Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa gluténtartalmú ezért, akinek táplálékallergiája van az árpára, az helyette kerekszemű barna rizst használjon.
Hozzávalók / 2 főre
KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK
- 20 dkg árpa
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
BLANSÍROZOTT FEJES ÉS LILAKÁPOSZTÁHOZ HOZZÁVALÓK
- 2 db fejes káposzta levél
- 2 db lilakáposzta levél
PIRÍTOTT MANDULÁHOZ HOZZÁVALÓK
- 20 dkg mandula
Elkészítés
Az árpakása készítése vastag talpú edényben javasolt.
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele az árpát, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig végezzük ezt, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.
2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel az árpát.
3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig és fakanállal keverjük össze a főtt árpát. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.
ÁRPAKÁSA KUKTÁBAN FŐZVE
Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél. A megmosott árpához csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.
Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
BLANSÍROZOTT FEJES ÉS LILAKÁPOSZTA KÉSZÍTÉSE
3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszem először a fejeskáposzta leveleket. Ezután kiveszem, majd keverőtálba teszem és hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.
Ugyan ezt megismétlem a lilakáposzta levelekkel. Először a zöld fejeskáposzta levelet blansírozzuk, mert a víz a lilakáposzta hatására elszíneződik és a zöld fejeskáposzta levelem színe is megváltozik.
PIRÍTOTT MANDULA KÉSZÍTÉSE
20 dkg mandulát serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok 10 percig. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz.
Akinek van bio szójaszósz odahaza az egy evőkanállal tegyen a 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz lesz utána elmosogatni.
Várható elkészítési idő
35 perc
Amíg megfő az árpakása, addig blansírozzuk a káposzta leveleket és pirítsuk meg a mandulát.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).
Tálalás
A kására tegyük a blansírozott káposzta leveleket, szórjuk meg egy kanál pirított mandulával és csírákkal tavasszal.
Tárolás
A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.
Blansírozott zöldeket annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.
A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. búzát barna rizzsel, árpát barna rizzsel vagy kölest magában. Megszórhatjuk csírákkal, blansírozott zöld leveles zöldséggel és sokféle pirított olajos maggal pl. mandula, tökmag vagy napraforgómag.
Hasznos tanácsok
Az olajos magvakat, amikor kiszáradtak javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromája megmaradjon.
A blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk, nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.
A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.