A makrobiotikus táplálkozás alapjai, alapfogalmak
Ebben a részben megismered azokat a fő elveket, amelyeket használni fogunk az egész tanfolyam során a HETI MENÜBEN.
Két alapvető erő van jelen földi életünk sok területén: az összehúzó (jang) és a széttartó (jin). A két ellentétes és egymást kiegészítő energia, erő jellemzőinek és kölcsönhatásainak alapismerete fontos az emberi egészség és egyensúly fogalmának megértéséhez.
Semmi sem teljesen „összehúzó” vagy „széttartó”. Mindenben megtalálható mindkettő, csak különböző arányban. Az adott dolgot, jelenséget vagy állapotot a meghatározóhoz soroljuk be. Az élelmiszer alapanyagok és a főzési módok is összehúzó vagy széttartó természetűek.
A fentiek alapján a legfontosabb, amit meg kell tanulnod ez a következő:
A makrobiotika az egészség és egyensúly érdekében a kiegyensúlyozott– vagyis az enyhén és közepesen összehúzó és széttartó jellegű –, természetes ételeket javasolja rendszeres fogyasztásra.
Mindig az egyensúlyra törekszik: ezért az ételekben a természetes nyersanyagok is ennek megfelelően vannak összeállítva.
A legmegfelelőbbek a középpontos alapanyagok, mint a gabonák. Éppen ezért ezek képezik az egészséges makrobiotikus étrend alapját.
Szintén meghatározó szempont a hozzávalók összeválogatásánál, hogy az emberi szervezetre milyen kedvező hatást fejtenek ki. Ezek garantálják a pozitív hatásokat az emberi szervezetre.
Az általános étrend fő arányai, napi és kiegészítő ételei
A mérsékelt égövben a gabonák a legmegfelelőbb alapételek, amelyeket kisebb arányban egészítjük ki zöldségfélékkel, bab-, borsó- és lencsefélékkel, valamint mag- és diófélékkel, helyi idénygyümölcsökkel, fűszerekkel, ízesítőkkel és italokkal.
A iányállapotok elkerüléséért a főtt gabonákat együtt fogyasztjuk a növényi fehérjékkel a főfogásban, hogy elegendő energiánk legyen a napi tevékenységeinkhez.
A főfogás 4 részből álljon: gabona, növényi fehérje, zöldség fogás és néhány kanál savanyú-saláta az emésztés támogatásáért.
A teljes értékű fehérjék esetén a napi igényünket a gabonák és a növényi fehérjék együttes fogyasztása adja meg. Csak a gabona, vagy csak a növényi fehérje önmagában kevés, egymást kiegészítve kapjuk meg a kielégítő fehérje forrásunkat.
A napi alapételek fajtái és aránya (részletesen)
40–60% – egész, teljes értékű (bio)gabonák és gabonatermékek: barna rizs, árpa, köles, búza, kukorica, rozs, zab, hajdina, alkalmanként gabonatermékek
20–30% – zöldségfélék: vízben főzve, blansírozva, párolva, gőzölve, pirítva, dinsztelve, savanyítva
5–15% – hüvelyesek és babtermékek: bab-, borsó- és lencsefélék
5 % – a levesek aránya: napi 1-2 tányérral, zöldségekkel, gabonákkal, babfélékkel készítve.
A kiegészítő ételek fajtái, mennyisége és gyakorisága
Makrobiotikus italok: forrásvíz vagy tisztított víz, pirítottgabonaital, gabonakávé, gyógyitalok stb. Szomjúság érzésekor, rendszeresen vagy alkalmanként, napi 1–3 pohárral a fajtától, az ételektől és az állapottól függően, változatosan.
Fűszerek és ízesítők, édesítők: rendszeresen, naponta, kávéskanálnyi vagy ennél kisebb, csipetnyi mennyiségben, a fajtától függően.
Helyi mag és diófélék: szezámmag, mandula, tökmag, napraforgómag stb. Rendszeresen, napi 2-3 teáskanálnyi mennyiségben.
Helyben termett idénygyümölcsök: frissen, télre tárolt vagy aszalt formában, hideg időszakban alkalmanként, heti 1-2 alkalommal inkább főzve; meleg időben rendszeresen, nyersen is.
Fehér húsú, nem zsíros édesvízi halak: alkalmanként, heti 1–3 alkalommal egy-egy szeletet.
A legfontosabb gondolatok a makrobiotikáról röviden
A makrobiotika egy több évszázados tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
A makrobiotika a hosszú élet táplálkozási tudománya, életmódja és filozófiája.
Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt. Az élet pedig ezeken a változásokon múlik.
A két ellentétes és egymást kiegészítő erő – összehúzó (jang) és széttartó (jin) – jellemzőinek és kölcsönhatásainak alapismerete fontos az emberi egészség és egyensúly fogalmának megértéséhez.
A makrobiotika az egészség és egyensúly érdekében a kiegyensúlyozott– vagyis az enyhén és közepesen összehúzó és széttartó jellegű –, természetes ételeket javasolja rendszeres fogyasztásra. Mindig az egyensúlyra törekszik: ezért az ételekben a természetes nyersanyagok is ennek megfelelően vannak összeállítva.
Hiányállapotok elkerüléséért a főtt gabonákat együtt fogyasztjuk a növényi fehérjékkel a főfogásban, hogy elegendő energiánk legyen a napi tevékenységeinkhez. Javasolt arány: 40%-60% gabona, 15% növényi fehérje, és 30% zöldség.
A főfogás 4 részből álljon: gabona, növényi fehérje, zöldség fogás és néhány kanál savanyú-saláta az emésztés támogatásáért.
A teljes értékű fehérjék esetén a napi igényünket a gabonák és a növényi fehérjék együttes fogyasztása adja meg. Csak a gabona, vagy csak a növényi fehérje önmagában kevés, egymást kiegészítve kapjuk meg a kielégítő fehérje forrásunkat.