Fogyasztási figyelmeztetés és javaslat
Egy menü összeállítása számos tényezőtől függ (életkor, nem, fizikai állapot, aktivitás stb.). Nem lehet egy mindenki számára megfelelő menüt összeállítani. Ez egy általános menü.
Éppen ezért a megadott menüt és ételeket mindenki csak saját felelősségére fogyassza.
Betegség, alapanyag vagy valamilyen étel érzékenység esetén kérje ki orvosa véleményét is, és forduljon szakképzett makrobiotikus tanácsadóhoz. A tanfolyam anyaga nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést.
Természetes vágyunk a tavasszal, hogy friss zöldek hajtásait és csírákat nyersen fogyasszunk. Viszont ezeken sokféle baktérium található, amelyek vízzel nem moshatóak le teljes mértékben! Ezek akár veszélyesek is lehetnek. Ezért javasolom, főleg, akiknek bélpanaszaik (pl. puffadásuk) van, hogy ecetes vízben áztassák 3 percig a nyers csírákat, a zöld leveleseket (madársaláta, rukkola, salátaboglárka, pitypang vagy csalánlevél). 3 perc behatási idő van az ecetes áztatásnak. Ezután lehet lemosni sós tiszta vízzel és lecsöpögtetni. Ezzel beáll az egyensúly.
Mit kell tudni a menüről?
Ez a minta heti menü változtatható egyéni érzékenységnek megfelelően.
FONTOS! AZ ÉTELEK, TEJ, TEJTERMÉK, TOJÁS, SZÓJA ÉS CUKORMENTESEK.
Egyes receptekben használunk olyan alapanyagot, ami tartalmaz gluént vagy olyan olajos magot és olajat, ami allergiás rekaciót válthat ki az arra érzékenyeknél. Ezeket minden esetben jelzem, és megadom azt is, hogy ilyenkor mivel lehet helyettesíteni.
Éppen ezért mindenki a saját állapotának megfelelően készítse el, változtassa az alapanyagokat bátran.
A menüben található ételek receptjeinek többsége lesz részletesen kidolgozva a tanfolyam hátralévő részében a reggeli, az ebéd, a vacsora és a desszert témakörök szerint.
Szinte minden receptben megadom az adott étel elkészítésének a változtatási lehetőségét is. Így az étrendet sokszínűvé lehet tenni, és ezáltal nem válik az unalmassá.
A recepteket Magyarországon termett, a kiskereskedelemben vagy egyéb helyeken könnyen elérhető alapanyagok felhasználásával írtam.
Kétféle reggeli variáció
1. Átállási szakaszban
Amikor még sóvárgás van a megszokott szendvics variációjú reggeli után. Ilyenkor alkalmanként a gluténmentes kenyér, a saját szendvicskrémmel fogyasztható azért, hogy könnyen megbarátkozzál az új étrenddel és kitartsál a döntésed mellett.
2. Normál (ajánlott)
Az átállás utáni szakaszban már ezek az reggelik ajánlottak.
HETI MENÜ
HÉTFŐ
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Árpás barna rizs kása pirított szezámmaggal, friss csírákkal, gőzölt kínai kel levéllel, pirított napraforgómaggal
Átállási szakaszban
- Fokhagymás fehérbab krémes szendvics, snidlinggel szórva a tetejét
EBÉD
Leves
- Gyömbéres vöröshagyma krémleves, petrezselyemmel a tetejét szórva
Főfogás
- Tavaszi barnalencse ragú csalános barna rizzsel piros retek-jégcsapretek saláta
Desszert
- Eper puding mandula szeletekkel
VACSORA
- Köles tészta pirított bazsalikomos gombával és kimpira zöldségekkel, ecetes póréhagymás uborka salátával
KEDD
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Barna rizs kása pirított napraforgó maggal, friss csírákkal, blansírozott brokkolival
Átállási szakaszban
- Lencsekrémes szendvics csírával és piros retekkel
EBÉD
Leves
- Árpás zöldség leves medvehagymával szórva
Főfogás
- Bulgur kelkáposztával és sárgarépával, édesburgonyás fehér babbal, ecetes pirosretek salátával
Desszert
- Hamis túrógombóc (citromos köles golyók) pirított kukorica darában, édes-savanyú rizstejföl öntettel, citromfűvel a tetején
VACSORA
- Pirított hagymás bab pirított csalános-petrezselymes tészta, cékla-sárgarépa saláta
SZERDA
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Barna rizs búzával mungóbab csírákkal, gőzölt lilakáposztával
Átállási szakaszban
- Petrezselymes csicseriborsó krémes szendvics
EBÉD
Leves
- Csicsókaleves snidlinggel a tetejét szórva
Főfogás
- Csicseriborsó pitypanggal, csalános árpás búza körettel, pirosretek-sárgarépa savanyúval
Desszert
- Almáspuliszka eper öntettel
VACSORA
- Hüvelyes zöldborsó, árpa ragu vörös babbal, ecetes madársaláta rukkolával
CSÜTÖRTÖK
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Árpás köles kása, pirított napraforgómaggal, mungóbab csírákkal, blansírozott fejes káposzta levéllel
Átállási szakaszban
- Tarkababkrémes szendvics csírákkal, rukkolával
EBÉD
Leves
- Medvehagyma krémleves, főtt árpa levesbetéttel, csírákkal szórva a tetejét
Főfogás
- Sólet (árpás főtt bab) ecetes nyers lilahagymás fejes saláta savanyúval
Desszert
- Citromos almás puliszka menta levéllel
VACSORA
- Hajdinás kukoricatészta karalábés vörös lencsével , alma-sárgarépa-cékla salátával
PÉNTEK
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Barnarizskása zabbal, gőzölt sárgarépával és kelbimbóval, búza csírával
Átállási szakaszban
- Zöldborsókrémes szendvics csírával
EBÉD
Leves
- Savanyú káposztás leves
Főfogás
- Petrezselymes-sárgarépa leveles köles, csicseriborsó fasírttal, blansírozott karfiol-brokkoli és citromos mungóbab csíra salátával
Desszert
- Vaníliás köles krém eperrel
VACSORA
- Medvehagymás puliszka mustáros fehérrépás lencsével, rómaisaláta-pirosretek ecetes savanyúval
SZOMBAT
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Árpa kása, pirított mandulával, csírákkal, blansírozott fejeskáposzta-lilakáposzta
Átállási szakaszban
- Vörösbab krémes szendvics uborkával, pirított napraforgó maggal
EBÉD
Leves
- Zöldborsóleves petrezselyemmel
Főfogás
- Savanyú káposztás csicseriborsó, medvehagymás barnarizzsel
Desszert
- Kusz-kusz korai cseresznyével
VACSORA
- Zöldborsó ragú puliszkával, fejes és lilakáposzta savanyúval és salátaboglárkával
VASÁRNAP
REGGELI
Normál (ajánlott)
- Rizskása pirított napraforgómaggal, gőzölt kelkáposztával, búzacsírával
Átállási szakaszban
- Vöröslencse krémes szendvics, csírákkal és rukkolával
EBÉD
Leves
- Sütőtök krémleves főtt árpaszemekkel
Főfogás
- Párolt lilakáposztás fehérbab, árpás búzával, főtt sárgarépával, salátaboglárka-retek savanyúval
Desszert
- Rizskoch eper öntettel
VACSORA
- Karalábés sárgarépás köles zöldborsóval lilakáposztás szívsalátával