Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat

Egy menü összeállítása számos tényezőtől függ (életkor, nem, fizikai állapot, aktivitás stb.). Nem lehet egy mindenki számára megfelelő menüt összeállítani. Ez egy általános menü.

Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza. 

Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérje ki orvosa véleményét is, és forduljon szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést.

Természetes vágyunk a tavasszal, hogy friss zöldek hajtásait és csírákat nyersen fogyasszunk. Viszont ezeken sokféle baktérium található, amelyek vízzel nem moshatóak le teljes mértékben! Ezek akár veszélyesek is lehetnek. Ezért javasolom, főleg, akiknek bélpanaszaik (pl. puffadásuk) van, hogy ecetes vízben áztassák 3 percig a nyers csírákat, a zöld leveleseket (madársaláta, rukkola, salátaboglárka, pitypang vagy csalánlevél). 3 perc behatási idő van az ecetes áztatásnak. Ezután lehet lemosni sós tiszta vízzel és lecsöpögtetni. Ezzel beáll az egyensúly.

Mit kell tudni a menüről?

Ez a minta heti menü változtatható egyéni érzékenységnek megfelelően.

FONTOS! AZ ÉTELEK, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS, SZÓJA ÉS CUKORMENTESEK.

Egyes receptekben használunk olyan alapanyagot, ami tartalmaz gluént vagy olyan olajos magot és olajat, ami allergiás rekaciót válthat ki az arra érzékenyeknél. Ezeket minden esetben jelzem, és megadom azt is, hogy ilyenkor mivel lehet helyettesíteni.

Éppen ezért mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran. 

A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint. 

Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.

A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben vagy egyéb helyeken könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.

Kétféle reggeli variáció

1. Átállási szakaszban

Amikor még sóvárgás van a megszokott szendvics variációjú reggeli után. Ilyenkor alkalmanként a gluténmentes kenyér, a saját szendvicskrémmel fogyasztható azért, hogy könnyen megbarátkozzál az új étrenddel és kitartsál a döntésed mellett. 

2. Normál (ajánlott)

Az átállás utáni szakaszban már ezek az reggelik ajánlottak. 

HETI MENÜ

HÉTFŐ

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Árpás barna rizs kása pirított szezámmaggal, friss csírákkal, gőzölt kínai kel levéllel, pirított napraforgómaggal

Átállási szakaszban

  • Fokhagymás fehérbab krémes szendvics, snidlinggel szórva a tetejét

EBÉD

Leves

  • Gyömbéres vöröshagyma krémleves, petrezselyemmel a tetejét szórva

Főfogás

  • Tavaszi barnalencse ragú csalános barna rizzsel piros retek-jégcsapretek saláta 

Desszert 

  • Eper puding mandula szeletekkel

VACSORA

  • Köles tészta pirított bazsalikomos gombával és kimpira zöldségekkel, ecetes póréhagymás uborka salátával

KEDD

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Barna rizs kása pirított napraforgó maggal, friss csírákkal, blansírozott brokkolival

Átállási szakaszban

  • Lencsekrémes szendvics csírával és piros retekkel 

EBÉD

Leves

  • Árpás zöldség leves medvehagymával szórva 

Főfogás

  • Bulgur kelkáposztával és sárgarépával, édesburgonyás fehér babbal, ecetes pirosretek salátával 

Desszert

  •  Hamis túrógombóc  (citromos köles golyók) pirított kukorica darában, édes-savanyú rizstejföl öntettel, citromfűvel a tetején

VACSORA

  • Pirított hagymás bab pirított csalános-petrezselymes  tészta,  cékla-sárgarépa saláta

SZERDA

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Barna rizs búzával mungóbab csírákkal,  gőzölt lilakáposztával

Átállási szakaszban

  • Petrezselymes csicseriborsó krémes szendvics 

EBÉD

Leves

  • Csicsókaleves snidlinggel a tetejét szórva

Főfogás

  • Csicseriborsó pitypanggal, csalános árpás búza körettel, pirosretek-sárgarépa savanyúval

Desszert

  • Almáspuliszka eper öntettel

VACSORA

  • Hüvelyes zöldborsó, árpa ragu vörös babbal, ecetes madársaláta rukkolával

CSÜTÖRTÖK

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Árpás köles kása, pirított napraforgómaggal, mungóbab csírákkal, blansírozott fejes káposzta levéllel

Átállási szakaszban

  • Tarkababkrémes szendvics csírákkal, rukkolával

EBÉD

Leves

  • Medvehagyma krémleves, főtt árpa levesbetéttel, csírákkal szórva a tetejét

Főfogás

  • Sólet (árpás főtt bab) ecetes nyers lilahagymás fejes saláta savanyúval

Desszert

  • Citromos almás puliszka menta levéllel

VACSORA

  • Hajdinás kukoricatészta karalábés vörös lencsével , alma-sárgarépa-cékla salátával

PÉNTEK

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Barnarizskása zabbal, gőzölt sárgarépával és kelbimbóval, búza csírával

Átállási szakaszban

  • Zöldborsókrémes szendvics csírával

EBÉD

Leves

  • Savanyú káposztás leves

Főfogás

  • Petrezselymes-sárgarépa leveles köles, csicseriborsó fasírttal, blansírozott karfiol-brokkoli és citromos mungóbab csíra salátával

Desszert

  • Vaníliás köles krém eperrel

VACSORA

  • Medvehagymás puliszka mustáros fehérrépás lencsével, rómaisaláta-pirosretek ecetes savanyúval

SZOMBAT

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Árpa kása, pirított mandulával, csírákkal, blansírozott fejeskáposzta-lilakáposzta

Átállási szakaszban

  • Vörösbab krémes szendvics uborkával, pirított napraforgó maggal

EBÉD

Leves

  • Zöldborsóleves petrezselyemmel

Főfogás

  • Savanyú káposztás csicseriborsó, medvehagymás barnarizzsel

Desszert

  • Kusz-kusz korai cseresznyével

VACSORA

  • Zöldborsó ragú puliszkával, fejes és lilakáposzta savanyúval és salátaboglárkával

VASÁRNAP

REGGELI

Normál (ajánlott)

  • Rizskása pirított napraforgómaggal, gőzölt kelkáposztával, búzacsírával

Átállási szakaszban

  • Vöröslencse krémes szendvics, csírákkal és rukkolával 

EBÉD

Leves

  • Sütőtök krémleves főtt árpaszemekkel

 Főfogás

  • Párolt lilakáposztás fehérbab, árpás búzával, főtt sárgarépával, salátaboglárka-retek savanyúval

Desszert

  • Rizskoch eper öntettel

VACSORA

  • Karalábés sárgarépás köles zöldborsóval lilakáposztás szívsalátával