux. Ez azért is alakulhatott ki, mert eltértünk ettől az első reggeli „indulási” étkezési formától.
FONTOS! Döntő fontosságú a folyékony állagú étel az első étkezésnél.
Biztos vagyok abban, hogyha erre a reggelizési szokásra visszatérnek a reflux panaszosok, saját magukon is tudnak segíteni az orvosi kezelés mellett.
Akik a mai korban megszokott szendvics variációkkal kezdik a napot szintén van javaslatom.
A tápcsatorna kímélése céljából a könnyebb szendvics (gluténmentes) kenyér és péksütemény változat javasolt. A glutén bélpanaszokat okozhat a mai modern ételek összetételében. A nehéz emésztésű tojás, sajt, hús helyett javaslom a könnyű szendvics krémeket kenyérrel.
Sokan ismerik a főtt csicseriborsóból készített szendvics krémet, amit Humuszként árusítanak. „Fehérje bomba” a Humusz gabonával együtt fogyasztva, azaz (gluténmentes) kenyérrel, mert az is gabonából van (rizs, hajdina, köles, kukorica, cirok).
Hasonló módon lehet főtt bab, főtt lencse mixeléséből sokféle változatban szendvicskrémeket készíteni.
A szendvicsek tetejére színes variációkban tudunk nyersen felszeletelt zöldségeket tenni ízlés szerint. Tipikus tavaszi nyers zöldségek a szendvicsekhez: hónapos piros retek, újhagyma, snidling, petrezselyem, és természetesen a csírák.
Mit NE együnk reggelire?
Ami elkerülendő ebben az időszakban, azok az elnehezítő, úgynevezett szélsőséges ételek, mint pl. a sonka tojással, sült húsok, sült kolbász, füstölt húsok, rántott hús és tojás rántotta.
Ezek megterhelik a hasnyálmirigy működését. Fogyasztásának hatására délelőtt 10-kor már szívesen aludnánk, és rádőlnénk a számítógépünk billentyűzetére.
Ez azért van, mert ingadozik a vércukorszintünk ezektől az ételektől, és ha délelőtt ez alacsony, akkor álmosságot, fáradtságot okoz. Egyszerűen elnehezülve érezzük magunkat.